urwana śruba
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
urwana śruba
witam mam taki problem odkrecałem koło pasowe ta duzą śrube która wchodzi w wał no i stała sie tragedia,śruba urwana ale nie przy samym wale.ktoś wie w jaki sposób ja wykrecić???????????????????????
Re: urwana śruba
spróbuj przyspawać jak się nagrzeje powinno puscić probuj odkrecić jak będzie jeszcze ciepłeyorn_123 pisze:witam mam taki problem odkrecałem koło pasowe ta duzą śrube która wchodzi w wał no i stała sie tragedia,śruba urwana ale nie przy samym wale.ktoś wie w jaki sposób ja wykrecić???????????????????????
-
- Użytkownik
- Kontakt:
a tak z ciekawości? uderzyłeś ja parę razy młotkiem porządnie przed ukręceniem? czemu ją odkręcałeś a nie tylko te 4 imbusy koła pasowego... pewnie była na klej i temu tak trzyma. dospawaj nakrętke może puści jak nie to podgrzej palnikiem ale ostrożnie żeby nie stopić czegoś ... walnij ja parę razy młotkiem to wtedy musi puścić niema grzyba... jak sie uda to napisz an forum jak to zrobiłeś żeby było dla kolejnych pokoleń
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
yorn_123 pisze:a jakby dospawać nakretke i odkrecać kluczem pneumatycznym??
t0mal, odkręcając kluczem pneumatycznym,zmniejsza się prawdopodobieństwo urwania,niż ciągnąc zwykłym kluczem martwym ciągiemt0mal pisze:Urwie się.
Proponuję dospawać nakrętkę,odczekać aż ostygnie i wtedy próbować odkręcić.
Nie kręć zaraz po przyspawaniu,bo rozgrzany materiał jest jeszcze miękki i ukręci się.
Tak ale zgniłej śruby, a nie wziętej na klej. Poazatym może być tak, że odkręcisz ćwierć obrotu i dalej nie bedzie szło, w takim przypadku trzeba powoli rozruszać w jedną i drugą stronę, pneumat tylko ukręci śróbę, lub zniszczy gwint.Michaś_1977 pisze:odkręcając kluczem pneumatycznym,zmniejsza się prawdopodobieństwo urwania