Regenerowana turbina-czy jej się bać?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Panowie!!! Ponieważ mamy VW 19 TDI [żony] czuję się upoważniony zadać tu pewne pytanie choć nie tyczy się to tego VW. W moim C-MAX 16 TDCI na skutek źle wywalonej pod auto odmy[m.in. za długa] doszło do jej zamarznięcia i wywaliło olej przez bagnet oraz nastąpił całkowity rozpad turbosprężarki. W znanej dobrej firmie wymieniono co trzeba, wymyto cały układ, i założono zregenerowaną turbinę[ z gwarancją itd, itp.] i kazano jeździć. Wydałem ok. 3000zl. na wszystkie detale naprawy. Pojazd chodzi na razie dobrze, ale mam pytanie??? Jakie macie doświadczenia z jazdą na regenerowanych turbinach-czy nie powinienem wyzbyć się samochodu bo regenerowane elementy, a zwłaszcza turbo są dużo mniej trwałe???
SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].
-
- Forum Master
Nie kolego jeździj spokojnie. Regenerowana turbina to nic innego jak zmiana popsutych części na nowe i zostawienie korpusu który rzadko ulega zniszczeniom. Więc masz "można powiedzieć prawie nową" suszarę. Powiem ci że jak zregenerowałeś wydałeś kasę na remont to śmigaj bo kupisz jakieś ścierwo w którym będzie coś padnięte np sprężarka i powtórkę będziesz miał. Jeździj bez obaw no chyba że widzisz jakieś inne wady ?
[ Dodano: 16 Lut 2010 22:27 ]
A co do trwałości to zależy jakie części ci do niej założyli
[ Dodano: 16 Lut 2010 22:27 ]
A co do trwałości to zależy jakie części ci do niej założyli
, ale z tego co napisałeś wnioskuję że "chińszczyzny" nie wstawili ...SMUTNYINDYK pisze:W znanej dobrej firmie wymieniono co trzeba
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Kolego SMUTNYINDYK, ciężko cokolwiek rzec w tej sprawie,ponieważ firm regenerujących suszarki jest od groma.Część tych zakładów cieszy się dobrą opinią,a część odstawia fuszerkę i suszarki robione u tych drugich nie kręcą się zbyt długo.SMUTNYINDYK pisze:Jakie macie doświadczenia z jazdą na regenerowanych turbinach-czy nie powinienem wyzbyć się samochodu bo regenerowane elementy, a zwłaszcza turbo są dużo mniej trwałe???
Tak więc wszystko zależy od tego gdzie i jak owa regeneracja została przeprowadzona ...
i jak wyważyli wirnik,bo wyważenie,to jest "kropka nad i" w procesie regeneracji turbosprężarki .poolak2006 pisze:A co do trwałości to zależy jakie części ci do niej założyli
-
- Forum Master
Michaś_1977, Dokładnie ale to praktycznie czego by się nie robiło to człowiek nie jest w 100% pewny czy dobrze to zostało zrobione nawet w nie wiem jak dobrej firmie by to było robione.
Ja miałem regenerowaną suszarę jakieś 50kkm temu i śmiga... Sama regeneracja nie przekreśla suszarki o ile właśnie zostało to dobrze zrobione.
Ja miałem regenerowaną suszarę jakieś 50kkm temu i śmiga... Sama regeneracja nie przekreśla suszarki o ile właśnie zostało to dobrze zrobione.
-
- Mały gagatek
Kol. bongo-wyższość VW jednak uznaję, ale niestety to ja spieprzyłem sprawę przez złe wypuszczenie odmy-powstało zagięcie w którym zamarzła woda całkowicie zatykając wylot oparów-niech to licho weźmie, a miałem dobre turbo o przebiegu 90 000km.
SmutnyIndyk - VW New Beetle 19TDI,Ford C-Max 1.6TDCI[sprzedałem],PEUGEOT306 1600 8V benzyna[1997r], Stilo ABARTH Full wypas 2006r[ chyba najlepszy].
Re: Regenerowana turbina-czy jej się bać?
Poczytaj mój przypadek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... hlight=vntSMUTNYINDYK pisze:Panowie!!! Ponieważ mamy VW 19 TDI [żony] czuję się upoważniony zadać tu pewne pytanie choć nie tyczy się to tego VW. W moim C-MAX 16 TDCI na skutek źle wywalonej pod auto odmy[m.in. za długa] doszło do jej zamarznięcia i wywaliło olej przez bagnet oraz nastąpił całkowity rozpad turbosprężarki. W znanej dobrej firmie wymieniono co trzeba, wymyto cały układ, i założono zregenerowaną turbinę[ z gwarancją itd, itp.] i kazano jeździć. Wydałem ok. 3000zl. na wszystkie detale naprawy. Pojazd chodzi na razie dobrze, ale mam pytanie??? Jakie macie doświadczenia z jazdą na regenerowanych turbinach-czy nie powinienem wyzbyć się samochodu bo regenerowane elementy, a zwłaszcza turbo są dużo mniej trwałe???
[ Dodano: Sro 17 Lut, 2010 ]
Jak wiesz ze w silnikach 1,6TDCI turbina wytrzymuje max 100-150 tys i przyzna sie do tego producent , w wiekrzych motorach tego nie maSMUTNYINDYK pisze:Kol. bongo-wyższość VW jednak uznaję, ale niestety to ja spieprzyłem sprawę przez złe wypuszczenie odmy-powstało zagięcie w którym zamarzła woda całkowicie zatykając wylot oparów-niech to licho weźmie, a miałem dobre turbo o przebiegu 90 000km.
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 12:19 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Regenerowana turbina-czy jej się bać?
Ja bym sie nie bał tylko trzeba zrobić na oryginalnych częściach Melett, a nie na tanich chińskich podróbkach niskiej jakości. Są autoryzowane Melett serwisy Polsce http://www.regeneracja-turbosprezarek.pl" onclick="window.open(this.href);return false; tu można o tym poczytać i podjąć decyzję.
Ostatnio zmieniony pn lis 21, 2016 21:55 przez Viger, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
PinkFloyd pisze:17 lut 2010 11:17
Ładny odkopViger pisze: Viger » 20 lis 2016 13:44
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Tu jest ładniejszy viewtopic.php?f=35&t=156208&view=unread#unread" onclick="window.open(this.href);return false;italiano_83 pisze:Ładny odkop