problemy z mocą i nie tylko
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
problemy z mocą i nie tylko
Witam
Od jakiegoś już czasu zaczęły pojawiać się problemy z moim golfikiem. Mianowicie:
2 tygodnie po wymianie rozrządu auto jechało jak chciało - raz szedł bez najmniejszych problemów, a chwilę później przy wyprzedzaniu nagle tracił moc, by po chwili wszystko wróciło do normy. Po podpięciu pod vaga okazało się, że kąt jest przewalony i wyświetliło błąd "nieprawidłowa dawka początku wtrysku" podejrzenie padło na ew. wybite koło zębate na wale . Zostało to sprawdzone i jest wszystko ok. Później j miałem tydzień spokoju, golfik szedł "jak wściekły" aż do wczoraj.
Na 1. i 2. biegu wszystko jest ok. Można go ciągnąć aż do czerwonego pola i nic się nie dzieje. od 3. biegu zaczyna się wariactwo. Przy około 3000obr/min silnik zachowyje się tak jak by się ściągnęło nogę z gazu - 4. bieg to samo i następnie 5. Pomaga zdjęcie nogi z gazu i wciśnięcie go jeszcze raz, ale tu pojawia się problem. Auto zaczyna ciągnąć dalej, a potem zaczyna szaleć ( podobnie jak odcięcie w benzyniakach). Wczoraj doszedł jeszcze efekt puszczenia niebieskiego "bąka" przy tym odcięciu. Zjechałem na pobocze i okazało się, że rozerwało kawałek rury gumowej, która idzie do IC. Dziś jadąc w trasę założyłem inną rurę , ale efekt jest ten sam.
Na codzień do spokojnej jazdy da radę bezproblemowo jeździć, ale gdy przyjdzie wyprzedzać to lepiej nie zaczynać, bo nie wiadomo jak pójdzie.
Proszę o wszelkie sugestie, bo szkoda coś rozwalić.
Dopiero co wróciłem, więc może uda mi się jeszcze dziś zobaczyć czy są jakieś błędy
Od jakiegoś już czasu zaczęły pojawiać się problemy z moim golfikiem. Mianowicie:
2 tygodnie po wymianie rozrządu auto jechało jak chciało - raz szedł bez najmniejszych problemów, a chwilę później przy wyprzedzaniu nagle tracił moc, by po chwili wszystko wróciło do normy. Po podpięciu pod vaga okazało się, że kąt jest przewalony i wyświetliło błąd "nieprawidłowa dawka początku wtrysku" podejrzenie padło na ew. wybite koło zębate na wale . Zostało to sprawdzone i jest wszystko ok. Później j miałem tydzień spokoju, golfik szedł "jak wściekły" aż do wczoraj.
Na 1. i 2. biegu wszystko jest ok. Można go ciągnąć aż do czerwonego pola i nic się nie dzieje. od 3. biegu zaczyna się wariactwo. Przy około 3000obr/min silnik zachowyje się tak jak by się ściągnęło nogę z gazu - 4. bieg to samo i następnie 5. Pomaga zdjęcie nogi z gazu i wciśnięcie go jeszcze raz, ale tu pojawia się problem. Auto zaczyna ciągnąć dalej, a potem zaczyna szaleć ( podobnie jak odcięcie w benzyniakach). Wczoraj doszedł jeszcze efekt puszczenia niebieskiego "bąka" przy tym odcięciu. Zjechałem na pobocze i okazało się, że rozerwało kawałek rury gumowej, która idzie do IC. Dziś jadąc w trasę założyłem inną rurę , ale efekt jest ten sam.
Na codzień do spokojnej jazdy da radę bezproblemowo jeździć, ale gdy przyjdzie wyprzedzać to lepiej nie zaczynać, bo nie wiadomo jak pójdzie.
Proszę o wszelkie sugestie, bo szkoda coś rozwalić.
Dopiero co wróciłem, więc może uda mi się jeszcze dziś zobaczyć czy są jakieś błędy
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wywaliło błędy:
550 Nieprawidłowa wartość dawki początku kąta wtrysku i
01262 Zawór regulacji bypassa przepustnicy do spalin – N75
pierwsze co to to zabrałem się za N75 - okazało się że jest uszkodzony i cały czas otwarty.wstawiłem na podmianę używkę i dalej jest to samo, poza tym, że to odcięcie jest łagodniejsze. Po rozmowie ze znajomym mechanikiem stwierdził on, że przyczyną może być nastawnik, lub uszkodzony przewód paliwowy i zasysa sobie powietrze. Miał taki sam przypadek i przyczyną było paliwo.
Jakieś Sugestie??
Logi może uda mi się zrobić dzisiaj o ile wrócę wcześniej z pracy
550 Nieprawidłowa wartość dawki początku kąta wtrysku i
01262 Zawór regulacji bypassa przepustnicy do spalin – N75
pierwsze co to to zabrałem się za N75 - okazało się że jest uszkodzony i cały czas otwarty.wstawiłem na podmianę używkę i dalej jest to samo, poza tym, że to odcięcie jest łagodniejsze. Po rozmowie ze znajomym mechanikiem stwierdził on, że przyczyną może być nastawnik, lub uszkodzony przewód paliwowy i zasysa sobie powietrze. Miał taki sam przypadek i przyczyną było paliwo.
Jakieś Sugestie??
Logi może uda mi się zrobić dzisiaj o ile wrócę wcześniej z pracy
usterka N75 jest natury elektrycznej i jeśli silnik przeładowuje to następuje zwarcie do masy a przypuszczam, że zwarcie nie jest w N75 tylko w instalacji elektrycznej do niego.
Przyczyną błędu 00550 mogą być :
1 Uszkodzony zawór N108
2 Uszkodzony czujnik G80
3 Niesprawny dopływ paliwa - zapchany filtr paliwa, przewody paliwowe lub brak paliwa
4 Powietrze w układzie paliwowym
5 Nieprawidłowy kąt wtrysku.
Przyczyną błędu 00550 mogą być :
1 Uszkodzony zawór N108
2 Uszkodzony czujnik G80
3 Niesprawny dopływ paliwa - zapchany filtr paliwa, przewody paliwowe lub brak paliwa
4 Powietrze w układzie paliwowym
5 Nieprawidłowy kąt wtrysku.
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no tu było trochę inaczej. Mianowicie przy nurniku pękła sprężynka, natomiast sam nurnik był lekko "rozbity " od strony sprężynki co powodowało jego blokowanie.Sztomel pisze:usterka N75 jest natury elektrycznej i jeśli silnik przeładowuje to następuje zwarcie do masy a przypuszczam, że zwarcie nie jest w N75 tylko w instalacji elektrycznej do niego.
Teraz idę do pracy, postaram się sprawdzić ukł. paliwowy i zrobić logi ( tylko które bloki?? )
ja nie neguję faktu, że N75 był uszkodzony mechanicznie ale przy jego uszkodzeniu mechanicznym sterownik nie zapisze błędu 01262 więc usterka elektryczna z pewnością jeszcze da o sobie znać o ile występuje sporadycznie.hanti pisze:no tu było trochę inaczej.
Jeśli chodzi o bloki to zrób standardowo : 000 w trybie Basic Settings, dynamicznie 003, 004, 008 i 011 i 011 w trybie Basic Settings.
mam nastepujacy problem posadiam golfa mk4 1.9 TDI 90ps 2001 rok podczas jazdy pod obciazeniem tzn gdy jest wiecej jak jedna osoba w aucie a na dworzu jest dosyc cieplo przy probach przyspieszenia odcina turbosprezarke auto przestaje ciagnac po zgaszeniu i ponownym wlaczeniu jest wszystko ok ale gdy probuje powtorzyc przyspieszenie znowu dzieje sie to samo. wymienilem wezyki od podcisnienia - wszystkie, dzwigineka od turbiny nie zacina sie turbosprezarka jest w bardzo dobrej kondycji auto nie bylo i nie jest katowane ostrzejsza jazda jest zawsze przy osiagnieciu optymalnej temperatury silnika jak juz. Oleju nie bierze to znaczy sa to minimalne ilosci jak to w kazdym TDI. CZy ktos mi moze powiedziec co sie dzieje.
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tryb awaryjny ,notlauf .Prawdopodobnie na skutek przeładowania.Jak masz turbinę ze zmienną geometrią to powodują to zapieczone kierownice łopatek w turbinie .Jak masz zwykłą turbawkę to zaworek n75 niedomaga .Najlepiej podłączyć VAGA i się przejechać ,przyczynę będzie widac jak na dłonibilus pisze:mam nastepujacy problem posadiam golfa mk4 1.9 TDI 90ps 2001 rok podczas jazdy pod obciazeniem tzn gdy jest wiecej jak jedna osoba w aucie a na dworzu jest dosyc cieplo przy probach przyspieszenia odcina turbosprezarke auto przestaje ciagnac po zgaszeniu i ponownym wlaczeniu jest wszystko ok ale gdy probuje powtorzyc przyspieszenie znowu dzieje sie to samo
Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 11:44 przez munior, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No i sprawa się wyjaśniła, tylko przepraszam, że tak późno piszę ale nie miałem wcześniej czasu. Mianowicie w przypadku takiej awarii jaka mi się zdażyła polecam wszystkim sprawdzić zaworek N75 ( u mnie uszkodzony był mechanicznie). Po wymianie na inny używany sytuacja się poprawiła, ale i tak polecam wymianę od razu na nowy - koszt niewielki, satysfakcja gwarantowana. Ponadto polecam sprawdzenie układu paliwowego i wymianę filtra paliwa.
Wszystkim zainteresowanym dziękuję za pomoc.
Wszystkim zainteresowanym dziękuję za pomoc.