Swap w mk3 tdi silnika z Passata B5 tdi 130 HP PD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Bula88
- Forum Master
- Kontakt:
Swap w mk3 tdi silnika z Passata B5 tdi 130 HP PD
planuje przekładke silnika z passata B5 130 konnego oznaczenia PD. zastanawiam się co trzeba przerzucic. czy skrzynia od mojego tdi 1z bedzie pasowac do tego silnika?? instalacja elektryczna tez musi być od passka?? a co z kompem tez?? czy np. jak bym zostawic od 1z czy w ogole bedzie chodzic ale bedzie mialo 90 koni?? a jak z przeniesieniem napędu?? potrzebuje wsyztskie informacje na temat swap'u tego silnika. wszelkie uwagi mile widziane
do moderatorów:
umieściłem ten sam temat w Techincznym i VW Speed ze względu na to, że nie zawsze można otrzymać odpowiedz w jednym czy drugim dziale
do moderatorów:
umieściłem ten sam temat w Techincznym i VW Speed ze względu na to, że nie zawsze można otrzymać odpowiedz w jednym czy drugim dziale
- Rapix
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
A wiec tak jakie oznaczenia PD PD oznacza pompowtrysk a nie oznaczenia silnika to tak na poczatek, inna sprawa że w B5 nie było 130KM 130KM pojawił sie dopiero w passatach po liftingu czyli tzw. B6 a co do samego swapa szkrzynia nawet jesli by pasowała choc nie bedzie to i tak długo by nie wytrzymała... komputer juz napewno nie bedzie pasował bo w 1Z masz sterowanie pompo wtryskowo i wtryskiwaczami a w silniku z pompowtryskami jest sterowanie pompowtryskiwaczami, jesli chodzi Ci o przeguby itp. to w zasadzie mogło by zostac i co do trwałosci to bedzie zalerzec od twojego stylu jazdy!
Wiec generalnie bedziesz potrzebował, skrzyni, komputera, silnik ofkors wiazke, pedały, licznik to napewno moze tez cos wyjsc jeszcze w praniu
Pozdrawiam
Wiec generalnie bedziesz potrzebował, skrzyni, komputera, silnik ofkors wiazke, pedały, licznik to napewno moze tez cos wyjsc jeszcze w praniu
Pozdrawiam
- Bula88
- Forum Master
- Kontakt:
skoro nie było 130 KM w B5 to dlaczego ten passek ma na klapie TDI w tym ze DI jest czerwone?? czy aby napewno nie było pompy tylko pompowtryski na allegro znalazlem silnik i jest pompa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84130327
dlaczego potrzebny bedzie licznik i pedały??
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
pedały napewno bo nie ma tam linki gazu tylko elektroniczny pedał gazu, zegary tez bo w nich jest immo, tak samo by sie przydał kluczyk, no i silnik w passacie jest wzdłuz auta wiec trzeba tez troche kombinacji z łapami kolektorami by go wpasowac w MKIIIBula88 pisze:skoro nie było 130 KM w B5 to dlaczego ten passek ma na klapie TDI w tym ze DI jest czerwone?? czy aby napewno nie było pompy tylko pompowtryski na allegro znalazlem silnik i jest pompa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84130327
www.vrservice.pl
- Borys
- V.I.P.
- Kontakt:
Bula88 pisze:Borys, a co sądzisz żeby silnik od passka wstawić do mojej budy ale tak jak jest teraz mój włożony czyli poprzecznie, i czy ta moja skrzynia przypasuje do tego silniczka??
skrzynia pasuje
a silnik da sie włozyc poprzecznei tyle ze trzeba bedzie troche łap poprzekładdac ze starego i osprzętu jak podejdzie,
oczywiscie wiazki itd itp
www.vrservice.pl
- Borys
- V.I.P.
- Kontakt:
dokladnie nie wiem, nigdy nie robilem takiej przeróbki, piszę te elementy, które mogą nie pasowac wg mnie, trzeba by kogos z doświadczeniem sie zapytac.Bula88 pisze:Borys, mozesz podsumowac co konkretnie bedzie mi potrzebne z tego passata?? bomusze dac znac co maja mi zostawic. dzieki
mam doswiadczenie ale w benzyniakach. diesle to dla mnie ciemna Magia
www.vrservice.pl
a co do samego swapa szkrzynia nawet jesli by pasowała choc nie bedzie to i tak długo by nie wytrzymała...
ciekawe Maciek TDI miał kręconego AWX na skrzynce od TDI 90 lub 110KM, długi jeździł i ostro, skrzynia wytrzymała...sprzęgło nie !! 130 występuje zawsze ze skrzynią 6 i tarczą 240mm... ale to qpa roboty..
komputer juz napewno nie bedzie pasował bo w 1Z masz sterowanie pompo wtryskowo i wtryskiwaczami a w silniku z pompowtryskami jest sterowanie pompowtryskiwaczami, jesli chodzi Ci o przeguby itp. to w zasadzie mogło by zostac i co do trwałosci to bedzie zalerzec od twojego stylu jazdy!
dokładnie, dodam tylko że także od ich aktualnego stanu !!
Pozdrawiam[/quote]
Generalnie to skrzynka z Twojego silnika podejdzie, koło zamachowe do wymiany, tarcza by się przydała spiekana jakaś czy coś.. ..miska do wymiany ze smokiem pompy olejowej, bedziesz potrzebował łape alternatora i pompy wspomagania z golfa 4 lub odwalisz rzeźbe w budzie.. ..małą maniane na kółkach pasowych musisz zrobić bo wisko wypada... ...SZUKAJ JUŻ DOBREGO ELEKTRONIKA... ...który zgra komp z zegarami, chyba że dostaniesz w komplecie ... w Polsce.. NO I ELEKTRYKA bo największy trud !!! Pompe paliffka do zbiornika bedziesz potrzebował ! mniej więcej wygląda to TAK, zasada jest ta sama dla golfa 2,3 i passata... nie jest to moja robota, ktoś upychał bracki kabelki łączył, nasza robótka to to niebieskie na skrzyni 6..ale silnik Sharan...
ciekawe Maciek TDI miał kręconego AWX na skrzynce od TDI 90 lub 110KM, długi jeździł i ostro, skrzynia wytrzymała...sprzęgło nie !! 130 występuje zawsze ze skrzynią 6 i tarczą 240mm... ale to qpa roboty..
komputer juz napewno nie bedzie pasował bo w 1Z masz sterowanie pompo wtryskowo i wtryskiwaczami a w silniku z pompowtryskami jest sterowanie pompowtryskiwaczami, jesli chodzi Ci o przeguby itp. to w zasadzie mogło by zostac i co do trwałosci to bedzie zalerzec od twojego stylu jazdy!
dokładnie, dodam tylko że także od ich aktualnego stanu !!
Pozdrawiam[/quote]
Generalnie to skrzynka z Twojego silnika podejdzie, koło zamachowe do wymiany, tarcza by się przydała spiekana jakaś czy coś.. ..miska do wymiany ze smokiem pompy olejowej, bedziesz potrzebował łape alternatora i pompy wspomagania z golfa 4 lub odwalisz rzeźbe w budzie.. ..małą maniane na kółkach pasowych musisz zrobić bo wisko wypada... ...SZUKAJ JUŻ DOBREGO ELEKTRONIKA... ...który zgra komp z zegarami, chyba że dostaniesz w komplecie ... w Polsce.. NO I ELEKTRYKA bo największy trud !!! Pompe paliffka do zbiornika bedziesz potrzebował ! mniej więcej wygląda to TAK, zasada jest ta sama dla golfa 2,3 i passata... nie jest to moja robota, ktoś upychał bracki kabelki łączył, nasza robótka to to niebieskie na skrzyni 6..ale silnik Sharan...