Swap w mk3 tdi silnika z Passata B5 tdi 130 HP PD

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Swap w mk3 tdi silnika z Passata B5 tdi 130 HP PD

Post autor: Bula88 » ndz sty 29, 2006 22:44

planuje przekładke silnika z passata B5 130 konnego :chytry: oznaczenia PD. zastanawiam się co trzeba przerzucic. czy skrzynia od mojego tdi 1z bedzie pasowac do tego silnika?? instalacja elektryczna tez musi być od passka?? a co z kompem tez?? czy np. jak bym zostawic od 1z czy w ogole bedzie chodzic ale bedzie mialo 90 koni?? a jak z przeniesieniem napędu?? potrzebuje wsyztskie informacje na temat swap'u tego silnika. wszelkie uwagi mile widziane :helm:

do moderatorów:
umieściłem ten sam temat w Techincznym i VW Speed ze względu na to, że nie zawsze można otrzymać odpowiedz w jednym czy drugim dziale :pub:

Awatar użytkownika
Rapix
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Rapix » pn sty 30, 2006 00:35

A wiec tak jakie oznaczenia PD PD oznacza pompowtrysk a nie oznaczenia silnika to tak na poczatek, inna sprawa że w B5 nie było 130KM 130KM pojawił sie dopiero w passatach po liftingu czyli tzw. B6 a co do samego swapa szkrzynia nawet jesli by pasowała choc nie bedzie to i tak długo by nie wytrzymała... komputer juz napewno nie bedzie pasował bo w 1Z masz sterowanie pompo wtryskowo i wtryskiwaczami a w silniku z pompowtryskami jest sterowanie pompowtryskiwaczami, jesli chodzi Ci o przeguby itp. to w zasadzie mogło by zostac i co do trwałosci to bedzie zalerzec od twojego stylu jazdy!
Wiec generalnie bedziesz potrzebował, skrzyni, komputera, silnik ofkors ;) wiazke, pedały, licznik to napewno moze tez cos wyjsc jeszcze w praniu :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » pn sty 30, 2006 09:30

skoro nie było 130 KM w B5 to dlaczego ten passek ma na klapie TDI w tym ze DI jest czerwone?? czy aby napewno nie było pompy tylko pompowtryski na allegro znalazlem silnik i jest pompa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84130327
dlaczego potrzebny bedzie licznik i pedały??

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Post autor: Borys » pn sty 30, 2006 09:38

Bula88 pisze:skoro nie było 130 KM w B5 to dlaczego ten passek ma na klapie TDI w tym ze DI jest czerwone?? czy aby napewno nie było pompy tylko pompowtryski na allegro znalazlem silnik i jest pompa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84130327
dlaczego potrzebny bedzie licznik i pedały??
pedały napewno bo nie ma tam linki gazu tylko elektroniczny pedał gazu, zegary tez bo w nich jest immo, tak samo by sie przydał kluczyk, no i silnik w passacie jest wzdłuz auta wiec trzeba tez troche kombinacji z łapami kolektorami by go wpasowac w MKIII

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » pn sty 30, 2006 09:39

Borys pisze:pedały napewno bo nie ma tam linki gazu tylko elektroniczny pedał gazu
u mnie w Mk3 tez nie ma linki

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Borys » pn sty 30, 2006 10:10

Bula88 pisze:
Borys pisze:pedały napewno bo nie ma tam linki gazu tylko elektroniczny pedał gazu
u mnie w Mk3 tez nie ma linki
no to jeden problem z głowy

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » pn sty 30, 2006 11:13

Borys, a co sądzisz żeby silnik od passka wstawić do mojej budy ale tak jak jest teraz mój włożony czyli poprzecznie, i czy ta moja skrzynia przypasuje do tego silniczka??

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Borys » pn sty 30, 2006 11:35

Bula88 pisze:Borys, a co sądzisz żeby silnik od passka wstawić do mojej budy ale tak jak jest teraz mój włożony czyli poprzecznie, i czy ta moja skrzynia przypasuje do tego silniczka??

skrzynia pasuje

a silnik da sie włozyc poprzecznei tyle ze trzeba bedzie troche łap poprzekładdac ze starego i osprzętu jak podejdzie,
oczywiscie wiazki itd itp

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
Bula88
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Bula88 » pn sty 30, 2006 12:03

Borys, mozesz podsumowac co konkretnie bedzie mi potrzebne z tego passata?? bomusze dac znac co maja mi zostawic. dzieki :pub:

Awatar użytkownika
Rapix
Kontakt:

Post autor: Rapix » pn sty 30, 2006 14:12

czerwone literki DI oznaczaja silnik na pompowtryskiwaczach w B5 115KM AJM,
sprawdz po oznaczeniach silnika w tedy bedzie wiadomo jaka moc...

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Borys » pn sty 30, 2006 15:53

Bula88 pisze:Borys, mozesz podsumowac co konkretnie bedzie mi potrzebne z tego passata?? bomusze dac znac co maja mi zostawic. dzieki :pub:
dokladnie nie wiem, nigdy nie robilem takiej przeróbki, piszę te elementy, które mogą nie pasowac wg mnie, trzeba by kogos z doświadczeniem sie zapytac.

mam doswiadczenie ale w benzyniakach. diesle to dla mnie ciemna Magia

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
NEMESIS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: NEMESIS » wt sty 31, 2006 00:59

a co do samego swapa szkrzynia nawet jesli by pasowała choc nie bedzie to i tak długo by nie wytrzymała...
ciekawe Maciek TDI miał kręconego AWX na skrzynce od TDI 90 lub 110KM, długi jeździł i ostro, skrzynia wytrzymała...sprzęgło nie !! 130 występuje zawsze ze skrzynią 6 i tarczą 240mm... :okej: ale to qpa roboty.. :panna:

komputer juz napewno nie bedzie pasował bo w 1Z masz sterowanie pompo wtryskowo i wtryskiwaczami a w silniku z pompowtryskami jest sterowanie pompowtryskiwaczami, jesli chodzi Ci o przeguby itp. to w zasadzie mogło by zostac i co do trwałosci to bedzie zalerzec od twojego stylu jazdy!
dokładnie, dodam tylko że także od ich aktualnego stanu !! :grin:

Wiec generalnie bedziesz potrzebował, skrzyni, komputera, silnik ofkors ;) wiazke, pedały, licznik to napewno moze tez cos wyjsc jeszcze w praniu :)
Pozdrawiam[/quote]
Generalnie to skrzynka z Twojego silnika podejdzie, koło zamachowe do wymiany, tarcza by się przydała spiekana jakaś czy coś.. :food: ..miska do wymiany ze smokiem pompy olejowej, bedziesz potrzebował łape alternatora i pompy wspomagania z golfa 4 lub odwalisz rzeźbe w budzie.. :jezor: ..małą maniane na kółkach pasowych musisz zrobić bo wisko wypada... :jezor: ...SZUKAJ JUŻ DOBREGO ELEKTRONIKA... :okej: ...który zgra komp z zegarami, chyba że dostaniesz w komplecie ... :grin: w Polsce.. :rotfl: NO I ELEKTRYKA bo największy trud !!! Pompe paliffka do zbiornika bedziesz potrzebował ! mniej więcej wygląda to TAK, zasada jest ta sama dla golfa 2,3 i passata... nie jest to moja robota, ktoś upychał bracki kabelki łączył, nasza robótka to to niebieskie na skrzyni 6..ale silnik Sharan...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » wt sty 31, 2006 01:16

NEMESIS pisze:130 występuje zawsze ze skrzynią 6

nie zawsze w pewnym momencie w Polsce 6speed w tym silniku był tylko za dopłatą :P

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

arek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: arek » wt sty 31, 2006 01:48

Nemesis , a gdzie film ? :grin: Nie musze mówić o którym to mowa :satan:

Golf Mk2 TDI 110KM Max Voll :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”