AAZ TD drgania na kole pasowym

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
powertrain
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: powertrain » ndz sty 23, 2011 17:26

witajcie
dużo czytałem na temat gibającego się koła pasowego,ściętego klina co za tym idzie problemach z odpalaniem ,stukaniem i mega kosztami...Moje pytanie czy lekkie drgania na wolnych obrotach to już sygnał że coś się kończy??czasami mam wrażenie że auto głośniej pracuje,ma mnieszego kopa,ale rozrząd raczej nie może się przestawiać ,ale może kąt wtrysku od tych drgań przestawia się??jest to możliwe??auto ładnie pali ciepłe,zimne tylko z przyspieszaczem ale i czasami sę zdarzy że się dławi ale przez 5sek max,Czy takie koła też się zużywają??możę guma się wybiła już i z tąd te drgania.Golf ma przejechane 225tys...jutro się za to biorę ale chciałbym zaczerpnąć rad od was,dodam że lubi pasek z rana popiszczeć przez chwilkę

jeszcze jedno pytanie czy żle działający zawór westgate może pwodować takie obiawy,chodzi mi o głośniejszą pracę silnika??

Mumin90
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Mumin90 » ndz sty 23, 2011 20:22

jeżeli koło zaczyna sie gibać to lepiej to zrobić jak najszybciej żeby nie było za późno jak koło ma luz na klinie to przestawia się kąt wtrysku i dlatego może palić tylko z przyspieszaczem, lepiej tego nie lekceważ bo jak sie zetnie klin to juz raczej po silniku

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Post autor: ciachotdi » ndz sty 23, 2011 20:49

problem przy odpalaniu jest przeważnie w silne mrozy ponieważ metal sie kurczy i do tego gęsty olej, lubi zaszkodzić. koła pasowego nie lekceważ jak masz objawy nierównej pracy silnika i do tego nadmierne dymienie spowodowane owym przestawieniem kątu wtrysku.
Jezeli ci chodzi glośno może pora wymienic olej, mogą się szklanki tłuc. Albo poprostu masz tak pompę przestawioną, na cieplym też głośno chodzi?

Awatar użytkownika
powertrain
Ma gadane
Ma gadane

Re: AAZ TD drgania na kole pasowym

Post autor: powertrain » ndz sty 23, 2011 21:18

ciepły chodzi cichutko,olej co 8tys zmieniam nie dolewając nic ,raczej nie kopci może tylko przy uruchamianiu po nocy ,zajrzę tam w tym tygodniu ,zorientuje się ile kosztuje koło, śruby,klin i wymienie i napisze co i jak.

a co myślicie o zaworze westgate??jak sie ma do głośnej pracy??mam założony wskażnik,jak deptam czasem ładuje do 1.5 a czasem do 1 albo 0,8bara jak jest mniejsze doładowanie wtedy słyszę głośniejszą pracę silnika i tak jak by nie miał kopa jak wali turbo powyżej 1.2 wtedy ciągnie i ciszej chodzi ogólnie.....nie wiem co jest,

matis991
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: matis991 » pn sty 24, 2011 15:15

Witam. Nie chcę zaczynać kolejnego tematu więc podpinam się pod ten, nakręciłem filmik bo u mnie się gibie tylko że jak ściągnąłem pasek klinowy i wielokolorowy to te koło nie ma grama luzu, gibie się tak już 1,5 roku i nie mniej nie więcej cały czas tak samo się gibie nie powiększa się to, po prostu u mnie jest chyba krzywe to koło jakby kiedyś czymś dostało, rano zapala ładnie, pracuje równo. Pasek rano popiszczy około 5 sek i na tym koniec. Przebieg 360 tys. Proszę o opinie. I przy końcu nagrałem taką część ona jest pęknięta i uciekał mi tamtędy płyn chłodniczy, zakleiłem to ale chyba trzeba by to wymienić, i tu moje pytanie jak się to fachowo nazywa? ew jakieś linki mógłbym prosić z alledrogo ?:) http://www.youtube.com/watch?v=bySXidsUGDE

Awatar użytkownika
skkr_lodz
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: skkr_lodz » pn sty 24, 2011 15:42

matis991 pisze:I przy końcu nagrałem taką część ona jest pęknięta i uciekał mi tamtędy płyn chłodniczy, zakleiłem to ale chyba trzeba by to wymienić, i tu moje pytanie jak się to fachowo nazywa?
"plastikowy kruciec" wychodzący z bloku

ja tak powiedziałem w sklepie z częściami moto i facet wiedział o co chodzi :bigok:

co do koła to sporo Ci się gibie, ja na Twoim miejscu bym sie tym zajął

Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garb od roboty :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”