Witam !
Mam taki problem z moim golfem, a mianowicie bardzo długo podgrzewa mi świece za każdym razem kiedy odpalam auto nawet gdy silnik cieply też grzeje ponad 30 sekund,
Do tej Pory wymieniłem Czujnik Temperatury 4 pinowy Zielony z Topran, Podmienialem Przekaźnik też z Firmy Topran nic to niedało, Świece sprawdzone wszystkie są sprawne,
Chyba że ta kontrolka od grzania świec wskazuje jakies inne problemy niezwiązane ze świecami ? Jeśli ktoś posiada jakis schemat czy coś bardzo proszę umieścic.
SILNIK TO 1Y Rok Auta 94
Z góry bardzo dziękuje !
Bardzo długie Podgrzewanie Świec Żarowych VW GOLF III 1.9D
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Siemka. Weź sprawę na słuch, przekręć zapłon i posłuchaj po jakim czasie pyknie przekaźnik od podgrzewania świec, może szybciej rozłącza świece niż gaśnie kontrolka. Nadmienię też, że w moim 1Y z 98r. jest coś takiego, że dogrzewa zimny silnik. Czyli kontrolka gaśnie, ale świece dogrzewają silnik przez jakieś 2-3 minuty (nie wiem dokładnie jak to się nazywa, ale to działa, bo jak się rozłączy to obroty silnika się delikatnie zwiększają). Tak więc skoro wszystko masz "dobre i wymienione" to może się ta kontrolka świeci nawet jak dogrzewają świece, tyllko czemu i na ciepłym?
Już nie mam Golfika :( , ale jest:
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No własnie brałem i na słuch, i kontrolka wtedy gasnie jak przekaźnik zaskoczy, A czy można tak z tym jeździc czyli jak kontrolka nie gasnie a ja zapalam po 5 sekundach ? czy może sie cos stac z silnikiem ewentalanie ze swiecami ?
O elektronice firmy topran nie słyszałem dobrych opinii.
Może pożycz od kogoś na sprawdzenie czujnik temperatury ewentualnie przekaźnik.
Może pożycz od kogoś na sprawdzenie czujnik temperatury ewentualnie przekaźnik.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Czujniki podmienialem, przekaźniki tak samo, oraz na odpietej wtyczce zmasowałem kabel biało-niebieski ( przy odpietym czujniku) i dalej kontrolka swieci kolo 30 sekund a jakby zmasować przekaźnik te nużke od temperatury bezposrednio?