Regeneracja PD - konieczna synchronizacja?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- demoniszcze
- Nowicjusz
- Auto: MK7 1.6TDI
Witam, w przyszłym tygodniu zlecam regeneracje pompowtrysków, czy po takim zabiegu jest konieczna synchronizacja tychże??
Nie ma czegoś takiego jak "synchronizacja".
Zakładasz i palisz.
Zakładasz i palisz.
Co wchodzi w zakres tej regeneracji??
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- demoniszcze
- Nowicjusz
- Auto: MK7 1.6TDI
Podobna usługa jak ta oferowana przez kolegę Cowboya. Pytałem tak z ciekawości.
no to po wymienie koncowek i wlozeniu pompek do glowicy to tylko trzeba zlozyc poprawnie rozrzad i ustawic.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rozrządu nie trzeba demontować do wymiany pompek. Same pompki wkładasz w gniazda, ustalasz ich położenie "na wymiar" dokręcasz i na sam koniec robisz regulację krzywki i po sprawie.
...
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Źle to ująłem mój błąd. Krzywki oczywiście się nie reguluje tylko popychacz dźwigniowy.
...
- dieselforum
- Nowicjusz
- Kontakt:
masz zapewne na mysli ustawianie kąta synchronizacji po odkręceniu nakretek na dżwigienkach-ich nie ma potrzeby wykręcać,jest o ustawienie fabryczne i lepiej jest ściągnąc dżwigienke
ale żadnej synchronizacji,żadnej regulacji krzywek a już tym bardziej popychacza hydraulicznego(pot.szklanek) się nie reguluje..!
po osadzeniu pompowtryskiwaczy w gniazda,ustawiamy tylko we właściwej pozycji (musimy wypośrodkować),dokręcamy klocki mocujące i gotowe..
ale żadnej synchronizacji,żadnej regulacji krzywek a już tym bardziej popychacza hydraulicznego(pot.szklanek) się nie reguluje..!
po osadzeniu pompowtryskiwaczy w gniazda,ustawiamy tylko we właściwej pozycji (musimy wypośrodkować),dokręcamy klocki mocujące i gotowe..
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeśli pompowtryskiwacz był regenerowany, to mamy obowiązek na nowo ustawić (wyregulować) tą dźwigienkę. W momencie gdy pompowtryskiwacz był wyciągnięty i ponownie ustawiony w tym samym miejscu takiej regulacji nie musimy przeprowadzać.
...
- dieselforum
- Nowicjusz
- Kontakt:
Fahoo,nie hehe...nie miałem doczynienia z pompowtryskiwaczami po regeneracji....wymieniałem zawsze nowe..stąd moja wypowiedz
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tym bardziej skoro pompki są nowe to wymagają ustawienia nacisku krzywki na sprężynę pompowtryskiwacza co w konsekwencji bierze udział na prawidłowe dawkowanie paliwa. Żadne części nowe czy stare nie są identyczne. Każdy pompowtryskiwacz ma swoją indywidualną charakterystykę, stąd też wymagana jest ich prawidłowa regulacja.
...