Dwumas Leon 1M ASV

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mobek12
Nowicjusz
Nowicjusz

Dwumas Leon 1M ASV

Post autor: mobek12 » sob sie 06, 2011 12:36

Witam

Chyba mam problemy z kołem dwumasowym, ale nie jestem tego pewny.
Otóż przy 2000 - 2600 obr/min bardzo wyje autko i drży skrzynia biegów, ponadto na każdym biegu (najbardziej odczuwalne na 1 i 2) po dodaniu gazu oraz puszczeniu lekko szarpie całym autkiem. Dzieje się tak również przy zmianie biegów, gdy puszczam sprzęgło powoli to występuje chwilowe szarpnięcie autem. Jeżeli zmieniam na sportowo poniżej sekundy szarpnięcia nie ma.

Ile można jeździć z uszkodzonym dwumasem ? Nie mam za bardzo $$ teraz.
Opłaca się wstawiać na nowo dwumas czy wymienić na jednomas ? Jakie są koszta tego typu modyfikacji ?

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Dwumas Leon 1M ASV

Post autor: italiano_83 » sob sie 06, 2011 17:23

mobek12 pisze:Jeżeli zmieniam na sportowo poniżej sekundy szarpnięcia nie ma.
To tak zmieniaj biegi, gdyż wątpliwe aby była to wina dwumasu... zapnij 3 bieg pozwól autu zwolnić aż obrotomierz wskaże 1400 i but w podłogę jak to dwumas to musi zatrząść budą pod takim obciążeniem :bajer:
Ori kompletny zestaw dwumasowego koła zamachowego wraz z sprzęgłem i łożyskiem wyciskowym, śrubami to koszt na allegro ~1200zł plus przesyłka,
zmiana na jednomas + nowe sprzęgło to mniejwięcej 50% ceny dwumasu - w zależności od tego ile zabulisz za koło zamachowe- jest temat w dziale speed ponad 80s opisów, zdjęć, numerów sprzęgła, koła zamachowego, śrub. Nie pytaj jak taki zestaw działa, bo ja go nie mam, a poza opiniami użytkowników, brak jakiegokolwiek nagrania - filmu jak taki zestaw pracuje na biegu jałowym i pod obciążeniem- ot taka tajemnica :hmm:
Aha nie zapomnij o koszcie wymiany sprzęgła który u mechanika będzie wahał się od 150-300zł .

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”