zgrzyty w skrzyni biegów - wsteczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zgrzyty w skrzyni biegów - wsteczny
Hej...
poruszałem juz ten temat ale moze w dziale "klekotów" ktoś mi doradzi...
mam mk3 z silnikiem AFN i hydraulicznym sprzęgłem...
chodzi o to że mam zgrzyty przy wrzucaniu wstecznego, co dziwne problemy są większe przy mocno rozgrzanym silniku, czyli oleju także w skrzyni...
Pytanie, co się dzieje?
- kończy się wsteczny w skrzyni - to dlaczego wszystko OK na zimnym?
- kończy się sprzęgło - to dlaczego tylko na wstecznym? z uwagi na brak synchronizatora? (sprzęgło bierze mi nisko, co oznacza że jest dobre - podobno jak sie kończy tarcza pedał sie podnosi?)
- zapowietrzony układ hydrauliczny (czy do sprzęgła jest oddzielny obieg i oddzielna pompa)
- może trzeba zminić olej w skrzyni - podobno się nie wymienia...
- coś innego - no własnie co?
może ktos z Was miał to samo i sobie poradził..
wiem że ten typ tak ma ze skrzynią...
poruszałem juz ten temat ale moze w dziale "klekotów" ktoś mi doradzi...
mam mk3 z silnikiem AFN i hydraulicznym sprzęgłem...
chodzi o to że mam zgrzyty przy wrzucaniu wstecznego, co dziwne problemy są większe przy mocno rozgrzanym silniku, czyli oleju także w skrzyni...
Pytanie, co się dzieje?
- kończy się wsteczny w skrzyni - to dlaczego wszystko OK na zimnym?
- kończy się sprzęgło - to dlaczego tylko na wstecznym? z uwagi na brak synchronizatora? (sprzęgło bierze mi nisko, co oznacza że jest dobre - podobno jak sie kończy tarcza pedał sie podnosi?)
- zapowietrzony układ hydrauliczny (czy do sprzęgła jest oddzielny obieg i oddzielna pompa)
- może trzeba zminić olej w skrzyni - podobno się nie wymienia...
- coś innego - no własnie co?
może ktos z Was miał to samo i sobie poradził..
wiem że ten typ tak ma ze skrzynią...
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to nie tak .....
wydaje mi sie iz jak przeregulujesz wsteczny powninien tez lepiej wchodzic sprobuj przestawic linke tak jak opisalem zobaczysz u mnie pomoglo wsteczny lepiej wchodzi bez zgrzytu
ach..... sprawdz jeszcze poduszki pod silnikiem moze ktoras jest juz wybita ew nie trzyma silnika.
Jezeli masz mozliwosc tak wymien plyn w uk wspomagania sprzegla tylko wez sobie kogos do pomocy ! U kolegi z mk3 Tdi przy probie odpowietrzenia uk. niestety ale trzeba bylo uzyc specjalnego urzadzenia do odpowietrzania gdyz recznie-noznie nie dalo rady odpowietrzyc.
wydaje mi sie iz jak przeregulujesz wsteczny powninien tez lepiej wchodzic sprobuj przestawic linke tak jak opisalem zobaczysz u mnie pomoglo wsteczny lepiej wchodzi bez zgrzytu
ach..... sprawdz jeszcze poduszki pod silnikiem moze ktoras jest juz wybita ew nie trzyma silnika.
Jezeli masz mozliwosc tak wymien plyn w uk wspomagania sprzegla tylko wez sobie kogos do pomocy ! U kolegi z mk3 Tdi przy probie odpowietrzenia uk. niestety ale trzeba bylo uzyc specjalnego urzadzenia do odpowietrzania gdyz recznie-noznie nie dalo rady odpowietrzyc.
Ostatnio zmieniony pt kwie 07, 2006 09:59 przez BruceLee30, łącznie zmieniany 1 raz.
BruceLee30, obiecany punkcik za opis regulacji wybieraka zamieszczony w tym topicu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=43549
pozdro
pozdro
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Myślicie że w podobny sposób można poprawic wrzucanie jedynki, bo u mnie właśnie jedynka ciężko wchodzi i w zasadzie prawie zawsze wrzucam najpierw dwóje a pózniej jedynke!cowboy pisze:BruceLee30, obiecany punkcik za opis regulacji wybieraka zamieszczony w tym topicu:
pozdro
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
akurat u ciebie jak najbardziej pomozeBartekC pisze:Myślicie że w podobny sposób można poprawic wrzucanie jedynki, bo u mnie właśnie jedynka ciężko wchodzi i w zasadzie prawie zawsze wrzucam najpierw dwóje a pózniej jedynke!cowboy pisze:BruceLee30, obiecany punkcik za opis regulacji wybieraka zamieszczony w tym topicu:
pozdro
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: