Pytanie dotyczące nieszczęsnego kąta wtrysku :)

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

bizak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Pytanie dotyczące nieszczęsnego kąta wtrysku :)

Post autor: bizak » sob maja 06, 2006 22:50

Witam wszystkich!
Moje pytanie jak w temacie dotyczy kąta wtrysku, nie chodzi mi o to jak ustawić (tylko o parametry) - choć chciałbym ewentualne sprostowanie.

Sprawdziłem dziś u siebie mam MK3 1Z (po wymianie paska):
silnik ciepły ok 90st
podłączyłem Vaga
wybieram silnik
nastawy początkowe
blok 000
2-ga pozycja od lewej = 53 - 57 (takie wachania) na jałowym biegu

Tu pojawia się moje pytanie, jak dokładnie go ustawić ponieważ w różnych postach różnie ludzie piszą i różne dane podają. Jeśli mógłbym poprosić Was o podanie jakie dokładnie powinien mieć parametry i w jakich blokach.
Będę z góry bardzo bardzo wdzięczny. Od strony technicznej wiem jak to zrobić. Dodam jeszcze, że samochód przyspiesza jakbym ciągnął za sobą ciężarówke.

Jeszcze raz z góry dziekuję!

Pozdrawiam Bizak

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » sob maja 06, 2006 22:56

Czytalem tu na forum ze podobno powinno byc ok.55. Ja mam 50 (bardzo stabilne, nic nie chodzi) i autko ma kopa jak powinno i pali ile powinno.
P.S. W tresci pytania napisales ladnie "kąta wtrysku", ale w temacie juz brzydko "konta wtrysku";)

[ Dodano: 06 Maj 2006 23:01 ]
O! Już się zmieniło :)

bizak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bizak » sob maja 06, 2006 23:01

Dzięki za szybką odpowiedź, no właśnie jedni piszą ok 35 inni ok 55, ja mam tą drugą opcję i nie idzie nim jeździć :(
Muszę zmniejszyć tylko właśnie do ilu?
Czy to jest uwarunkowane od silnika? Każdy inaczej - chyba nie?
A procedura ustawiania? Chyba ok?

Heh co do orta - to się poprawiłem prawię od razu jak mi wyświetliło temat :) SORRY!!!

Pozdrawiam Bizak

zenonpl
Mały gagatek
Mały gagatek

dołącze się do kolegi

Post autor: zenonpl » sob maja 06, 2006 23:06

powinno być ok 50 ja mam u siebie właśnie ok 50 i jest OK wcześniej miałem na poprzednim rozrządzie jeszcze u Hansa ustawianym właśnie 37 i bardzo źle odpalał dłuuuuugo kręcił zanim załapał! Autko MK.3 1Z na kompie dwupłytowym jeszcze.

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » sob maja 06, 2006 23:08

Jezeli masz problemy z moca silnika to chyba raczej gdzie indziej niz kat wtrysku.
Zobacz cisnienie doladowania pod obciazeniem. Najlepiej z druga osoba. Wlacz w VAGu blok pomiarowy nr 11. Pozycja 2 to cisnienie doladowania wymagane, pozycja 3 to cisnienie rzeczywiste. Na 4 lub 5 biegu przy 2000 obr/min wcisnij gaz do dechy i niech osoba towarzyszaca odczytuje cisnienie z poz. 3. Powinno byc powyzej 1600mbar, przy 3000 obr powinno byc wieksze niz 1750 ale nie wieksze niz 2200. U mnie bylo ok. 1900.

[ Dodano: 06 Maj 2006 23:10 ]
Co do bledow ortograficznych zauwazylem ze nie mam problemow jezeli pisze z polskimi literami, ale jezeli bez to czesto wyskakuje mi 'on' zamiast 'ą' itp:)

bizak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bizak » sob maja 06, 2006 23:11

Hmm...w sumie to moja wina bo tego nie napisałem wcześciej (przed wymianą paska) było ok tzn miał kopa, a ciśnienie o którym mowisz miał w tych granicach do 1900, ale niestety nie pamiętam jaki mał ustawiony kąt przed wymianą, bo to trochę dziwne że przed było ok, teraz jest niby w normie ok 55 a jest zmulony. Chyba był musiał zmniejszyć może na 50, ale czy to duża różnica?

A sama procedura sprawdzenia kąta jest ok, czy coś robię nie tak, lub w nie takich blokach sprawdzam?

Pozdrawiam Bizak

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master

Post autor: dziechu » sob maja 06, 2006 23:18

Dobrze sprawdzasz, w bloku 0 pozycja nr2. 55 czy 50 to nieduza roznica, napewno nie taka zeby ja wyraznie czuc, raczej cos innego. Juz kilka razy czytalem na forum o problemach z moca po wymianie paska - ciekawe co sie wlasciwie dzieje, ale widac ze to dosc czesty przypadek. Chyba warto oddawac auto do wymiany paska do ASO...

bizak
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bizak » sob maja 06, 2006 23:29

No właśnie sam juz nie wiem, kurde dlaczego gdzie niegdzie piszą o kącie ok 35 i im jeździ, muszę zmniejszyć i sprawdzić, a jeszcze jedno ustawia się jak i sprawdza, na jałowym, ciepły silnik, nastawy początkowe (a nie bloki danych)?

Miałby ktoś może Vagcoma w wersji polskiej (pełnej) z TDI graph? bo ja mam pełną ale bez tego.

[ Dodano: 07 Maj 2006 22:21 ]
Witam ponownie!
temat uważam za zamknięty!

Heh tylko proszę sie nie śmiać :mlotek: - przepływka była odłączona, ale nie do końca wtyczka była prawie włożona, ale coś nie stykało, a komputer też nie pokazał błędu.

Teraz samochód idzie jak przecinak.

Dzieki za zanteresowanie

[ Dodano: 07 Maj 2006 22:22 ]
Aha program też już mam tylko niestety nie pl :(

Pozdrawiam Bizak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”