Silnik AAZ "kuleje" jak się zagrzeje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Łukasz1992
- Mały gagatek
- Auto: Mk 3 TDI
- Silnik: 1Z
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Witam:)
Mam problem z moim turbo dieslem otóż od jakiegoś czasu po zagrzaniu się silnika do optymalnej temp zaczyna on kuleć utykać. Słychać bardzo nierówną pracę silnika, trzęsie nim zarówno pod maską jak i w środku auta. Nie czuć różnicy w mocy ani też nie kopci. Zmierzyłem mu ciśnienie na cyl i wychodzi na pierwszych trzech mniej więcej po 36bar a na 4 jest różnica o 2 bar czyli wychodzi 34bar. Mierzyłem to na ciepłym silniku gdyż problem robi sie gdy silnik jest zagrzany. Po zgaszeniu ciepłego utykającego silnika i po odpaleniu go po kilku minutach przez chwilę jest dobrze ale po chwili znowu zaczyna nierówno pracować.Na większych obrotach silnika też wszystko jest ok lub po przegazowaniu chodzi chwilę równo i potem znów zaczyna kuleć. Nie mam pojęcia w czym może być problem;/ Czy coś z zaworem, czy to przez tą różnicę ciśnienia na 4cyl, czy może to wina któregoś wtrysku? i jeszcze pytanie czy silnik ma regulowane zawory hydraulicznie czy też tzw płytkami? Wszystko słychać na filmikach,na pierwszym słychać silnik po przejechaniu 10km a zaś na drugim po zgaszeniu i ponownym uruchomienu. Przez chwile jest ok a potem znowu;/ Koledzy pomóżcie.....
[youtube][/youtube]
Witam:)
Mam problem z moim turbo dieslem otóż od jakiegoś czasu po zagrzaniu się silnika do optymalnej temp zaczyna on kuleć utykać. Słychać bardzo nierówną pracę silnika, trzęsie nim zarówno pod maską jak i w środku auta. Nie czuć różnicy w mocy ani też nie kopci. Zmierzyłem mu ciśnienie na cyl i wychodzi na pierwszych trzech mniej więcej po 36bar a na 4 jest różnica o 2 bar czyli wychodzi 34bar. Mierzyłem to na ciepłym silniku gdyż problem robi sie gdy silnik jest zagrzany. Po zgaszeniu ciepłego utykającego silnika i po odpaleniu go po kilku minutach przez chwilę jest dobrze ale po chwili znowu zaczyna nierówno pracować.Na większych obrotach silnika też wszystko jest ok lub po przegazowaniu chodzi chwilę równo i potem znów zaczyna kuleć. Nie mam pojęcia w czym może być problem;/ Czy coś z zaworem, czy to przez tą różnicę ciśnienia na 4cyl, czy może to wina któregoś wtrysku? i jeszcze pytanie czy silnik ma regulowane zawory hydraulicznie czy też tzw płytkami? Wszystko słychać na filmikach,na pierwszym słychać silnik po przejechaniu 10km a zaś na drugim po zgaszeniu i ponownym uruchomienu. Przez chwile jest ok a potem znowu;/ Koledzy pomóżcie.....
Ostatnio zmieniony czw sie 01, 2013 19:30 przez Łukasz1992, łącznie zmieniany 4 razy.
Moje czerwone mk3 w tdi-ku
viewtopic.php?f=88&t=621246
- KamilP
- DieseL PoweR
Tu Ci mogę powiedzieć że AAZ na pewno ma hydropopychacze, czyli hydrauliczne.Łukasz1992 pisze:i jeszcze pytanie czy silnik ma regulowane zawory hydraulicznie czy też tzw płytkami?
Co do pracy silnika.. ja bym się popie wtryskowej przyjrzał, może kąt wtrysku, może wtryski.. cos takiego. Bo rozrząd..Mi o ząbek przeskoczył to i zimny głośno chodził (silniki troche podobne) więc to raczej nie to
- Łukasz1992
- Mały gagatek
Dzięki kolego;)
też brałem wtryski pod uwagę. Ale to co teraz musiałbym z nimi zrobić?wymienić końcówki czy też dać na maszynę do sprawdzenia? I dlaczego robi się tak tylko na zagrzanym silniku a nie cały czas?
też brałem wtryski pod uwagę. Ale to co teraz musiałbym z nimi zrobić?wymienić końcówki czy też dać na maszynę do sprawdzenia? I dlaczego robi się tak tylko na zagrzanym silniku a nie cały czas?
1 - Pompa wtryskowa ma za wczesny wtrysk paliwa - silnik za twardo pracuje.
2- Jeden z wtryskiwaczy leje albo ma zbyt nisko ustawione ciśnienie ( 155 at ) - nierówna praca silnika.
3 - Zbyt niskie dawkowanie paliwa i zbyt wysoko podkręcone jałowe obroty - słabe przyśpieszanie obrotów po dodaniu gazu.
4 - Sprawdź luz paska zębatego.
5 - Sprawdź śrubę koła zębatego wału - 90Nm + 90°.
6 - Sprawdź czy pompa nie łapie fałszywego powietrza .
Jeśli nie to, to co ?
2- Jeden z wtryskiwaczy leje albo ma zbyt nisko ustawione ciśnienie ( 155 at ) - nierówna praca silnika.
3 - Zbyt niskie dawkowanie paliwa i zbyt wysoko podkręcone jałowe obroty - słabe przyśpieszanie obrotów po dodaniu gazu.
4 - Sprawdź luz paska zębatego.
5 - Sprawdź śrubę koła zębatego wału - 90Nm + 90°.
6 - Sprawdź czy pompa nie łapie fałszywego powietrza .
Jeśli nie to, to co ?
- Łukasz1992
- Mały gagatek
Wezmę to wszystko pod uwagę ale najbardziej prawdopodobne może być to co opisałeś w 3 punkcie ponieważ gdy w kwietniu kupiłem to auto poprzedni właściciel powiedział mi że jest ono podkręcone na pompie. Było to czuć w mocy ale także w spalaniu. Gdy stał z zagrzanym uruchomionym silnikiem na biegu jałowym to bardzo kopcił na biało. Zmniejszyłem mu znacznie tą dawkę paliwa, trochę spadła moc spalanie i oczywiście to kopcenie. Tylko nie wiedziałem do jakiego stopnia można to zmniejszyć;/ być może przesadziłem i przez to silnik kuleje. Regulowałem również obroty jałowe bo były za małe i ustawiłem je na 9000. Podkręcę mu dawkę paliwa, pojeżdżę trochę i zobaczę co się będzie dziać.
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
powiem ci tak i to jest strzał w 10 - zdejmuj koło na wale póki silnik chodzi jest ono w 100% do wymiany i co ważne sprawdź bicie jakie wystepuje na wale
- Łukasz1992
- Mały gagatek
Skąd masz pewność że to koło na wale?i co mogło się z nim stać? uległo zużyciu czy jest krzywe?
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
tematów pełno na forum -----> klin na wale szukaj
viewtopic.php?t=322165" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?t=322165" onclick="window.open(this.href);return false;
- KamilP
- DieseL PoweR
Zobacz czy podczas pracy silnika nie gibie Ci się na boki Fakt ciężki temat i tego nikomu nie życzę.. Ciężki jak się rozrząd rozsypie.
- Łukasz1992
- Mały gagatek
Jutro wezmę się za sprawdzenie tego klinu na wale i dam znać co i jak, pzdr
- Łukasz1992
- Mały gagatek
dopiszę jeszcze coś chociaż nie wiem czy to ma coś wspólnego z kołem lub klinem na wale. Otóż jadąc z górki samochodem na włączonym biegu po puszczeniu gazu i jeździe tzw na "sucho" auto szarpie,przerywa. Może to być wina tego że koło pasowe się giba?
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
pompa do ustawienia. jeśli koło się gibie to widać gołym okiem. poza tym przy luźnym kole następuje przestawienie rozrządu i zaczynają dziać się cyrki z odpalaniem. jeśli u Ciebie zawsze odpala tak samo to koła nie ruszaj tylko skup się na regulacji pompy i sprawdzeniu wtrysków. ja bym wyciągnął pompę i dał na stół probierczy jakiemuś kumatemu pompiarzowi. przy okazji sprawdzić na maszynie ciśnienie otwarcia na wtryskach i rozpylanie. nie słyszę, by się wieszał którykolwiek, ale sprawdzenie to tylko kilka złotych.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- Łukasz1992
- Mały gagatek
Jutro sprawdzę czy się gibie to koło ale co do odpalania to nigdy mnie nie zawiódł, zawsze zimny czy ciepły odpala od strzała. Co do pompy i wtrysków to robiłem z kolegą taki eksperyment czyli na uruchomionym silniku delikatnie popuszczaliśmy przewody od wtrysków i pierwszy wydaje się podejrzany;/ Gdy delikatnie popuścimy pierwszy to praca silnika wyraźnie się zmienia tzn. zaczyna jakby płynniej chodzić, tak mięcej.Reszta wtryskiwaczy wydaje się być w porządku. Może najpierw wziąść się za wtryski a dopiero potem za pompę?
- KamilP
- DieseL PoweR
Tak nawet będzie łatwiej bo jak pompę wyciagniesz to kąt wtrysku trzeba ustawiać, wcześniej rozrząd rozpinać itp. Ja bym najpierw wtryski na pierwszy ogień rzucił Je nawet pewnie sam bez problemu wyciągniesz.Łukasz1992 pisze:Może najpierw wziąść się za wtryski a dopiero potem za pompę?