Nie włącza świec żarowych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam Borę 1.9 tdi 90km ALH 1999r,mam problem nie grzeją świece żarowe.Więc tak :podłączony VAG i jak było sprawdzane kompem to przekaźnik świec żarowych cykał,czujnik cieczy nowy,nie pali kontrolka świec ,ale sprawdzając vagiem tez nie chciała się zapalić.Bezpiecznik sprawny koło styczników.Rano problem z odpalaniem przy tych mrozach.Zdjąłem obudowę z przekaźnika 103 i jak zewrę w nim blaszki to grzeje świece,działa to tylko ręcznie nie z automatu.Gdzie szukać przyczyny.
-
- Użytkownik
- Auto: mk4 variant
- Silnik: axr
Re: Nie włącza świec żarowych
podmień przekaźnik
mk1 1.6D->mk2 GT special->mk3 1.6->mk3 1.8aam->mk2 GT special->mk3 GTD->mk3 GT adz->astra II->mk3 TD-> passat B4 1.8->mk3 GT TDI->mk2 GT special>mk4 SDI
109 podmieniałem i to samo.Natomiast 103 jest od świec i on działa jak go sprawdzałem vagiem robiłem test i cykał czyli niby działa,ale tego nie podmieniałem z innego auta.
Czujnik nowy a czy na pewno prawidłowo wskazuje - może zawyżać i świece się nie załączą. Proponuje zdjąć wtyczkę z czujnika temp i sprawdzić działanie świec.
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Sprawdzić trzeba czy wychodzi sygnał z komputera miałem tak samo w AGR i musiał mi przerobić na przycisk bo nie dochodził sygnał z komputera.
Jak robiłeś VAGiem test to widziałeś, że świece się załączały? Światełko w środku przygasa? Jeżeli tak i przekaźnik cyka, to sterowanie z ECU dochodzi do przekaźnika, w takim wypadku któryś z warunków niezbędnych do załączenia świec nie jest spełniony. Panowie, niech ktoś kumaty wypisze co jest niezbędne do załączenia świec (temperatura, brak pracy motoru od jakiegoś czasu, coś tam jeszcze) i wtedy autor będzie w stanie sprawdzić po kolei wszystkie elementy.
Zaponnialem dodac ze nie pali mi sie kontrolka swiec zarowych,nawet sprawdzajac vagiem nie zaswiecila.Czy moze to byc wina przepalonego led kontrolki?
-
- Użytkownik
- Auto: mk4 variant
- Silnik: axr
seba81, ja bym zaczął tak:
1. profilaktycznie: sprawdź temperatury w bloku 7 zaraz po zapłonie i podaj jaką miałeś rzeczywistą temp zewnętrzną w tym czasie
2. jak sie zachowują wart. w bloku 12 ?
1. profilaktycznie: sprawdź temperatury w bloku 7 zaraz po zapłonie i podaj jaką miałeś rzeczywistą temp zewnętrzną w tym czasie
2. jak sie zachowują wart. w bloku 12 ?
mk1 1.6D->mk2 GT special->mk3 1.6->mk3 1.8aam->mk2 GT special->mk3 GTD->mk3 GT adz->astra II->mk3 TD-> passat B4 1.8->mk3 GT TDI->mk2 GT special>mk4 SDI
Witam wymieniłem na nowy czujnik cieczy G2 oraz G62 kontrolka świec działa,lecz zapala się na bardzo krótko,a podgrzewanie świec nadal nie działa.
Co może być przyczyną???
Co może być przyczyną???