witam,
z uwagi na to ze mieszkam w anglii postawnowilem wymienic olej na własną rękę, nie mialem pojecia ze do odkrecenia obudowy filtra oleju potrzebny jest klucz a był tak dokrecony, że w rekach nie poszło - olej zalałem nowy, filtr został stary (ostatni raz był wymieniony 9tys km temu) i teraz moje pytanie - czy nic się nie stanie jak przejade na starym filtrze 20km do pracy i wymienie ten filter jutro? czytałem gdzieś, że takie praktyki mogą doprowadzić do zatarcia silnika bo w starym filtrze jest sporo cząsteczek które nowy olej rozpuszcza. z góry dzięki za pomoc.
problem z odkreceniem obudowy filtra oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Producent przewiduje wymiane owego filtra co 30 kkm (druga wymiana oleju). Przeżyje te 20 km no i znowu nie ma w tych olejeach tyle szlamu, zwłaszcza, że do PD mają iść dobre oleje.
Z ciekawości popatrzyłem w książkę serwisowa i aso vw wymianialo filtr oleju razem z olejem co 15k
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przepraszam, faktycznie wymiana olej+filtr. Tak czy siak te 20 km przezyje
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
jak ci olej rozpusci metal ? to nie kwasjacob91 pisze: bo w starym filtrze jest sporo cząsteczek które nowy olej rozpuszcza
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
No chyba, żartujesz tam jest całe 20Nm - a przepraszam jaki mechanik zwraca na to uwagę przy wymianie, dokręca tak, że aż silnik na poduszkach się rusza.jacob91 pisze:nie mialem pojecia ze do odkrecenia obudowy filtra oleju potrzebny jest klucz a był tak dokrecony, że w rekach nie poszło
Denko jest plastikowe do tego jest uszczelka - nawet jak dokręcisz dobrze rękoma to po czasie "zassie" się tak, że tego nie ruszysz.
Udzie jeżdżą na jednych filtrach tak długo, aż się pozatyka na amen i silniki nie padają - spokojnie na filtrze który ma 9kkm za sobą można spokojnie jeździć.