[MK3 TDI, 1Z] Wymiana pompy wody
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 TDI, 1Z] Wymiana pompy wody
Witam Wszystkich!
Kto wymieniał pompę wody w 1Z ??? Mnie czeka takowa robota. Popatrzyłem dzisiaj w motor i doszedłem do wnosku, że się z niej leje...
Pytanie za 100 punktów - czy trzeba demontować pasek rozrządu??? Wiem, że pompa jest napędzana paskiem wielorowkowym, ale przyglądając się jej mocowaniu widać, że zachodzi ona pod tą wewnętrzną osłonę od rozrządu. I to mnie trochę martwi...
Mile widziane wszelkie wskazówki odnośnie wymiany pompy (wymieniam tylko tą część z łopatkami, bez korpusu).
Z góry dzięki. Punkty czekają na konkrety
Pozdrawiam!
Kto wymieniał pompę wody w 1Z ??? Mnie czeka takowa robota. Popatrzyłem dzisiaj w motor i doszedłem do wnosku, że się z niej leje...
Pytanie za 100 punktów - czy trzeba demontować pasek rozrządu??? Wiem, że pompa jest napędzana paskiem wielorowkowym, ale przyglądając się jej mocowaniu widać, że zachodzi ona pod tą wewnętrzną osłonę od rozrządu. I to mnie trochę martwi...
Mile widziane wszelkie wskazówki odnośnie wymiany pompy (wymieniam tylko tą część z łopatkami, bez korpusu).
Z góry dzięki. Punkty czekają na konkrety
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ja mam AAZ i przy wymianie paska patrzylem na pompe i nic nie widizlamem no a teraz musze ja zdjac i wywalic bo churgoczemeda no ale wracajac do teatu nie trzeba zdejmowc paska a pompy mamy takie same bo pytalem w sklepie pozdro jedyne co mi sie wydaje to trzeba zdjac szajke od paska od alternatora i pompy wspomagania zdjac te plastikowe oslony dla ulatwienia dostepu zdejm tz alternator to tylko jedna sroba a tyle radosci o i tyle powodzenia przy odkrecaniu zycze . to tyle pozdrawiam czesc
[img]http://images25.fotosik.pl/72/67ae11ec97e66af0.jpg[/img]
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ale w jakim celu zdejmować alternator? przecież on w niczym tam nie przeszkadza. Nie wiem jak wygląda AAZ ale wydaje mnie się ze że konstrukcyjnie AFN i 1Z wyglądają podobnie.
W AFNie bez zdjęcia paska rozrządu się nie obyło, bo mocowanie pompy zachodzi pod osłonę paska rozrządu. A żeby zdjąć osłonę rozrządu to trzeba zdjąć pasek.
To jest moje zdanie, a wszystko okaże się przy rozkręcaniu
Pozdro
W AFNie bez zdjęcia paska rozrządu się nie obyło, bo mocowanie pompy zachodzi pod osłonę paska rozrządu. A żeby zdjąć osłonę rozrządu to trzeba zdjąć pasek.
To jest moje zdanie, a wszystko okaże się przy rozkręcaniu
Pozdro
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
GSOWIEC : tym sposobem też można zrobić tylko właśnie najpierw musisz wyciągnąć całą pompę a dopiero później wymieniać albo całą albo tylko część z wirnikiem.W tym przypadku też mi sie wydaje że rozrząd nie powinien przeszkadzać bo pompa jest chyba przykręcona do przedniej części silnika.
To zależy już od tego czy sam zakładałbyś pasek rozrządu czy musiałbyś wołać mechanika(bo tutaj mogą dojść koszty montażu paska).
Pozdrawiam
To zależy już od tego czy sam zakładałbyś pasek rozrządu czy musiałbyś wołać mechanika(bo tutaj mogą dojść koszty montażu paska).
Pozdrawiam
I tak to właśnie zrobię...
Żeby tylko moja radość nie okazała się przedwczesna!!!
Punkty dla Was Panowie!
Pozdrawiam!
[ Dodano: Sob Gru 16, 2006 16:54 ]
I po wymainie! Trochę mi zeszło, żeby zorganizować wolną sobotę, ale dziś się udało.
Najważniejsze: NIE TRZEBA DEMONTOWAĆ ROZRZĄDU!
Procedura wymiany tak jak pisałem wyżej. Cała wymiana zajęła mi około 3 godzin.
Aha! Nie do poznania ucichła praca osprzętu. Nawet jak jeszcze pompa nie ciekła było masę szumu pod maską. Aż sam się zdziwiłem jak może hałasować ta pompa.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy odezwali się w tym temacie.
Punkty rozdane już wcześniej...
Temat uważam za zamknięty!
pozdrwiam!
Żeby tylko moja radość nie okazała się przedwczesna!!!
Punkty dla Was Panowie!
Pozdrawiam!
[ Dodano: Sob Gru 16, 2006 16:54 ]
I po wymainie! Trochę mi zeszło, żeby zorganizować wolną sobotę, ale dziś się udało.
Najważniejsze: NIE TRZEBA DEMONTOWAĆ ROZRZĄDU!
Procedura wymiany tak jak pisałem wyżej. Cała wymiana zajęła mi około 3 godzin.
Aha! Nie do poznania ucichła praca osprzętu. Nawet jak jeszcze pompa nie ciekła było masę szumu pod maską. Aż sam się zdziwiłem jak może hałasować ta pompa.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy odezwali się w tym temacie.
Punkty rozdane już wcześniej...
Temat uważam za zamknięty!
pozdrwiam!
Re: [MK3 TDI, 1Z] WYMIANA POMPY WODY
Witam .Mam silnik 1 Z i 90 konny ,chce wymienic pompe wody ,to znaczy ze nietrzeba sciagac paska rozrzadu?? Pozdrawiam forum