[mk3] mieszanie oleju 10W-40 i 5W-40 mozna ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- koczyk
- Użytkownik
- Kontakt:
[mk3] mieszanie oleju 10W-40 i 5W-40 mozna ?
witam panowie zakupilem nowa miche do furki olej 4l castrol magnatec GTD syntetyczny 5W-40 i dokupilem na wszelki wypadek jeszcze butlke 1 L jakby sie okazao ze 4l to malo olej jest taki sam tylko ze ma parametr 10W-40 oprocz tego jest to ten sam olej czy te dwa oleje moge pomieszac ze soba jakby 4L bylo malo to moge dolac z tego 1 L z 10W do 5W ? bo koles na stacji mowil ze tak ale nie wierze mu do konca pozdrawiam
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Poza tym nie zaleca się meiszać olejów różnych producentów. Każdy używa innych dodatków uszlachetniającychh (inhibitorów korozji, detergentów) i w różnych ilościach.niziok pisze:ewentualne problemy mogą powstać przy mixie syntetyku i minerala, ale i to nie jest łatwo otrzymać w takiej sytuacji kluchy)
Ja bym wolał na wszelki wypadek dać te 3 dychy i kupić litra , żeby był taki sam. W Golfach TDI mieśi się 4,3 litraz filtrem.
Raczej nic się nie stanie, w końcu to oleje jednego producenta ( jeśli kupione w tym samym sklepie ).
P.S.
Mam nadzieję, że nie kupiłeś na Allegro "oryginalnego"... "Castrola"... "z Niemiec" ??????
Pozdrawiam.
- koczyk
- Użytkownik
- Kontakt:
nie nie, nie kupowalem go na allegro a mialem zamiar ale zdecydowalem sie zeby kupic w sklepie i dalem 159,99 za 4 litry castrol gtd synteyk
mam rachunek na ten castrol 1L 10W-40 i koles mowil ze moge oddac to lepiej go oddac i gdzies kupic o takich samych parametrach zeby tez mial 5W-40 jak ten 4 litrowy ktory jest w silniku .. ? pozdrawiam
mam rachunek na ten castrol 1L 10W-40 i koles mowil ze moge oddac to lepiej go oddac i gdzies kupic o takich samych parametrach zeby tez mial 5W-40 jak ten 4 litrowy ktory jest w silniku .. ? pozdrawiam
bez obaw mozesz dolac tego 10W do tego 5W ... Możesz też doleć olej innej firmy ..np. shell 5W 40 albo mobil 5W 40 ... nie ma problemu... jest tylko jeden WARUNEK!!koczyk pisze:witam panowie zakupilem nowa miche do furki olej 4l castrol magnatec GTD syntetyczny 5W-40 i dokupilem na wszelki wypadek jeszcze butlke 1 L jakby sie okazao ze 4l to malo olej jest taki sam tylko ze ma parametr 10W-40 oprocz tego jest to ten sam olej czy te dwa oleje moge pomieszac ze soba jakby 4L bylo malo to moge dolac z tego 1 L z 10W do 5W ? bo koles na stacji mowil ze tak ale nie wierze mu do konca pozdrawiam
oleje możnan mieszać ze sobą pod warunkiem ze mają takie same parametry lepkości.. "na ciepło" czyli to "40"np. mozesz wymieszać Castrol 5W 40 z Mobilem 5W 40 ... ale juz nie mozesz dolać 5W50 !! i to żadnej firmy... oleje tej samej klasy np. 5W40 mozesz mieszać bez problemów nawet w stosunkach 1:1 ..
można też dolać gorszego do lepszego .. (w twoim przypadku jest OK) bo dolewasz gorszy 10W40 do lepszego 5W40 ... skoro masz 4 L lepszego to jak dolejesz z 0,5 L gorszego to nic sie nie stanie..
wogóle to jest tak.. ze jak nie wiesz co masz w silniku.. (np. po kupnie auta) to zawsze zalecają dolać półsyntetyk (co prawda to jest syntetyk tylko gęstrzy... produkowany na bazie zwykłego syntetyku .. ale ma inną temp płynięcia.... juz niedługo ma zostac wycofana ta nazwa "semisyntetic")
Ostatnio zmieniony pn gru 11, 2006 12:11 przez De'D, łącznie zmieniany 2 razy.
otóż mozna mieszać olej o różnej lepkościdouble-d pisze:oleje możnan mieszać ze sobą pod warunkiem ze mają takie same parametry lepkości..
bez problemu mozna do Mobil 1 10w40 dolać Mobil 1 5w50
ważne żeby były to te same typy (np full syneteyk) no i najlepiej ten sam producent...
koles na stacji mówił prawdę...
a dolewanie to co to jest innego jeśli nie mieszanie??
dlatego własnie czasem robią się kluchy w silniku jeśli sie dolewa oleje o innej klasie lepkości na gorąco... jeśli macie "czterdziestke" to dolewać "czterdziestke" a inne zostawić..
Jasne...bez problemówcowboy pisze:dolać sobie 10w40 do tego 5w40
dlatego własnie czasem robią się kluchy w silniku jeśli sie dolewa oleje o innej klasie lepkości na gorąco... jeśli macie "czterdziestke" to dolewać "czterdziestke" a inne zostawić..
przecież kolega chce dolać 40 do 40 - inna jest klasa na zimno ?double-d pisze:czasem robią się kluchy w silniku jeśli sie dolewa oleje o innej klasie lepkości na gorąco...
kluchy w silniku ? na syntetyku ? nie słyszałem... ja na dolewkę do Mobil 1 10w40 zastosowałem Mobil 1 5w50 i nic sie nie stało...
teraz w ogóle się przerzuciłem na 5w50 , nie bierze oleju, nie mam żadnych kluch ani mazi pod korkiem...
Wybaczcie, że wygrzebuje, ale mam problem i nie znalazłem odpowiedzi.
Otóż mój nabytek którego rok produkcji to 97 a rodzaj silnika to 1,9 D ma kartkę informacyjną przy chłodnicy z rodzajem oleju i jest tam napisane Castrol 5W40. Zbliża się nieuchronnie termin wymiany filtrów i oleju, więc zajechałem do 3 rożnych warsztatów i tam mi powiedziano że mogę wlać Castrola 10W40, ale czy nie lepsze parametry ma 5 W 40 Magnatek? Cholera, oleju mi nie żre (po 10.000 km dolałem może ze 100 ml.) silnik się nie poci. Kurde co mam wybrać? 5 W 40 to full syntetyk, tak? Zresztą nawet na stronie Castrola w wyszukiwarce wrzuciłem mój motor i wyszło że zalecanym olejem jest 5 W 40 Magnatek. Ktoś mi sensownie doradzi, pozostać przy 5W40 czy zalać 10W40 bo cholera zgłupiałem.
Otóż mój nabytek którego rok produkcji to 97 a rodzaj silnika to 1,9 D ma kartkę informacyjną przy chłodnicy z rodzajem oleju i jest tam napisane Castrol 5W40. Zbliża się nieuchronnie termin wymiany filtrów i oleju, więc zajechałem do 3 rożnych warsztatów i tam mi powiedziano że mogę wlać Castrola 10W40, ale czy nie lepsze parametry ma 5 W 40 Magnatek? Cholera, oleju mi nie żre (po 10.000 km dolałem może ze 100 ml.) silnik się nie poci. Kurde co mam wybrać? 5 W 40 to full syntetyk, tak? Zresztą nawet na stronie Castrola w wyszukiwarce wrzuciłem mój motor i wyszło że zalecanym olejem jest 5 W 40 Magnatek. Ktoś mi sensownie doradzi, pozostać przy 5W40 czy zalać 10W40 bo cholera zgłupiałem.