Witam.
Moje auto na benzynie sprawuje się bez zarzutów, (bora 2.0apk 2000r)
natomiast gorzej jest z instalacją LPG (stag sekwencja)
-na niskich obrotach (szególnie w jeździe miejskiej) auto strasznie szarpie , najbardziej jak jadę na drugim biegu bez gazu.
-na wyższych obrotach (szczeglnie przy redukcji przy wyprzedzaniu) instalacja włancza ten dźwięk że niby gaz sie skończył i przełancza sie na benzyne (mimo tego że wskaźnik pokazuje że jeszcze jest zbiornik pełny)
- na wyższych prędkościach 130km.h w górę też ta kontrolka zaczyna mrugać i przełancza na benzynę
-przy rozpędzaniu auta jak mocniej wcisnę pedał gazu też tak szarpie jakby chwilowo przestał dostawać gaz ale jak ruszam delikatnie naciskając na pedał gazu to jedzie normalnie.
instalacja jest na gwarancji ale byłem już kilka razy w tym warszatcie podłanczali instalacje pod komputer i mówili że z instalacją jest wszystko ok i kazali mi wymienić przewody zapłonowe, świece i cewke. Bo niby to przez to sie dzieje bo instalacja lpg jest bardzo delikatna
Proszę o pomoc.
nie rozumiem dlaczego miałbym wymieniać te rzeczy skoro na benzynie auto sprawuje się bez zarzutów i niema takich problemów.
2.0 apk szarpie na LPG i przełancza sie na benzyne przy wyso
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
Miętus89, jeśli dzieję się tak przy powiedzmy do 1/3butli, to sprawdź czy butlę masz w dobrą stronę zamontowaną(zaworem do tyłu auta)
tu akurat mają troche racji - wyzej wymienione rzeczy m,oga wystąpić jak wypada zapłon, takze jak dawno swiec kabli itd niezmieniales to trzeba by sie zastanowic. ALE problemy te moga miec tez inna przyczyne - np spadki cisnienia na źle dobranym reduktorze do twojego auta badz zlej listwie wtryskowej. Trzeba by nagrać oscyloskop w programie od ecu LPG z jazdy kiedy wystepuja te problemy i go dokladnie przeanalizować.Miętus89 pisze:kazali mi wymienić przewody zapłonowe, świece i cewke. Bo niby to przez to sie dzieje bo instalacja lpg jest bardzo delikatna
Niech zgadnę - podłączyli pod interfejs jak wjechałeś do garażu, może fachmen dodał trochę gazu i stwierdził, że wszystko ok. Trzeba wziąć lapka w ręce i sprawdzać w trakcie jazdy co i jak - tylko w taki sposób można sprtawdzić co w instalacji "piszczy".
wczoraj wymieniłem świece i przewody zapłonowe i wyżej wymienione problemy zniknęły.jedna świeca to w ogóle nieprawdiłowo podpięta pod przewód
teraz nie widać różnicy w pracy silnika na pb i lpg . jest sukces silnik pracuje bez zarzutów, jazda znowu stała sięprzyjemnością.
a swoją drogą sprawdzili instalacje oscyloskopem w trakcje jazdy i wykryl ize reduktor ma jakies widełki za słabe i wymienią mi w tygodniu na nowy i mocniejszy na szczęśćie wszystko jest jeszcze na gwarancji.
teraz nie widać różnicy w pracy silnika na pb i lpg . jest sukces silnik pracuje bez zarzutów, jazda znowu stała sięprzyjemnością.
a swoją drogą sprawdzili instalacje oscyloskopem w trakcje jazdy i wykryl ize reduktor ma jakies widełki za słabe i wymienią mi w tygodniu na nowy i mocniejszy na szczęśćie wszystko jest jeszcze na gwarancji.
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU