215x45 R17 Golf MK6 a osiągi

Problemy z doborem felg i opon do auta? Napisz o tym tutaj, także wszystko na temat opon i felg.

Moderatorzy: Stalu, VIP

TakiMaciuś
Nowicjusz
Nowicjusz

215x45 R17 Golf MK6 a osiągi

Post autor: TakiMaciuś » śr lip 16, 2014 02:14

Witam!
Mam pytanie - posiadam Golfa MK6 po chipie w okolicach 180 KM, jest on na oryginalnych kołach lub też opcja 205/55 R 16 /6,50x16
Teraz pytanie takie czy po przesiadce na koła 7,5x17/ 25x45 R17 odczuje się pogorszenie w osiągach?
Po prostu obecnie mam wrażenie że koła ze względu na mały rozmiar nie potrafią dobrze odebrać tej mocy z silnika i przyspieszenie jest okej ale koła nie nadążają.
Z kolei słyszałem że większe koła to większe opory toczenia i gorsze osiągi i dlatego sie zastanawiam jak to jest.

Np Golf GTI ma R18 (nie chodzi teraz dokładnie o rozmiar) ale no zdecydowanie są to duże koła czy jakby założyć mu R17 przyspieszał by lepiej? Czy to trudno tak określić?
Chodzi mi to żeby nie pogorszyły się osiągi z drugiej strony wiem że przy tej mocy to nawet Polo GTI 180 KM ma R17. No ale nie jestem przekonany, jest ktoś w stanie coś doradzić?

Dziękuje z góry.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Opony i felgi”