na lato chce założyć mu piękne alusy Oxigin Concave. Pytanie brzmi czy będą pasować? Szukałem felg ma online shop VW w Niemczech, a tam VW ma max 8 cali w szerokości przy 18calach.. Ta felga ma 8,5.. Cxy będzie pasować? Jeśli VW serwis dowie się o złej feldze o niezalecanych max wymiarach a nie daj Boże coś się stanie, mogą nie uznsc gwarancji w serwisie.
Drugie pytanie, cxy et45 a et35 to duża różnica? Felga dalej będzie wystawać na 7,5j et35 czt 8,5j et45?
Z tego wzoru korzystając
Wychodzi Et 70 a jak piszą na felgi.pl -,,Nie ma znaczenia, czy to felga stalowa czy aluminiowa – koło musi być położone w tym samym miejscu." wnioskuję, że niestety nir mogę założyć owych felg? O dziwo, na felgi.pl przy konfiguratorze wybierajc mk7 dostępne są dla niego jako flegi pasujece te oxiginy Concave.
Z góry dziękuję za fachową pomoc.
Dobór et, jakie felgi do MK7 wymiarowo
Bez znaczenia - odpowiednie et i 8.5 wejdziePirzu pisze:tam VW ma max 8 cali w szerokości przy 18calach
przy tym samym et różnica między 7.5 i 8.5 wynosiła by 1" na całej szerokości czyli 0.5" na stronę (ok 13mm). Wynika z tego że 8.5 et45 będzie wystawać o 2-3mm bardziej, ale też będzie bardziej "wchodziła" w nadkole o 10+12.5=22.5mm. Nie wiem skąd Ci wyszło et70, ale zdecydowanie z matematyki orłem nie jesteś ;]Pirzu pisze:Felga dalej będzie wystawać na 7,5j et35 czt 8,5j et45?
Niestety nie wiem jakiej wielkości są nadkola w mk7 i w jakim miejscu jest przylgnia felgi - wydaje mi się że na podstawie powyższych danych musisz sam pomierzyć ile miejsca masz w nadkolu i określić czy koło się zmieści czy nie
{[(8,5-6,5)*25]\2}+45. To 70, chyba że zle podstawiam, świeży w temacie jestem.
Uważasz, że felgi ogólnie będą ok jeśli chodzi o spasowanie?
Tutaj Rh mj power 8-18-et45
Tutaj
Momo revenage 8-18-et50
Przy 8,5-et45-18 felgi byly by bliżej nadkoli?
Uważasz, że felgi ogólnie będą ok jeśli chodzi o spasowanie?
Tutaj Rh mj power 8-18-et45
Tutaj
Momo revenage 8-18-et50
Przy 8,5-et45-18 felgi byly by bliżej nadkoli?
Były by bardziej wystawione, mniejsze et to bardziej wystające koło. A jak to będzie wyglądać i jaki będzie ostateczny efekt to sprawa osobista, o gustach się nie dyskutuje.Pirzu pisze:Przy 8,5-et45-18 felgi byly by bliżej nadkoli?
Pirzu pisze:{[(8,5-6,5)*25]\2}+45. To 70, chyba że zle podstawiam, świeży w temacie jestem.
Seryjna felga ma 6.5j i et25?
Dla 7.5 i et35 (pisałeś o takim kole wcześniej) : ((8.5-7.5)*25)/2+35 = 47.5
Ale ten wzór generalnie nie ma sensu, bo uwzględnia tylko jedną stronę felgi nie biorąc pod uwagę że z drugiej może się nie zmieścić. Logika ponad wzorami.
Fabryczna ma et46(45) i 6 szerokosci. wg ebaya, jedyne info ktore znalazlem ;/
Temat do zamkniecia, trzymalem odpowiedz od felgi.pl
Temat do zamkniecia, trzymalem odpowiedz od felgi.pl
Felgi Oxigin posiadają homologację TUV odpowiedzialną za odpowiednie dopasowanie do konkretnego auta. Sam model Concave posiada homologację dla Golfa 7 generacji. Felga do Pana auta dedykowana jest w następujących parametrach wypływających z homologacji TUV - 5x112 8.5x18 ET45 . Homologacja TUV znajduje się w linku poniżej