Brak kompletu umów,oraz karty pojazdu

Wszystko o ubezpieczeniach auta, problemach z rejestracją, papierami.
Porady prawne związane z autami i nie tylko.

Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP

wojciech28
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojciech28 » pt gru 11, 2009 20:28

Witam,stalem się szczęśliwym posiadaczem VW golfa II,po zakupie wiadomo uderzylem do komunikacji żeby zarejestrować auto.Okazalo się iż brakuje mi kompletu umów oraz karty pojazdu.Jestem 4rtym wlaścicielem golfika.A więc tak brakuje mi kompletnej umowy wlasciciela,oraz wspólwaściciela z dowodu rejestracyjnego,pozostale umowy posiadam,oraz nie mam karty pojazdu.Wlaściciel powiedzmy Jan kowalski z dowodu rejestracyjnego oraz syn,mieszkają w okolicach lubelskiego LWL ,ja jestem z okolic warszawy w związku z tym ze nie mam umowy Jana kowalskiego i jego syna nie mogę zarejestrować auta.Może by ktoś podpowiedzial czy mogę wszystko zalatwić w swoich okolicach bez jeżdżenia.Oraz co zrobić z brakiem karty pojazdu,przegląd mam OC mam oplacone umowę również sporządzoną z tym że wlaściciel nie rejestrowal auta.I stoję w kropce z tym problemem.Może mi ktoś podpowie bo nie wiem co robić,z Góry dziękuję za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pt gru 11, 2009 22:04

pkt. 1 regulaminu forum - brak przywitania się
pkt. 2 reg. forum - zanim napiszesz użyj wyszukiwarki

było już na forum, np:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... mowy+kupna

co jest przyczyną że nie posiadasz karty pojazdu?

wojciech28
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojciech28 » pt gru 11, 2009 23:11

Po pierwsze,Chcialbym przeprosić za nie przywitanie się.Więc witam milo forumowiczów.Druga sprawa pytaleś się o kartę pojazdu już tlumaczę.kupilem auto bez karty pojazdu.Zorientowalem się,ze karta pojazdu powinna być dopiero jak rozpatrzylem dowód rejestracyjny,w domu już po fakcie.Dzwonilem do tego gościa co kupilem auto,ani umowy tamtej nie ma ani karty pojazdu.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Re: Brak kompletu umów,oraz karty pojazdu

Post autor: doggie » pt gru 11, 2009 23:29

wojciech28 pisze: Dzwonilem do tego gościa co kupilem auto,ani umowy tamtej nie ma ani karty pojazdu.
a gdzie ma? zgubił czy jak? Kiedy pojazd był po raz pierwszy rejestrowany na terenie RP??? Czy karta pojazdu w ogóle została wydana???

wojciech28
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojciech28 » sob gru 12, 2009 00:01

Już ci mówię prawdopodobnie nie dostal tych dokumentów jak kupowal,bo byl bardzo zdziwiony ze brakuje mi umowy oraz karty pojazdu,po dowodzie rejestracyjnym,pierwsza rejestracja w 22,12,1989 w Niemczech najprawdopodoniej sprawdzalem po numerze vin,data wydania dowodu rejestracyjnego 24.11.2005,kiedy byl rejestrowany pierwszy raz w kraju nie wiem,ale można się domyślać ze w 2005 Wlodawa dokladnie adres wlasciciela z dowodu,oraz wspulwlasciciela.
Ostatnio zmieniony sob gru 12, 2009 00:02 przez wojciech28, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » sob gru 12, 2009 00:15

wojciech28, a czy gość od którego kupiłeś auto miał je na siebie zarejestrowane, czy po prostu kupił od kogoś i tobie sprzedał bez rejestracji? Ważne jest kiedy pojazd był po raz pierwszy rejestrowany, bo jeżeli przez 30.06.1999 roku to karty nie były wydawane.

ps. skoro w urzędzie stwierdzili brak karty pojazdu to musiała być wydana, przyznam że w tej sytuacji masz problem bo pewnie nawet nie znasz jej serii i numeru

wojciech28
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojciech28 » sob gru 12, 2009 00:19

mam tylko numer karty pojazdu wpisany w dowód rejestracyjny

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » sob gru 12, 2009 00:21

wojciech28, a co z moim pytaniem?
a czy gość od którego kupiłeś auto miał je na siebie zarejestrowane, czy po prostu kupił od kogoś i tobie sprzedał bez rejestracji?

wojciech28
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojciech28 » sob gru 12, 2009 00:30

mettenos pisze:wojciech28, a co z moim pytaniem?
a czy gość od którego kupiłeś auto miał je na siebie zarejestrowane, czy po prostu kupił od kogoś i tobie sprzedał bez rejestracji?
dokladnie tak jak mówisz,kupil,nie rejestrowal,jezdzil na lubelskich rejestacjach,auto kupilem w Warszawie

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » sob gru 12, 2009 00:37

Musisz mieć komplet umów i kartę pojazdu żeby zarejestrować auto, jak to zrobisz -zależy wyłącznie od twojej inwencji. Tu nie może być miejsca na podpowiedzi niezgodne z prawe :bigok:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, porady prawne”