Bardzo dzialam e temacie serwisu ASO, bo sa to cholerni naciagacze. Bylem dzisiaj u Bursiaka w Lodzi, co za cholery. Wchodze, piekny salon, raz bylem z tata, oferowali herbatke dal nas, jak jestem sam to nikt sie mna nie zainteresowal. Podchodze do stolika z czesciami, siedzi 3 mezczyzn. Jeden gada przez telefon, dwoch na pc siedzi. A JA STOJE. Wiec pytam "moge usiasc?" , jeden sie odwraca, mowi tak prosze. Siadam, i zaczynam mowic. Niestety, kolega nie wie, ze jesli jest klient to patrzy sie na klienta i utrzymuje kontakt zwrokowy, a nie patrzy sie w kopmuter. Kiedy ja dalej mowie, przyjechal kurier z paczka to swoje oczy skierowal na kuriera, wstal i ogladal paczke niby sluchajac mnie. Oczywiscie mowilem mu o felgach. Ofcjalnie poweidzial, ze zakladajac felgi od VW NIE UTRACE gwarancji, ale pytanie a co z innymi felgami, juz omijal odpowiedz. (ustna i zwrokowa). No wiec zapytalem o cene sprezyn do golfa, on powiedzial okolo 970zł, zalezne od auta. Wiec mowie, mam tutaj nr nadwozia, moglby Pan sprawdzic ? " NIECH BEDZIE, SPRAWDZE" . Co za tępy... ech. Ok, powiedzial 970zł dokladnie. Cena montazu ? do serwisu prosze. Poszedlem, dali cene 800zł za montaż sprężyn. Malowanie elemntu przy zmianie wydechu, 500zł.
Okej, ale zadzwonilem do VW Polska, Pani wgl nie ogarniala tematu gwarancji. Ale wyslala do specjalistow VW w Pl zapytanie, otrzymam do 3 dni. Ale dalej walcze o swoje, wiec i mam prywatny kontakt z wlascicielem Kelban.pl i rowniez mowi mi, ze oni G*WNO moga zrobic, jesli mam inne felgi jak nei te z VW. I z checia pogada z Bursiakiem
Dostałem maila od ZIMNY VW :
przytocze jeden fragment :Dzień dobry,
Jeśli nie można wykluczyć zależności przyczynowo skutkowej pomiędzy powstałym w pojeździe uszkodzeniem, a przeprowadzonymi modyfikacjami w pojeździe wtedy partner serwisowy może odmówić wykonania naprawy na koszt producenta zgodnie z warunkami gwarancji. Biorąc pod uwagę poruszaną przez Pana kwestię filtra powietrza (mam tutaj na myśli nieoryginalną część) - jeśli awarii ulegnie turbosprężarka – a stało się tak, bo do układu dolotowego dostały się zanieczyszczenia. Wtedy jest podstawa do kwestionowania winy leżącej po stronie Producenta
Warunki gwarancji nie określają natomiast jakie felgi może Pan zamontować do pojazdu, a jedynie specyfikacja handlowa pojazdu.
Pozdrawiam,
"jeśli awarii ulegnie turbosprężarka – a stało się tak, bo do układu dolotowego dostały się zanieczyszczenia. Wtedy jest podstawa do kwestionowania winy leżącej po stronie Producenta"
a patrzcie, co znalazłem w "internetach".
http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploat ... ancja.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.stosio-fiat.com.pl/index.php ... -gwarancji" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.e-warsztaty.com.pl/gvo-kontr ... waniu-aut/" onclick="window.open(this.href);return false;
i najlepszy
http://www.sdcm.pl/index.php/artykuly/1 ... yzacyjnych" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiec jeszcze raz podjade do Bursiaka i sobie z nim porozmawiam. Wiedzieliscie od tej dyrektywie z UE ? Ja tez nie..
Otrzymalem rowniez kolejan odpwoeidz od felgi.pl, przy czym dodam, ze Panu powiedzilaem, ze u nich felg raczej nie kupie:
a tutaj rozporządzenie UE:Witam serdecznie
Proszę wydrukować homologację, którą podesłałem Panu w załączniku. Następnie przedstawić ją serwisowi. Proszę poprosić o podpisane pismo z informacją o tym że nie może Pan zamontować w aucie felg homologowanych przez Oxigina. Nikt nie podpisze takiego dokumentu ! J Prawda jest taka że w Polsce homologacja TUV dla felg nie jest w ogóle wymagana. TUV i ABE robione są pod rynek niemiecki gdzie homologacja jest wymagana i za brak takiej homologacji zabierany jest dowód rejestracyjny przez Policję ! Pytanie na co straci Pan gwarancję ? na lakier silnik ? a może szyby ? Brednie to typowe zastraszenie mające na celu wprowadzenie klienta w błąd tzw. manipulacja klientem. Proszę odpowiedzieć sobie na pytanie czy wszystkie nowe auta jakie Pan widzi na ulicy jeżdżą na felgach z serwisu ASO J ?
ZASADA JEST PROSTA ! KLIENT PŁACI KLIENT DECYDUJE !
Serdecznie pozdrawiam
Artur Pick
St.Specjalista ds. Sprzedaży Felg
tel. +48 +48 52 341 88 79
kunszt moich szukan:
EDIT:
odpwoeidz od VW ZImny, "Sprezyna KN" xD
Witam,
Specyfikacja – mam na myśli takie wyposażenie z jakim pojazd opuścił fabrykę i został przekazany klientowi docelowemu. Z tego co mi wiadomo, z reguły sprzedawca pojazdu informuje o tym klienta w momencie składania oferty handlowej. Ponowie to o czym pisałem wcześniej, że warunki gwarancji nie określają jakie felgi może Pan zamontować do pojazdu. Zatem nie ma ku temu szczególnych zaleceń.
Nie mnie oceniać jakość poszczególnych producentów części (m.in. tunning) ponieważ nie bierzemy udziału w procesie kontroli jakości części, jak również nie mamy wglądu w ich certyfikaty jakościowe. Producent VW przewiduje do danego modelu część o odpowiednim nr katalogowym, którym my jako ASO VW bezwzględnie posługujemy się w przypadku napraw/wymian podzespołów. Tak jak wspomniałem, warunki gwarancji, z którymi właściciel pojazdu został zapoznany przez sprzedawcę przedstawiają stanowisko producenta co do wszelkiego rodzaju modyfikacji przeprowadzanych w pojeździe.
Nie możemy używać zastępczo dwóch pojęć – „w świetle prawa” oraz „w świetle gwarancji producenta” bo to dwie zupełnie odrębne i znacznie różniące się kwestie. Może Pan jak najbardziej serwisować pojazd poza ASO – NIK Panu nie może tego nakazać, czy też zabronić. Trzeba mieć natomiast na uwadze fakt, że jeśli uszkodzenie powstało NIE z winy producenta, a jest wynikiem przeprowadzonych modyfikacji pojeździe – producent pojazdu nie ponosi odpowiedzialności za powstałe uszkodzenie i jego skutek. Można tu sobie zadać pytanie: „Co w wypadku jeśli zamontowana sprężyna firmowa KN np. pęknie i spowoduje uszkodzenia wtórne, do kogo zwróci się Pan o zwrot poniesionych kosztów naprawy?”.
Kolejnym tematem jest sprawa Gwarancji Dobrej Woli Producenta. Partner VW może wystąpić z zapytaniem o partycypację w kosztach naprawy nawet po 2 letnim okresie gwarancji – warunkiem jest obsługa w ASO danego producenta pojazdu. To oczywiście ze względu na jego przywiązanie do marki. Jeśli, obsługa jest wykonywana poza ASO niestety partner nie może skorzystać z tego narzędzia marketingowego, a tym samym wesprzeć klienta w kosztach naprawy.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Woszczyk