nieopłacone OC
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
nieopłacone OC
siema,
piszę w imieniu koleżanki która miała problem z opłaceniem OC na czas z powodu straty pracy i wgl. Do rzeczy:
nie opłacono za auto OC za 2 miesiące więc z tego co wyczytałem będzie kara jeśli zostanie to wykryte. A zapewne będzie.
Czy są możliwości cofnięcia tej sytuacji? Auto generalnie miało być zezłomowane a stoi na podwórku. I wszystko by było ok gdyby było to zrobione przed ukończeniem OC. Jednak tak się nie stało.
Zapewne opłacenie OC teraz nic nie da i Urząd Gwarancyjny to wykryje. Czy da się np oddać auto na szrot teraz i ugadać się z właścieielem na zapisanie że np stało się to 2,5 miesiąca temu i ewentualnie opłacić kary za niezgłoszenie złomowania auta?
Pzdr,
piszę w imieniu koleżanki która miała problem z opłaceniem OC na czas z powodu straty pracy i wgl. Do rzeczy:
nie opłacono za auto OC za 2 miesiące więc z tego co wyczytałem będzie kara jeśli zostanie to wykryte. A zapewne będzie.
Czy są możliwości cofnięcia tej sytuacji? Auto generalnie miało być zezłomowane a stoi na podwórku. I wszystko by było ok gdyby było to zrobione przed ukończeniem OC. Jednak tak się nie stało.
Zapewne opłacenie OC teraz nic nie da i Urząd Gwarancyjny to wykryje. Czy da się np oddać auto na szrot teraz i ugadać się z właścieielem na zapisanie że np stało się to 2,5 miesiąca temu i ewentualnie opłacić kary za niezgłoszenie złomowania auta?
Pzdr,
Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
nieopłacone OC
Jeśli auto było zarejestrowane i miało opłacone OC na ową koleżankę, to nie powinno być tragedii (o ile wcześniej nie wypowiedziała umowy OC). Zapłaci tylko karne odsetki za zwłokę. Gorzej jeśli auto było zakupione z ubezpieczeniem OC na innego właściciela, a ten wypowiedział umowę ubezpieczenia. Ochrona ubezpieczeniowa wygasa z dniem ważności polisy i w takim przypadku Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny nałoży karę (prawie 3,5 tyś).
O tym raczej zapomnij, bo nikt nie będzie ryzykował utraty licencji za przekręty w dokumentacji. Jedyną możliwością jest sprzedaż auta obcokrajowcowi (takiego nie będą szukać), ale na to także już za późno.killah pisze:Czy da się np oddać auto na szrot teraz i ugadać się z właścieielem na zapisanie że np stało się to 2,5 miesiąca temu i ewentualnie opłacić kary za niezgłoszenie złomowania auta?
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
nieopłacone OC
To nie znaczy że OC nie było.killah pisze:nie opłacono za auto OC za 2 miesiące
Jeżeli oc nie zostało wypowiedziane, a wcześniej było wykupione na Koleżankę, to automatycznie się przedłuża i wystarczy opłacić za te 2 miesiące.
Jeżeli nie było wcześniej wykupione albo zostało wypowiedziane - sorry, jej błąd
nieopłacone OC
Czyli co nie opłacam OC przez np. 6 miesięcy bo polisa się ponawia z "automatu" i po tym czasie opłacam bez przypału ??
lama mechaniczna ;D
nieopłacone OC
za brak OC są kary
3200 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu trwa powyżej 14 dni;
1600 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi od 4 do 14 dni;
640 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi do 3 dni.
polisy z automatu, są wtedy kiedy polisa OC za poprzedni rok była opłacona w 100%
zawsze lepiej przed końcem trwania polisy poszukać czegoś innego, zawsze znajdzie się coś korzystniejszego/tańszego.
jeżeli masz polise OC z automatu i nie zdążyles jej oplacic to i tak masz ochrone. aczkolwiek firma bedzie informować o oplatę skladek
3200 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu trwa powyżej 14 dni;
1600 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi od 4 do 14 dni;
640 zł, jeżeli przerwa w ubezpieczeniu wynosi do 3 dni.
polisy z automatu, są wtedy kiedy polisa OC za poprzedni rok była opłacona w 100%
zawsze lepiej przed końcem trwania polisy poszukać czegoś innego, zawsze znajdzie się coś korzystniejszego/tańszego.
jeżeli masz polise OC z automatu i nie zdążyles jej oplacic to i tak masz ochrone. aczkolwiek firma bedzie informować o oplatę skladek
nieopłacone OC
wirtualny policjant skanuje bazę w poszukiwaniu aut bez OC. Ogólnie rzecz biorąc teraz nawet osoba postronna może sprawdzić czy masz w aucie OC czy nie. Jest ogólnopolska baza danych.
-
- Mały gagatek
nieopłacone OC
Miałem podobną syt. z firmowym.
Pojazd nieużywany przez ostatni miesiąc, stał w ogłoszeniu sprzedaży. Przyjechali klienci, pasuje, wypłacili kasę, do pisania umowy (21.07) w dowód a tu ZONK:
- OC pojazdu wygasło 17.07
- przegląd techniczny 18.07
Ustaliliśmy że zrobię przegląd i zapłacę OC (dołożyli na to) i następnego dnia przyjadą odebrac auto jak też się stało.
Ale faktem jest że pojazd 4 dni był bez ważnego OC.
Czy w takim wypadku mam ochronkę związaną z ciągłością polisy OC ??
zwróciłbym się wówczas do ubezpieczalni o wyliczenie mi kwoty zaległości i jej dopłacenie żeby sobie tego za 5 lat nie znaleźli bo mi z odsetkami przyślą więcej niż wyniosła kwota za jaką sprzedałem pojazd
Edit:
znalazłem dokument z adnotacją iż ubezpieczenie uległo automatycznemu przedłużeniu na kolejny rok od 18go lipca - czyli muszę się tylko zwrócić do Ubezpieczalni o wycenienie mi tych 4 czy tam 5 dni za które im nie zapłaciłem. 5 w zasadzie bo polisę nowa wykupiłem dopiero 22go.
Pojazd nieużywany przez ostatni miesiąc, stał w ogłoszeniu sprzedaży. Przyjechali klienci, pasuje, wypłacili kasę, do pisania umowy (21.07) w dowód a tu ZONK:
- OC pojazdu wygasło 17.07
- przegląd techniczny 18.07
Ustaliliśmy że zrobię przegląd i zapłacę OC (dołożyli na to) i następnego dnia przyjadą odebrac auto jak też się stało.
Ale faktem jest że pojazd 4 dni był bez ważnego OC.
Czy w takim wypadku mam ochronkę związaną z ciągłością polisy OC ??
zwróciłbym się wówczas do ubezpieczalni o wyliczenie mi kwoty zaległości i jej dopłacenie żeby sobie tego za 5 lat nie znaleźli bo mi z odsetkami przyślą więcej niż wyniosła kwota za jaką sprzedałem pojazd
Edit:
znalazłem dokument z adnotacją iż ubezpieczenie uległo automatycznemu przedłużeniu na kolejny rok od 18go lipca - czyli muszę się tylko zwrócić do Ubezpieczalni o wycenienie mi tych 4 czy tam 5 dni za które im nie zapłaciłem. 5 w zasadzie bo polisę nowa wykupiłem dopiero 22go.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
nieopłacone OC
jeżeli placiłeś 22go za polisę która była wznowiona to płacisz i tak jak za cały rok. Nie musisz nic dopłacać.
nieopłacone OC
Dzwoniłem z pytaniem do Ubezpieczyciela:
po weryfikacji polisy uzyskałem odpowiedź że owszem, data wystawienia polisy to dokładnie 23 czerwca bo wtedy podpisałem, zapłaciłem i odebrałem blankiet potwierdzający posiadanie polisy OC, ale kwota jaka została naliczona obejmuje pełny okres jej trwania czyli od 18go lipca od kiedy zaczęła obowiązywać nowa polisa, automatycznie przedłużona.
po weryfikacji polisy uzyskałem odpowiedź że owszem, data wystawienia polisy to dokładnie 23 czerwca bo wtedy podpisałem, zapłaciłem i odebrałem blankiet potwierdzający posiadanie polisy OC, ale kwota jaka została naliczona obejmuje pełny okres jej trwania czyli od 18go lipca od kiedy zaczęła obowiązywać nowa polisa, automatycznie przedłużona.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128