Witam Serdecznie, chce sprowadzić auto z Francji na " kołach " i tu mam pytanie czy muszę wykupywać tablice eksportowe/wywozowe ? czy mogę wracać na tych które są już założone i czy mogę wykupić ubezpieczenie w Polsce zamiast we Francji ?
Proszę o radę, Pozdrawiam
Sprowadzamy auto z UE i spoza UE-informacje,dokumenty
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
szlak dla zawodowców ze względu na spore komplikacje papierowe. Jeżeli tego nie robiłeś - to zleć komuś albo wypytaj dokładnie bo wpakujesz się w kosztowne bagno.dwikozy pisze:chce sprowadzić auto z Francji na " kołach "
Praktycznie nie ma opcji aby cudzoziemiec w pełni legalnie mógł wrócić z Francji, francuskim samochodem, na kołach.
oczywiście że możesz... A że nic nie warte to już inna bajka. Ale bardzo chętnie sprzedadzą, nawet z ACdwikozy pisze:czy mogę wykupić ubezpieczenie w Polsce zamiast we Francji ?
Dla potomności:
jedyne ważne ubezpieczenie to to wykupione w kraju pochodzenia, w którym pojazd figuruje lub figurował oficjalnie w rejestrach.
No jest jeszcze w DE opcja warsztatowych/komisowych ale to bardzo drogo wychodzi (na chwilę obecną ok 100zł/doba)
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- Młoda
- KS KathStyle
- Auto: Czarna Wdowa <3
Dobre duszyczki mam pare pytan. Miesiac temu kupilam lupolota sprowadzonego z niemiec - na blachach de jest. Wazne wg papierow nie caly rok jeszcze. Jestem 3cim wlascicielem w pl, ktory chce w koncu przerejstrowac samochod. Do samochodu poza kompletem kluczykow dostalam duzy brif zielony, maly zielony dowod rejestracyjny oraz polskie ubezpieczenie i przeglad. Sprawa wyglada tak, co dokladnie potrzebuje do rejestracji na polskie blachy? Czy to, co mam mi starczy? Czy musze leciec do poprzednich wlascicieli o dowod kupna sprzedazy z niemcem? Domyslam sie, ze bede musiala miec tlumaczenie papierow. Ile mnie calosc moze wyniesc? Chce aby moja rodzicielka byla glownym wlascicielem, a ja drugim ze wzgledu na znizki w ubezpieczeniu.
Czytalam, ze potrzebny jest brif duzy, dowod, wazny przeglad no i umowa kupna sprzedazy.
Czytalam, ze potrzebny jest brif duzy, dowod, wazny przeglad no i umowa kupna sprzedazy.
Squad Nocne Mary Enigmatycznie... "(...) Jeśli niebo - to siódme, jeśli piekło -to samo dno. Żadnych półśrodków(...)"
teoretycznie te umowy nigdzie nie figurują bo auto jeszcze nie widziało polskiego WK. No chyba że ktoś poleciał do Skarbowego opłacić PCCMłoda pisze:dokladnie potrzebuje do rejestracji na polskie blachy? Czy to, co mam mi starczy? Czy musze leciec do poprzednich wlascicieli o dowod kupna sprzedazy z niemcem?
Nie dało ci to do myślenia że aż trzech właścicieli było i żaden nie dokończył procedury rejestracji ? Sprawdzałaś w bazie danych czy czasem pojazd nie figuruje jako skradziony ? Bo tak często jest ze w celnym wywala im że pojazd figuruje w rejestrze i ... odprawiający z podkulonym ogonem czmycha żeniąc miną kolejnego.
Celny zrobiony ?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128