Złomowanie aut od A do Z
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Złomowanie aut od A do Z
Witam mam taki problem otóż miałem wypadek MK2 1,3 kat mam je z współwłascicielem.
auto obejrzał rzecoznawca a dowód rejestracyjny został zatrzymany przez policje.POlicjant dał mi tylko zaswiadczenie.Zostala mi tylko karta pojazdu.MAM PYtanie
1.Jak mam zezłomować auto jakie dokumenty sa mi potrzebne i gdzie sie udać?
2.Jakie mogę częsci wymontować z samochodu(np.akumulator,tylne lampy,głośniki,radio) zeby potem nie było problemu ze złomowaniem i mieć już świety spokój
3.Jak zezłomować skoro policja zabrała dowód rejestracyjny??
Proszę o dokłade opisanie ...z Góry dziękuje za odpowiedzi..
pozdrawiam
auto obejrzał rzecoznawca a dowód rejestracyjny został zatrzymany przez policje.POlicjant dał mi tylko zaswiadczenie.Zostala mi tylko karta pojazdu.MAM PYtanie
1.Jak mam zezłomować auto jakie dokumenty sa mi potrzebne i gdzie sie udać?
2.Jakie mogę częsci wymontować z samochodu(np.akumulator,tylne lampy,głośniki,radio) zeby potem nie było problemu ze złomowaniem i mieć już świety spokój
Proszę o dokłade opisanie ...z Góry dziękuje za odpowiedzi..
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr mar 03, 2010 13:09 przez maicek, łącznie zmieniany 1 raz.
maicek
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
http://www.motofakty.pl/artykul/niechci ... 58972a3e2c
[ Dodano: Pią 18 Wrz, 2009 ]
masz pokwitowanie za zatrzymany dowód rejestracyjnymaicek pisze:
Przy oddawaniu pojazdu do Autoryzowanej Stacji Demontażu Samochodów należy pamiętać o następujących dokumentach:
1.Dowodzie rejestracyjnym lub zaświadczeniu z Policji
2.Karcie pojazdu (dotyczy nowszych samochodów)
3.Dowodzie osobistym lub upoważnieniu od właściciela, jeśli osoba zdająca nie jest właścicielem
4.Umowie kupna samochodu, jeśli do momentu złomowania nie był on przerejestrowany
5.Tablicach rejestracyjnych, które są unieważniane na miejscu.
maicek pisze:
Przy oddawaniu do kasacji niekompletnego (w dużym stopniu) pojazdu, należy mieć na uwadze, że za brakujące kilogramy Autoryzowana Stacja Demontażu Samochodów może zażądać dodatkowej opłaty (maksymalnie do 10 zł za każdy brakujący kilogram). Warunki i sposób oddania pojazdu do kasacji najlepiej uzgodnić telefonicznie z punktem, w którym będziemy złomować pojazd.
Ostatnio zmieniony pt wrz 18, 2009 20:15 przez doggie, łącznie zmieniany 3 razy.
- memberofhs
- Ma gadane
- Kontakt:
Koledzy, problem mam takowy:
kolega sprzedaje swoje mk2 GT. Chcę od niego kupić, ale tak, bym nie był właścicielem. Rodzice mi współwłaścicielstwa nie podpiszą na drugie auto, zwłaszcza, że te GT to złom. OC jest do października 2010, przegląd jakoś do lata. Kolega chce je pociś by na nim już nie wisiało. Samochód jeździ i wszystko w nim działa.
Ja chcę wyjąć z niego silnik, belkę z tarczami z tyłu i trochę wyposażenia. Budę zezłomować. Jak to mądrze zrobić? Co kto radzi? Opcje są dwie:
1. spisać umowę między kolegą a wirtualnym człowiekiem o zmyślonych danych, pociąć tablice rej i wyciąć numery wszelakie z auta, a następnie je zniszczyć i auto się "rozpływa". W urzędzie i PZU nie pokapują się, jak "nowy" właściciel nie odezwie się nigdy? Nie dowalą się do mojego kolegi? W zasadzie nie obchodzi Go, co robi nowy właściciel.
2. wyciąć numery z auta, auto pociąć w paręnaście części i w ratach oddawać na złomowiec.
Wiem, że można się dogadać też ze złomami, że mi "papiery zezłomują". Kolega musi mieć spokój, więc albo dostanie pieczątkę za wyrejestrowanie auta z urzędu, albo jakaś wirtualna umowa. Słyszałem też, że trzeba za legalne złomowanie auta dopłacić 10 zł od 1 brakującego kilograma masy. Po wyjęciu silnika to zapłacę ze 2 tys za zezłomowanie starej budy. Może ciś tą budę na forum/allegro? Tylko, że to złom. Co kto radzi?
kolega sprzedaje swoje mk2 GT. Chcę od niego kupić, ale tak, bym nie był właścicielem. Rodzice mi współwłaścicielstwa nie podpiszą na drugie auto, zwłaszcza, że te GT to złom. OC jest do października 2010, przegląd jakoś do lata. Kolega chce je pociś by na nim już nie wisiało. Samochód jeździ i wszystko w nim działa.
Ja chcę wyjąć z niego silnik, belkę z tarczami z tyłu i trochę wyposażenia. Budę zezłomować. Jak to mądrze zrobić? Co kto radzi? Opcje są dwie:
1. spisać umowę między kolegą a wirtualnym człowiekiem o zmyślonych danych, pociąć tablice rej i wyciąć numery wszelakie z auta, a następnie je zniszczyć i auto się "rozpływa". W urzędzie i PZU nie pokapują się, jak "nowy" właściciel nie odezwie się nigdy? Nie dowalą się do mojego kolegi? W zasadzie nie obchodzi Go, co robi nowy właściciel.
2. wyciąć numery z auta, auto pociąć w paręnaście części i w ratach oddawać na złomowiec.
Wiem, że można się dogadać też ze złomami, że mi "papiery zezłomują". Kolega musi mieć spokój, więc albo dostanie pieczątkę za wyrejestrowanie auta z urzędu, albo jakaś wirtualna umowa. Słyszałem też, że trzeba za legalne złomowanie auta dopłacić 10 zł od 1 brakującego kilograma masy. Po wyjęciu silnika to zapłacę ze 2 tys za zezłomowanie starej budy. Może ciś tą budę na forum/allegro? Tylko, że to złom. Co kto radzi?
- doggie
- V.I.P.
memberofhs pisze:Opcje są dwie:
1. spisać umowę między kolegą a wirtualnym człowiekiem o zmyślonych danych, pociąć tablice rej i wyciąć numery wszelakie z auta, a następnie je zniszczyć i auto się "rozpływa"
skoro wiesz to już połowa sukcesu, teraz pozostaje ci do nich podjechać i porozmawiać na konkretny temat, co do wartości 1 kg to nie jest standard, ceny są bardzo zróżnicowane w zależności od punktu, możesz i nawet nic nie dopłacać, wszystko zależy od złomowca i "metody" porozumieniamemberofhs pisze: Wiem, że można się dogadać też ze złomami,
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 11:21 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- memberofhs
- Ma gadane
- Kontakt:
Sprawa jest prosta. Wiem bo sam rozpytywałem się o takie coś.memberofhs pisze:Koledzy, problem mam takowy:
1) Kupujesz dawce, spisujesz umowę kupna-sprzedaży (do 30 dni masz obowiązek go zarejestrować lub wyzłomować bez zarejestrowania),
2) Szukasz zaufanych złomiarzy, którzy wystawią Ci kwity za złomowanie samej budy. W innym przypadku dopłacisz za brakujące kilogramy lub będziesz musiał dołożyć do brakującej wagi złom,
3) Bierzesz umowę kupna-sprzedaży, papier ze złomowiska, dowód rejestracyjny, tablice (o ile są), kartę pojazdu ( o ile była wydana) i idziesz do wydziału komunikacji wyrejestrować rzęcha. Co najważniejsze nie musi być na Ciebie zarejestrowany!!
4) Bierzesz kwit z ubezpieczeniem i śmigasz do firmy, w której ubezpieczono auto. W świetle obowiązujących przepisów OC jest przypisane do auta, zatem Jeżeli jeżeli auto wyzłomujesz teraz to odbierasz z firmy nadpłacone OC. W Twoim przypadku (za 7 miesięcy),
5) Idziesz do baru oblać udany dzień
Ostatnio zmieniony wt mar 02, 2010 13:09 przez katerpi, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
teoretycznie oczywiście że ma prawo (do budy bo do części nie), ale na "garba" dostanie wówczas właściciel złomowca a nie ty bo to on jest zobligowany do utylizacji auta, druga sprawa to kwestia twojego tłumaczenia
[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 ]
[ Dodano: Wto 02 Mar, 2010 ]
pytasz o tak prozaiczne rzeczy co ci mam powiedzieć!!! - tak wirtualny "kolega" to bardzo dobre rozwiązanie!!! A więc musisz zrozumieć że takie rozwiązanie jest fałszowaniem dokumentów bo umowa kupna-sprzedaży pojazdu jest dokumentem, jeżeli nie rozumiesz to nic więcej nie mam ci do powiedzeniamemberofhs pisze:mettenos - to o tym wirtualnym koledze to jakaś ironia? Czy powaznie to dobry pomysł? Emotka nic nie wnosi. Czy te złomy lepsze? Nic nie wiem.
- memberofhs
- Ma gadane
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
panowie ,zeby wyrejestrowac auto ,musi byc ono zezlomowane?
Ostatnio zmieniony pt mar 05, 2010 21:56 przez KiLLerXX, łącznie zmieniany 1 raz.
VW GOLF Mk II 1.3
Daihatsu Charade G100
Daihatsu Charade G10
Daihatsu Charade G100
Daihatsu Charade G10
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
musisz posiadac zaswiadczenie o zlomowaniu lub przyjeciu do demontazu lub o kradziezy
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 00:15 przez zajac, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio