Tablice tymczasowe.
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
- huczu
- Ma gadane
- Kontakt:
Tablice tymczasowe.
Witam, mam problem... Posiadam golfa mk3 nie zarejestrowanego w pl, wymeldowanego w Niemczech. Auto przechodzi remont i teraz moje pytanie, jeżeli będę chciał zrobić przegląd, jechać na zlot czy coś takiego w jaki sposób będę mógł pozyskać takie tablice ? Ktoś to już robił/ załatwiał ??
Chodzi mi dokładnie o takie tablice
A tutaj jest przepis:
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_3118.htm
Chodzi mi dokładnie o takie tablice
A tutaj jest przepis:
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... a_3118.htm
Moje [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3371115#3371115]MK3[/url] USA Było tak
Jest tak :
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=413817[/url]
Cabby US
Jest tak :
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=413817[/url]
Cabby US
Tablice tymczasowe.
Jak dla mnie to trochę lipa??
Jeśli zarejestrujesz tymczasowo auto to już pupa musisz je zarejestrować.Czy źle rozumiem??
Chyba nie można kilka razy otrzymać tablic w celu wywozu pojazdu za granicę.Bo przecież dojdą do tego.
Wydaje mi się że w twoim przypadku najlepiej będzie zdobyć jakieś tabliczki wywozowe (mogą mieć nawet nie ważną datę) zrobić przegląd i wykupić ubezpieczenie na 30 dni za 100,- pojeździsz, odstawiasz auto i gdy znowu Cię najdzie taka ochota to kupujesz już tylko OC znowu za 100,- ( ten sposób jest już sprawdzony tyle że auto na co dzień tak śmiga)
Jeśli zarejestrujesz tymczasowo auto to już pupa musisz je zarejestrować.Czy źle rozumiem??
Chyba nie można kilka razy otrzymać tablic w celu wywozu pojazdu za granicę.Bo przecież dojdą do tego.
Wydaje mi się że w twoim przypadku najlepiej będzie zdobyć jakieś tabliczki wywozowe (mogą mieć nawet nie ważną datę) zrobić przegląd i wykupić ubezpieczenie na 30 dni za 100,- pojeździsz, odstawiasz auto i gdy znowu Cię najdzie taka ochota to kupujesz już tylko OC znowu za 100,- ( ten sposób jest już sprawdzony tyle że auto na co dzień tak śmiga)
Tablice tymczasowe.
$iwy pisze:Wydaje mi się że w twoim przypadku najlepiej będzie zdobyć jakieś tabliczki wywozowe (mogą mieć nawet nie ważną datę) zrobić przegląd i wykupić ubezpieczenie na 30 dni za 100,- pojeździsz, odstawiasz auto i gdy znowu Cię najdzie taka ochota to kupujesz już tylko OC znowu za 100,- ( ten sposób jest już sprawdzony tyle że auto na co dzień tak śmiga)
Na ile sprawdzony masz ten sposób? Bo mój kolega ostatnio skończył jazde na lawecie i z mandatem. A smigał dokładnie tak jak mówisz. Mało tego bo Panowie policjanci przetoczyli mu dokladnie przepis ktory stanowi ze nie zarejesrowanym autem poruszac sie nie mozna ! Tak wiec przestrzegam...
Re: Tablice tymczasowe.
borek pisze:$iwy pisze:Wydaje mi się że w twoim przypadku najlepiej będzie zdobyć jakieś tabliczki wywozowe (mogą mieć nawet nie ważną datę) zrobić przegląd i wykupić ubezpieczenie na 30 dni za 100,- pojeździsz, odstawiasz auto i gdy znowu Cię najdzie taka ochota to kupujesz już tylko OC znowu za 100,- ( ten sposób jest już sprawdzony tyle że auto na co dzień tak śmiga)
Na ile sprawdzony masz ten sposób? Bo mój kolega ostatnio skończył jazde na lawecie i z mandatem. A smigał dokładnie tak jak mówisz. Mało tego bo Panowie policjanci przetoczyli mu dokladnie przepis ktory stanowi ze nie zarejesrowanym autem poruszac sie nie mozna ! Tak wiec przestrzegam...
Kumpel Krafterem latał tak po Polsce i nie tylko i nigdy nie miał problemu.Mam dwóch znajomych śmigają na takich tabliczkach... tak jak napisałem a jeden z Nich miał kolizję i otrzymał normalnie odszkodowanie bez żadnych szopek.Policja była i cisza.
Jaki to przepis był??
Tablice tymczasowe.
No zalezy jak policjant impretetuje prawo. Znam sytuacje gdzie fatycznie niebiescy machali na to reka i jakos to sie udawalo. Ale bodajze art. 71 kodeksu drogowego stanowi o tym ze samochodem nie zrejestrowanym poruszac sie nie mozna. Oczywiscie nie tyczy sie to rejestracji wywozowych ale musza byc one wazne...
Jaki art. o tym mówi??doggie pisze:borek, prawo jest jedno, 500 zł MKK za jazdę pojazdem nie dopuszczonym do ruchu
I dlaczego nie dopuszczonym skoro masz aktualny przegląd oraz ubezpieczenie??
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
pojazd jest wymeldowany w Niemczech i niezarejestrowany w Polsce - więc jaki dokument zezwala mu na poruszanie się po drogach? Fakt posiadania przeglądu i ubezpieczenia wg ciebie jest dokumentem dopuszczającym do ruchu?
Więc powiedz mi co zezwala mi na poruszanie się pojazdem po Terytorium RP pojazdu sprowadzonego z DE w zależności od zakupionych tablic na okres np.14 dni??doggie pisze:pojazd jest wymeldowany w Niemczech i niezarejestrowany w Polsce - więc jaki dokument zezwala mu na poruszanie się po drogach? Fakt posiadania przeglądu i ubezpieczenia wg ciebie jest dokumentem dopuszczającym do ruchu?
Bo w tym wypadku masz tylko ubezpieczenie wykupione razem z tablicami.
Wg. mnie wszystko zależy od podejścia policaja.
Art. 71 pkt 7. Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.
Powiedz kto mi udowodni kiedy sprowadziłem pojazd??
- doggie
- V.I.P.
generalizujesz, mowa przecież o koledze z 1 postu, który na chwilę obecną nie ma ważnych tablic
pojazd wymeldowany w Niemczech a niezarejestrowany w Polsce bez ważnych tablic rej. nie może poruszać się po drogach, tak jak napisałem - MKK do 500 zł, podobna sytuacja jest z żółtymi tablicami które straciły termin ważności i nieważne że jest przegląd i ubezpieczenie
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
pojazd wymeldowany w Niemczech a niezarejestrowany w Polsce bez ważnych tablic rej. nie może poruszać się po drogach, tak jak napisałem - MKK do 500 zł, podobna sytuacja jest z żółtymi tablicami które straciły termin ważności i nieważne że jest przegląd i ubezpieczenie
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
doggie
No to nie wiem.Mówię jak sprawa wygląda w moich okolicach.Być może u mnie towarzystwo żyje w niewiedzy bo nic nikomu z tego powodu nie robią.
Pozdrawiam
No to nie wiem.Mówię jak sprawa wygląda w moich okolicach.Być może u mnie towarzystwo żyje w niewiedzy bo nic nikomu z tego powodu nie robią.
Pozdrawiam
- doggie
- V.I.P.
i tu jest pies pogrzebany z drugiej strony jak się czegoś nie wie to się tego nie robi, więc po części ich rozumiem, nie każdy musi być chodzącą encyklopedią i omnibusem, ale uwierz mi, że w moich stronach masz za to 500 zł MKK$iwy pisze:Być może u mnie towarzystwo żyje w niewiedzy bo nic nikomu z tego powodu nie robią.