Witam,
na Passata B5FL 2001 rodziców spadła gałąź. Uszkodziła maskę (2 wgniecenia spore) oraz błotnik (bardzo głębokie wgniecenie). 28 sierpnia trzeba przedłużyć ubezpieczenie AC. Chciałbym się dowiedzieć:
1. ile zniżki może mi zabrać ubezpieczyciel z AC za zgłoszenie takiego uszkodzenia (ubezpieczyciel to INTER-RISK)
2. czy muszę to zrobić natychmiast, czy mogę po przedłużeniu ubezpieczenia AC?
Uszkodzenie auta przez gałąź
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
- popielasty
- Gadatliwa bestia
popielasty, najważniejsze to czy masz w umowie AC udział własny wykupiony lub z udziałem ..W przypadku auta, którego ubezpieczenie obejmuje udział własny, ubezpieczyciel zabierze część odszkodowania, określoną w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. Może się także okazać, że po stłuczce[szkodzie ubezpieczyciel zatrzyma nie 10 proc. odszkodowania, ale 10 proc. całej sumy ubezpieczeniowej, czyli jedną dziesiątą wartości auta. Dlatego zawsze warto porównać nie tylko cenę, ale również zakres ubezpieczenia. Może się bowiem okazać, że w atrakcyjnej cenie ubezpieczenia AC, kryją się ryzyka, które zostały przeniesione na Ciebie.popielasty pisze:1. ile zniżki może mi zabrać ubezpieczyciel z AC za zgłoszenie takiego uszkodzenia
Kupując ubezpieczenie AC bez udziału własnego, nie bierzesz na siebie odpowiedzialności za szkodę powstałą w samochodzie. Ale w tym przypadku opłata jest o wiele wyższa .Poczytaj polisę a szczególnie napisaną drobnym maczkiem
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Agent/ubezpieczyciel może zażądać przedstawienia auta do zdjęć/oględzin auta przy zakupie przedłożenia polisy. Więc przetrzymanie zgłoszenia może nie wyjść. Osobiście zrobiłbym jak się powinno czyli zgłosił szkodę, szybko naprawił i ubezpieczył na nowy rok.
Odnośnie terminu zgłoszenia szkody ubezpieczyciel pewnie ma ustalony termin zgłoszenia szkody od jej wystąpienia. Inna sprawa jest jak ma Ci udowodnić przekroczenie terminu (chyba, że rdza zacznie wyłazić
Odnośnie terminu zgłoszenia szkody ubezpieczyciel pewnie ma ustalony termin zgłoszenia szkody od jej wystąpienia. Inna sprawa jest jak ma Ci udowodnić przekroczenie terminu (chyba, że rdza zacznie wyłazić
- maciejek_ZST
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Uszkodzenie auta przez gałąź
1. 2 klasy taryfowe czyli jeśli chodzi o INTERRISK to 20% .. z 60% na 40% itd..popielasty pisze:Witam,
na Passata B5FL 2001 rodziców spadła gałąź. Uszkodziła maskę (2 wgniecenia spore) oraz błotnik (bardzo głębokie wgniecenie). 28 sierpnia trzeba przedłużyć ubezpieczenie AC. Chciałbym się dowiedzieć:
1. ile zniżki może mi zabrać ubezpieczyciel z AC za zgłoszenie takiego uszkodzenia (ubezpieczyciel to INTER-RISK)
2. czy muszę to zrobić natychmiast, czy mogę po przedłużeniu ubezpieczenia AC?
2. Szkody powinno się zgłaszać do 7dni.
- popielasty
- Gadatliwa bestia
Rafał 21, przy punkcie "Udział własny w szkodzie" mam zaznaczone pole "Zniesione".
Trochę mnie rozśmieszył Interrisk. Podjechałem do punktu gdzie ubezpieczałem auto, żeby zapytać co i jak z tym zgłaszaniem szkody. Pani umówiła mnie na oględziny w Legionowie (ja jestem z Wołomina - 35 km do Legionowa). Wcześniej miałem styczności z takimi firmami jak HDI, ALLIANZ i zazwyczaj to pan od wyceny przyjeżdżał do mnie na podwórko, a nie tak że ja muszę jeszcze gdzieś jeździć...
Trochę mnie rozśmieszył Interrisk. Podjechałem do punktu gdzie ubezpieczałem auto, żeby zapytać co i jak z tym zgłaszaniem szkody. Pani umówiła mnie na oględziny w Legionowie (ja jestem z Wołomina - 35 km do Legionowa). Wcześniej miałem styczności z takimi firmami jak HDI, ALLIANZ i zazwyczaj to pan od wyceny przyjeżdżał do mnie na podwórko, a nie tak że ja muszę jeszcze gdzieś jeździć...