Odszkodowanie za wypadek z UFG

Wszystko o ubezpieczeniach auta, problemach z rejestracją, papierami.
Porady prawne związane z autami i nie tylko.

Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP

rafał1988
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: rafał1988 » pt lis 29, 2013 11:19

Czy ktos mogl mi doradzic. Mialem wypadek na motocyklu czy nalezy mi sie jakies odszkodowanie z ubezpieczeniowego funduszu gwarancyjnego. Sprawca zbiegl. Policja przyslala mi notke ze jestem osoba poszkodowana nie znaleziono sprawcy.
Zabrala mnie karetka z miejsca wypadku mam wypis ze szpitala.
Pobyt 2011.09.25do 2011.10.01
Epikryza: Motocyklista z licznymi stluczeniami, ranami i glebokimi otarciami konczyn przyjety do leczenia i diagnostyki. Nie stwierdzono obrazen ukladu kostnego. rany kolana prawego zszyto i saczkowano. Wypisany w stanie dobrym, z ranami gojacymi sie czysto.
Leczenie: szycie ran i diagnostyka obrazen.

slady poscieranych konczyn do dzis.

Za rozbity motocykl to chyba nie mam co liczyc na jakies pieniadze bo go sprzedalem wiec nie bedzie z czego wycenic. Mam jedynie jego zdjecia a bardziej to tego co z niego zostalo

Prosze o wszystkie opinie, pomoc czy za cos moge dostac pieniadze pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pt lis 29, 2013 12:30

UFG wypłaci odszkodowanie tylko za następujące szkody:

- na osobie (zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji itp.),

- materialne (np. uszkodzenie pojazdu lub innego mienia). Tu wypłata następuje tylko pod warunkiem, że w wypadku doszło do obrażeń ciała u któregokolwiek z jego uczestników, a naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwały dłużej niż 14 dni.

https://www.ufg.pl/web/guest/szkoda-kom ... ieustalony" onclick="window.open(this.href);return false;

rafał1988
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: rafał1988 » pn gru 02, 2013 19:35

nom, dzięki

a czy ktoś wie czy to na na komisje wzywają czy na podstawie wypisu i z historii dalszego leczenia przyznają wielkość odszkodowania?
i czy na podstawie zdjęć i opisu notki policyjnej można się starać o odszkodowanie za rozbity pojazd?

Awatar użytkownika
zajac
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: zajac » wt gru 17, 2013 23:35

Art. 98.
1. Do zadań Funduszu należy zaspokajanie roszczeń z tytułu ubezpieczeń obowiąz-kowych, o których mowa w art. 4 pkt 1 i 2, w granicach określonych na podsta-wie przepisów rozdziałów 2 i 3, za szkody powstałe na terytorium Rzeczypospo-litej Polskiej:
1) na osobie, gdy szkoda została wyrządzona w okolicznościach uzasadniają-cych odpowiedzialność cywilną posiadacza pojazdu mechanicznego lub kie-rującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości;
2) w mieniu, w przypadku szkody, w której równocześnie u któregokolwiek uczestnika zdarzenia nastąpiła śmierć, naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia, trwający dłużej niż 14 dni, a szkoda została wyrządzo-na w okolicznościach uzasadniających odpowiedzialność cywilną posiada-cza pojazdu mechanicznego lub kierującego pojazdem mechanicznym, a nie ustalono ich tożsamości. Naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia powinny zostać stwierdzone orzeczeniem lekarza, posiadającego specjalizację w dziedzinie medycyny odpowiadającej rodzajowi i zakresowi powyższych naruszeń czynności narządu ciała lub rozstroju zdrowia. W przypadku szkody w pojeździe mechanicznym świadczenie Funduszu pod-lega zmniejszeniu o kwotę stanowiącą równowartość 300 euro, ustalaną przy zastosowaniu kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank Pol-ski obowiązującego w dniu ustalenia odszkodowania;
3) na osobie, w mieniu, w mieniu i na osobie, gdy:
a) posiadacz zidentyfikowanego pojazdu mechanicznego, którego ruchem szkodę tę wyrządzono, nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpie-czeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,
b) posiadacz zidentyfikowanego pojazdu mechanicznego, którego ruchem szkodę tę wyrządzono, zarejestrowanego za granicą na terytorium pań-stwa, którego biuro narodowe jest sygnatariuszem Porozumienia Wie-lostronnego, nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, a pojazd mechaniczny był po-zbawiony znaków rejestracyjnych, bądź znaki te nie były, w momencie zdarzenia, przydzielone temu pojazdowi przez właściwe władze,
c) rolnik, osoba pozostająca z nim we wspólnym gospodarstwie domo-wym lub osoba pracująca w jego gospodarstwie rolnym są obowiązani do odszkodowania za wyrządzoną w związku z posiadaniem przez rol-nika tego gospodarstwa rolnego szkodę, będącą następstwem śmierci, uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia bądź też utraty, zniszczenia lub uszkodzenia mienia, a rolnik nie był ubezpieczony obowiązkowym ubezpieczeniem OC rolników.

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, porady prawne”