Czy zna ktoś aktualne przepisy dotyczace samochodu zakupionego przez osobę prowadzącą działalność gospodarczą?
Samochód zakupiony 7 miesięcy temu. Samochód użytkuję jako prywatny i jako firmowy. W dowodzie są tylko moje prywatne dane, nie ma danych mojej firmy.
Samochód zakupiłem na fakturę VAT, oraz odliczyłem połowę Vatu.
Sprzedając go muszę wystawić F.VAT i odprowadzić do urzędu 23% podatku VAT ?
Żeby nie wystawiać faktury, muszę mieć samochód 3 lata na firmę, a potem pół roku na osobę prywatną i dopiero przy sprzedaży nie płaci się VATu ?
Sprzedaż firmowego samochodu.
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Zwolnienia z VAT dotyczącego towarów używanych już nie ma. W obecnym stanie prawnym nie widzę żadnego przepisu, na podstawie którego zbycie przez Ciebie samochodu mogłoby być zwolnione z VAT. Teoretycznie VATu można by uniknąć w dwóch przypadkach, ale żaden z nich nie pokrywa się z Twoją sytuacją:
1) przy zakupie nie przysługiwało prawo do odliczenia VAT naliczonego i przekazujesz samochód na swoje cele osobiste,
2) przy zakupie nie przysługiwało prawo do odliczenia VAT naliczonego i samochód był wykorzystywany wyłącznie do działalności zwolnionej z VAT.
1) przy zakupie nie przysługiwało prawo do odliczenia VAT naliczonego i przekazujesz samochód na swoje cele osobiste,
2) przy zakupie nie przysługiwało prawo do odliczenia VAT naliczonego i samochód był wykorzystywany wyłącznie do działalności zwolnionej z VAT.
Znalazłem cos takiego - http://zus.pox.pl/vat/sprzedaz-samochod ... ek-vat.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy to prawda co tam piszą że jeśli mam samochod firmowy z którego odliczyłem VAT, to mogę sprzedać samochód ze zwolnieniem płatności vatu ?
Edit:
Jednak artykuł dotyczył przepisów między 1 stycznia, a 31 marca 2014. Od 1 kwietnia są niestety nowe bardzo niekorzystne.
http://ksiegowosc.infor.pl/vat-2014/144 ... a-VAT.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czyli musiałbym zapłacić połowę vatu...
Czy to prawda co tam piszą że jeśli mam samochod firmowy z którego odliczyłem VAT, to mogę sprzedać samochód ze zwolnieniem płatności vatu ?
Edit:
Jednak artykuł dotyczył przepisów między 1 stycznia, a 31 marca 2014. Od 1 kwietnia są niestety nowe bardzo niekorzystne.
http://ksiegowosc.infor.pl/vat-2014/144 ... a-VAT.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czyli musiałbym zapłacić połowę vatu...
Musiałbyś zapłacić VAT należny według stawki 23% od całej wartości samochodu na dzień sprzedaży, a nie połowę. Natomiast jeśli sprzedaży dokonasz w ciągu 5 lat od nabycia to masz prawo odzyskać część podatku naliczonego, którego nie odliczyłeś przy zakupie (poprzez dokonanie korekty, o której piszą w tym drugim artykule - reguluje to art. 90b ustawy o VAT).
Przykład z tego artykułu możesz odnieść bezpośrednio do swojej sytuacji. Jeśli w maju 2014 r. kupiłeś samochód za 100.000 zł netto + 23.000 zł VAT, to odliczyłeś 11.500 zł podatku naliczonego. W lutym 2015 r. sprzedajesz za 98.400 zł brutto i musisz odprowadzić 23% VAT, czyli 18.400 zł (80.000 zł netto x 23%). Przysługuje Ci jednak prawo do dokonania korekty VAT naliczonego przy nabyciu. Skoro odliczałeś tylko połowę VAT naliczonego wynoszącego 23.000 zł, to nie odliczyłeś drugiej połowy w kwocie 11.500 zł. Do końca 60-miesięcznego okresu korekty pozostało 51 miesięcy, a więc odliczasz dodatkowo:
11.500 zł x 51 / 60 = 9.775 zł
W związku ze sprzedażą samochodu będziesz więc musiał dodatkowo dopłacić 8.625 zł VAT-u (18.400 zł - 9.775 zł).
--- Edit:
Natomiast bzdurą jest ostatnie zdanie tego artykułu:
Przykład z tego artykułu możesz odnieść bezpośrednio do swojej sytuacji. Jeśli w maju 2014 r. kupiłeś samochód za 100.000 zł netto + 23.000 zł VAT, to odliczyłeś 11.500 zł podatku naliczonego. W lutym 2015 r. sprzedajesz za 98.400 zł brutto i musisz odprowadzić 23% VAT, czyli 18.400 zł (80.000 zł netto x 23%). Przysługuje Ci jednak prawo do dokonania korekty VAT naliczonego przy nabyciu. Skoro odliczałeś tylko połowę VAT naliczonego wynoszącego 23.000 zł, to nie odliczyłeś drugiej połowy w kwocie 11.500 zł. Do końca 60-miesięcznego okresu korekty pozostało 51 miesięcy, a więc odliczasz dodatkowo:
11.500 zł x 51 / 60 = 9.775 zł
W związku ze sprzedażą samochodu będziesz więc musiał dodatkowo dopłacić 8.625 zł VAT-u (18.400 zł - 9.775 zł).
--- Edit:
Natomiast bzdurą jest ostatnie zdanie tego artykułu:
Przekazanie samochodu na cele osobiste jest również czynnością opodatkowaną VAT-em:Jedynym sposobem uniknięcia zapłaty VAT jest wycofanie auta z firmy i wprowadzenie go do majątku prywatnego, a następnie sprzedaż w ramach rozporządzenia własnym majątkiem.
W takiej sytuacji zapłaciłbyś jeszcze więcej VAT-u niż przy sprzedaży w ramach działalności, ponieważ podstawą opodatkowania jest wtedy cena nabycia (a więc w powyższym przykładzie płacisz 23.000 zł VAT należnego zamiast 18.400 zł).Art. 7
2. Przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się również przekazanie nieodpłatnie przez podatnika towarów należących do jego przedsiębiorstwa, w szczególności:
1) przekazanie lub zużycie towarów na cele osobiste podatnika lub jego pracowników, w tym byłych pracowników, wspólników, udziałowców, akcjonariuszy, członków spółdzielni i ich domowników, członków organów stanowiących osób prawnych, członków stowarzyszenia,
2) wszelkie inne darowizny
- jeżeli podatnikowi przysługiwało, w całości lub w części, prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabycia, importu lub wytworzenia tych towarów lub ich części składowych.
Art. 29a.
2. W przypadku dostawy towarów, o której mowa w art. 7 ust. 2, podstawą opodatkowania jest cena nabycia towarów lub towarów podobnych, a gdy nie ma ceny nabycia - koszt wytworzenia, określone w momencie dostawy tych towarów.