1.5 roku temu wymieniłem sprzęgło+dwumas na nowe. Niedawno zaczęło klekotać i dziś po wyciągnięciu okazało się, że dwumas jest zużyty. Przez te 1.5roku auto zrobiło około 15tyś km. Koszt nowego zestawu 2000zł. Koszt wymiany 400zł. Koszta muszę ponieść już dziś. Reklamacje składam do sprzedawcy (części kupowałem sam, firma ogólnopolska), a on to wysyła do producenta Sachs.
Czy reklamując u sprzedawcy zestaw mogę podpiąć pod to koszta wymiany tj te 400zł?
Coś takiego znalazłem i wydaje się, że tak:
orazArt. 5611 kodeksu cywilnego
§ 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady. W razie niewykonania tego obowiązku przez sprzedawcę kupujący jest upoważniony do dokonania tych czynności na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.
§ 2. Sprzedawca może odmówić demontażu i ponownego zamontowania, jeżeli koszt tych czynności przewyższa cenę rzeczy sprzedanej.
§ 3. Jeżeli kupującym jest konsument, może on żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania, jest obowiązany jednak ponieść część związanych z tym kosztów przewyższających cenę rzeczy sprzedanej albo może żądać od sprzedawcy zapłaty części kosztów demontażu i ponownego zamontowania, do wysokości ceny rzeczy sprzedanej.
Jak najlepiej podejść do tematu aby potem nie zostać z ręką w nocniku bo kwota nie mała.Art. 5613 [Koszty wymiany lub naprawy] Z zastrzeżeniem art. 5611 § 2 i 3 koszty wymiany lub naprawy ponosi sprzedawca. W szczególności obejmuje to koszty demontażu i dostarczenia rzeczy, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.