właśnie ...herbiasty pisze:
Czarny, to nie jest temat do opowiadania o swoim aucie, pisz w swoim temacie.
Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych aut.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Nie za bardzo wiem do czego sie mam tu odniesc? Generalnie to tylko potwierdza moja teorie, teraz podales wolnossacy motor i przyrownales do turbo diesla z kosmicznym momentem. Zaczyna sie smiesznie robic
Czarne S3 1.8T - Dynosoft, MG Motorsport - 276km/365Nm
Grupowy chiptuning Aligator (DynoSoft) Katowice
Przyklad pokazuje ci ze wolno ssacy o tej samej pojemnosci mocy a mniejszym nm mam mniejsza Predkosc Maks a do tej pory uwazales ze golf gti Objedzie Tdi wysterowanego na 200/400 bo jak ktos dodal ma Mega dobra Trojke i ze z rolki wieksze szanse ma golf ale na dluzszym ganianiu Gti odejdzie (tu tez skrzynia ma wielki wplyw a ja mam najdłozsza ggu) Dlatego Zapytalem o pojedynek wyżej wymienionych MK4 vs MK5 GTI
i do konca nie ma odpowiedzi bo pierwsze z nich byly niema polotu itd itp...
podalem dlatego przyklad dwoch BMW SERI 3 Jedna starsza benzyna druga nowsza Diesel i ciezsza i po danych ten sam czas do 100KM/H a w dieslu Predkosc wieksza Tak wiec czemu ?? Bo ponoc Benzyny MAJA WIEKSZE predkosci przy tych samych mocach a tu jest odwrotnie...
Pytanie zadalem ze wzgledu na rozne opinie w realu i dlatego chialem sie dowiedziec co wy sadzicie
wiadomo wszystko tez od kierowcow zalezy jak ogarniaja dane auto....
i do konca nie ma odpowiedzi bo pierwsze z nich byly niema polotu itd itp...
podalem dlatego przyklad dwoch BMW SERI 3 Jedna starsza benzyna druga nowsza Diesel i ciezsza i po danych ten sam czas do 100KM/H a w dieslu Predkosc wieksza Tak wiec czemu ?? Bo ponoc Benzyny MAJA WIEKSZE predkosci przy tych samych mocach a tu jest odwrotnie...
Pytanie zadalem ze wzgledu na rozne opinie w realu i dlatego chialem sie dowiedziec co wy sadzicie
wiadomo wszystko tez od kierowcow zalezy jak ogarniaja dane auto....
Skrzynia. Warto poczytać kilka podstawowych artykułów o silniku, skrzynii biegów, przełożeniach, przekładniach, a nie klepać 20 postów, który się kupy nie trzymają. To jest fizyka, a nie jakieś gusła, czy zasłyszanie opowieści ludzi, którzy nie rozumieją jak działa silnik itp
- ...OSA...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czaaaarny, tak sie składa że jeszcze trzeba dodać że 330 benzynowe ma skrzynie 5-biegową a 330d 6-biegową. Więc przy tej ilości momentu robi 3km/h więcej bo 6 jeszcze ciągnie. Natomiast do 100 mają równo ponieważ automat w 330d ustawiony na ds nie najgorzej zmienia biegi do 100 tyle że 3 razy. wracając do tematu na drodze na na papierze 330i i 330d to dwa różne auta i uwierz że 330i daje o wiele lepsze wrażenia z jazdy mimo że nie ma turbiny i 400nm.
330 ma 500nm oba auta to manualne. no ale skoro tak uwazasz
Mam nadzieje ze zlapie Jakies GTI i nakrece Sciganko
Mam nadzieje ze zlapie Jakies GTI i nakrece Sciganko
- ...OSA...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Czaaaarny, no 500 machnąłem się faktycznie co nie zmienia faktu, że czy manual czy automat mają 6 biegowe skrzynie...
Fizyka ? tu fizyka Pokazuje moc ta sama nuton Mniejszy GTI juz nie mowiac o wadze aut ---dlatego to mi sie kupy nie trzyma,juz nie wspominajac ze tdi ma Mocniejsze graty... o to cala fizyka zaraz ktos napisze ze 170km benzyna tez bedzie lepsza Z 200KM dIeslem bo wyzej sie kreci itdJJacek pisze:Skrzynia. Warto poczytać kilka podstawowych artykułów o silniku, skrzynii biegów, przełożeniach, przekładniach, a nie klepać 20 postów, który się kupy nie trzymają. To jest fizyka, a nie jakieś gusła, czy zasłyszanie opowieści ludzi, którzy nie rozumieją jak działa silnik itp
- herbiasty
- Forum Master
- Kontakt:
To pokazuje, ze diesel aby podgonic benzyne mimo wiekszego momentu musi miec lepszą skrzynie aby jakos sensownie przerobic te niutonometry które bez przełożeń sa bezuzyteczne w sciganiu.
Ponad to predkośc chyba jest ograniczona alektronicznie, bo prawie 250KM auta jak by pogonic odpowiednio to spokojnie po 270km/h zamkną.
Głupi ABF 150KM wg. GPS potrafi ciagnać do ponad 220km/h.
Diesel jest dobry i moze byc szybki ale to pokazuje, ze musi byc odpowiednio podsterydowany..
Ponad to predkośc chyba jest ograniczona alektronicznie, bo prawie 250KM auta jak by pogonic odpowiednio to spokojnie po 270km/h zamkną.
Głupi ABF 150KM wg. GPS potrafi ciagnać do ponad 220km/h.
Diesel jest dobry i moze byc szybki ale to pokazuje, ze musi byc odpowiednio podsterydowany..
RC-Motorsport
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;
Sroka na fejsie:
https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;
Sroka na fejsie:
https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Czaaaarny, zgadzam sie ze wszystkim, masz 100% racje i Twoje argumenty i przyklady sa merytorycznie nie do przebicia
bez uszczypliwoscistolniczkow pisze:Czaaaarny, zgadzam sie ze wszystkim, masz 100% racje i Twoje argumenty i przyklady sa merytorycznie nie do przebicia
teraz beda filmiki czy bedzie do przodu czy do tylu
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Jak inaczej do Ciebie pisac jak nie rozumiesz podstawowych zasad wg ktorych dobierane sa przelozenia do silnikow... Juz sie nie udzielam bo nie ma sensuCzaaaarny pisze:bez uszczypliwosci
Czaaaaarny (a raczej AdrianR32, ale to nie istotne) Podczas wyscigu nie jedziesz max momentem tylko moca!! . Co z tego ze masz te 400NM jak np. A3 1.8T (seria 180KM+ program) ma tylko około 300NM i około 200KM, stawiam browara ze wygra z toba bez najmniejszych problemów (czy to z rolki czy z zatrzymanego). Moment nic tobie nie daje. Moment w dieslu zabija skrzynia. Sam mam tdi, lubie tdi, ale nie ma co sie oszukiwać, ze 200KM tdi bedzie robiło 250KM benzyny bez problemów.
ALH+++
wtryski 0.260
pompa 11 ori 107 J
Turbo GTB2260
Mój BOLF ---> viewtopic.php?f=89&t=425728" onclick="window.open(this.href);return false;
wtryski 0.260
pompa 11 ori 107 J
Turbo GTB2260
Mój BOLF ---> viewtopic.php?f=89&t=425728" onclick="window.open(this.href);return false;