Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych aut.
-
- Użytkownik
- Kontakt:
stolniczkow, czepiasz się;P
Ibi 0-100km/h ABF
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
http://youtu.be/32MQnlPlRL0
Nie wiem czy było, nie czytałem jeszcze całego wątku, ale ciekawi mnie jak pi razy drzwi wygladałaby sytuacja:
Golf 4 TDI >250-260PS ośka vs E39 M5 stock.
Może ktoś ganiał się mocnym dieslem z M5-tką?
Golf 4 TDI >250-260PS ośka vs E39 M5 stock.
Może ktoś ganiał się mocnym dieslem z M5-tką?
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Z tego co pamiętam user zabba88 swoim MK3 z ASZ 220km latał z taką. Z kreski zostawał ale potem nie tracił dystansu.
Czarne S3 1.8T - Dynosoft, MG Motorsport - 276km/365Nm
Grupowy chiptuning Aligator (DynoSoft) Katowice
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nigdy takimi nie jechałem ale seryjne 400ps w M5 myślę ze pozamiatało by Golfa niemiłosiernie.Ral1n pisze:Golf 4 TDI >250-260PS ośka vs E39 M5 stock.
Właśnie coś mi świta, że zabba88 startował z E60 560PS - a to znacznie szybsze auto.stolniczkow pisze:Z tego co pamiętam user zabba88 swoim MK3 z ASZ 220km latał z taką. Z kreski zostawał ale potem nie tracił dystansu.
Ja jeździłem tym M5 na miejscu pasażera troszkę i tak mega rewelacji nie było, żeby aż zatykało w klacie czy coś...To_mas pisze:nigdy takimi nie jechałem ale seryjne 400ps w M5 myślę ze pozamiatało by Golfa niemiłosiernie.
Wiem, że kolega Rumianko ma bardzo mocną Ibi, na ćwiartkę pamiętam, że miał coś niską 13-tkę a eMka ma około 14,1 no nie?
EDIT: Swoją drogą na Jutube widziałem serię filmików srebrnego Leona TDI 196PS seryjnie 90 - dawał radę z M3 E36 3.0 i 540i, tyle tylko, że właściciel twierdzi, że ma ponad 10 letnie doświadczenia w startach - w sensie w ruszaniu dieslem a to zmienia definitywnie postać rzeczy. Chciałbym się kiedys nauczyć strzelać z 2jki, ale jakoś serce mnie boli...
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Tak, on startował z E60 ale jego MK3 nieporównywalnie lżejsze od MK4. Ciężko powiedzieć jaki byłby wynik.Ral1n pisze:Właśnie coś mi świta, że zabba88 startował z E60 560PS - a to znacznie szybsze auto
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk3/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprawdzałem masę własną ... no niech ma te 1200kg z gramami... (1195kg - waga serii 1.9tdi 110PS). U mnie w ASZ będzie coś z 1320kg ( z klimą)... no niech będzie, że nieporównywalnie.
Sprawdzałem masę własną ... no niech ma te 1200kg z gramami... (1195kg - waga serii 1.9tdi 110PS). U mnie w ASZ będzie coś z 1320kg ( z klimą)... no niech będzie, że nieporównywalnie.
Re: Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych
Chyba chciałeś napisać 13.1 w optymalnych warunkach. W warunkach 'polskich' pewnie z 13.5 lub niżej w zależności od opon i baku paliwa. To 10 letnie doświadczenie w startach to brzmi tak ciekawieRal1n pisze: Wiem, że kolega Rumianko ma bardzo mocną Ibi, na ćwiartkę pamiętam, że miał coś niską 13-tkę a eMka ma około 14,1 no nie?
EDIT: Swoją drogą na Jutube widziałem serię filmików srebrnego Leona TDI 196PS seryjnie 90 - dawał radę z M3 E36 3.0 i 540i, tyle tylko, że właściciel twierdzi, że ma ponad 10 letnie doświadczenia w startach - w sensie w ruszaniu dieslem a to zmienia definitywnie postać rzeczy. Chciałbym się kiedys nauczyć strzelać z 2jki, ale jakoś serce mnie boli...
W warunkach miejskich bardzo dużo jest do nadrobienia, przewaga nawet 1-1.5 sekundy (start i mielenie przez 150 metrów opony, RT, którego nikt nie odejmuje itd). Takie e39 M5 i e60 M5 to już bardzo szybkie auta jeśli już ktoś w miarę dobrze to ogarnia.
Tutaj jest link do jednego z wielu wyścigów. " onclick="window.open(this.href);return false;
Dlatego dobry start ośką jest tak ważny.
Dlatego dobry start ośką jest tak ważny.
- stolniczkow
- Forum Master
- Kontakt:
Ten kierownik ogarnia maszynę elegancko... widać szczególnie podczas wyścigu z 540i po mokrym jak ładnie idzie. Mocnym dieslem to nie lada sztuka
Re: Co by było gdyby,czyli rozważania na temat mocy naszych
Więc o tym mówię.stolniczkow pisze:Ten kierownik ogarnia maszynę elegancko... widać szczególnie podczas wyścigu z 540i po mokrym jak ładnie idzie. Mocnym dieslem to nie lada sztuka
... a co dopiero BigT >250PS.
Tylko gdzie tu się nauczyć dobrze ruszać? Czy na forum był poruszany temat jak dobrze startować? Na pewno był... ...ale gdzie?
M5 E60 vs Golf I
" onclick="window.open(this.href);return false; - nie ta waga co MKIV ale Fałwej
oraz
Techart 997 TT vs Golf I
" onclick="window.open(this.href);return false;
1-nka pewnie wybebeszona a'la Golf Compsportów
" onclick="window.open(this.href);return false; - nie ta waga co MKIV ale Fałwej
oraz
Techart 997 TT vs Golf I
" onclick="window.open(this.href);return false;
1-nka pewnie wybebeszona a'la Golf Compsportów
Tylko to akurat dużo nie ma wspólnego z porównaniem M5 e60 vs. mk4 diesel ~250. Seryjne M5 e60 w zawodach dragtimes.info (http://dragtimes.info/en/results/) notują czasy od 12.3 do 13.7 ze zdecydowaną przewagą czasów poniżej 12 sekund. Najszybsze diesle +- 'uliczne' w Polsce to czasy w okolicy 13 sekund (Octavia 13.07 Zegrze 2010, Ibiza 13.36 Bemowo 2011). Nie mówię o wydmuszkach w stylu mk2 dynosoftu, mk I compsportu, Lupo Masters czy przednionapędowa Felicia diagtroników, bo to już nie są uliczne auta.
-
- Nowicjusz
Panowie Mazda MX-6 2.0 115 KM vs golf III gti 2.0 115 KM. mazda kolegi golf koleżanki ostatnio był spór na uczelni ja byłem za golfem ale nie wiem bo kolega z mazdy sie upierał że objechał by golfa bez problemu