Hamulce do mk2 - najlepsza opcja ??
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Ma gadane
G60
Przymierzałem to na tarcze 300mm 4x100 ale nie ma to najmniejszego sensu... Zbyt dużo tarczy zostaje niewykorzystanej
Przymierzałem to na tarcze 300mm 4x100 ale nie ma to najmniejszego sensu... Zbyt dużo tarczy zostaje niewykorzystanej
czyli masz jak w ori g60, ciekawe czy są dużo wydajniejsze niż lucasy 54
-
- Ma gadane
Zacisk girling 60 to zacisk dwu tłoczkowy, jak w S2 Tarcza w S2 ma 276mm, w G60 280mmEnejVW pisze:czyli masz jak w ori g60
Czy wydajniejsze, hmm... Ciężko stwierdzić, jazda w zime mi tego raczej nie zweryfikuje... W lato poupalamy
Aktualnie heble są gorsze niż na zaciskach 54.... Pedał bardziej wpada w podłoge-wina mało wydajnej pompy
Jak z T4 to masz 23,X wersja bez ABSu lub 22 z ABSem, obie za małe do zacisków z eSyDziku VR6 pisze:U siebie mam chyba z t4 i chyba 25,4mm ale pewny nie jestem.
-
- Ma gadane
Ta moja pompa z Audi 100 współpracowała z ABSem... Generalnie wygląda tak samo jak ta z mk2, różnica jest jedna...
Są 4 wyjścia na przewody, w audi fabrycznie wykorzystane były tylko dwa(od strony błotnika kierowcy) z drugiej strony są odpowietrzniki... Będzie coś z tego?
Są 4 wyjścia na przewody, w audi fabrycznie wykorzystane były tylko dwa(od strony błotnika kierowcy) z drugiej strony są odpowietrzniki... Będzie coś z tego?
toffic, przeciez byly tez 25,4 wiec nie wiem skad ta stanowczosc wypowiedzi
Wg katalogów ATE i TRW 25,4 było tylko w Audi (mowa oczywiście o pompie z 4 wyjściami, bo z 2 owszem były w T4)
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
mam zamiar zmienic rozstaw srub w corrado, obecnie jest 4x100, potrzebuje zmienic na 5x100, przeczytalem caly temat i troche za duze zamieszanie chyba sie zrobilo, i z tego co wywnioskowalem to tak: tylne tarcze wystarczy kupic 5x100, z przodu moge zalozyc zwrotnice z mk3 gti, i teraz tak , jak to jest ze sworzniem, czy ten z gti podejdzie pod wachacz z corrado? przegub zewnetrzny koniecznie trzeba wymienic? czy moze lepsza opca jest kupienie piasty 5x100 i zalozyc w te zwrotnice co teraz sa w corrado
slawko333, wahacze wahaczami, sworznie muszą być stożkowe i w 16v i VR6 jest inny przegub,ale z b4 tdi powinno być ok
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
w innym temacie czytalem ze piasta 5x100 musi byc konkretnie z passata b3 do 91 r, bo ponoc ma inne odsadzenie, i pod piaste np z mk3 gti tarcze niesiadzie , jak to w koncu jest?
piasta 5x100 z passata i mk3 jest identyczna!!!
różnica w tych elementach jest tylko w koszyczku ABS'u
w mk3 jest niższy, a w passacie jest wyższy (taki sam jak w piastach 4x100)
przy montażu piasty 5x100 na zwrotnicę 4x100 od tarcz 256/280mm trzeba także zmienić koszyczek aby ABS działał jak fabryka - identycznie jest w passacie.
do tego oczywiście także przegub zewnętrzny od 5x100
co do tarcz to niestety problem, ponieważ gdy zmienimy piasty mamy wtedy fabryczny zestaw z passata i tarcz musi być taka jak w tym passacie, czyli o większym odsadzeniu (takie samo jak przy 4x100)
czyli tarcz z passata 280mm, można też dopasować inną tarcz bardziej dostępną ale trzeba pogłówkować i trochę ją zmodyfikować
trzeba także pamiętać, że jest to już kombinacja bardzo wymagająca, fabrycznie pasują tylko tarcze 280mm, nie zamontujemy już fabrycznych większych układów jak 288/312mm ponieważ odsadzenie jest inne, dlatego zestaw ori VR6 mk3 jest lepszy ale niestety szerszy rozstaw kół
ale znowu jest bardzo fajny pod tarcze większe i zestaw wielo-tłoczkowy jak np tarcz 330 i 6 tłoczków, pasują bardzo fajnie
różnica w tych elementach jest tylko w koszyczku ABS'u
w mk3 jest niższy, a w passacie jest wyższy (taki sam jak w piastach 4x100)
przy montażu piasty 5x100 na zwrotnicę 4x100 od tarcz 256/280mm trzeba także zmienić koszyczek aby ABS działał jak fabryka - identycznie jest w passacie.
do tego oczywiście także przegub zewnętrzny od 5x100
co do tarcz to niestety problem, ponieważ gdy zmienimy piasty mamy wtedy fabryczny zestaw z passata i tarcz musi być taka jak w tym passacie, czyli o większym odsadzeniu (takie samo jak przy 4x100)
czyli tarcz z passata 280mm, można też dopasować inną tarcz bardziej dostępną ale trzeba pogłówkować i trochę ją zmodyfikować
trzeba także pamiętać, że jest to już kombinacja bardzo wymagająca, fabrycznie pasują tylko tarcze 280mm, nie zamontujemy już fabrycznych większych układów jak 288/312mm ponieważ odsadzenie jest inne, dlatego zestaw ori VR6 mk3 jest lepszy ale niestety szerszy rozstaw kół
ale znowu jest bardzo fajny pod tarcze większe i zestaw wielo-tłoczkowy jak np tarcz 330 i 6 tłoczków, pasują bardzo fajnie
- slawko333
- Forum Master
- Kontakt:
czyli najprosciej kupic zwrotnice i wahacze z mk3 gti, i niebawic sie z przekladaniem piast i szukaniem tarcz z passata, jedyny minus rozstaw kol sie zwiekszy, a co zrobic z tylnia belka, skoro rozstaw kol z przodu sie zmieni, pasowaloby tez wymienic tylnia belka od gti, zeby ustawic jak nalezy geometrie
To straszny temat mało a raczej za dużo sprzeczności "konkretów".
Spróbujmy go jakoś podsumować.
Mam golfa mk2 1.8GT 4 tarcze nie wentylowane.
Chcę z przodu mieć lepszy hamulec czego potrzebuję?
Tarcze zwrotnice zaciski jarzma.
Czy mogę je wytargać stąd:
http://tablica.pl/oferta/passat-g60-syn ... f920b60bae" onclick="window.open(this.href);return false;
Spróbujmy go jakoś podsumować.
Mam golfa mk2 1.8GT 4 tarcze nie wentylowane.
Chcę z przodu mieć lepszy hamulec czego potrzebuję?
Tarcze zwrotnice zaciski jarzma.
Czy mogę je wytargać stąd:
http://tablica.pl/oferta/passat-g60-syn ... f920b60bae" onclick="window.open(this.href);return false;
Buchaj, a jakie masz z teraz tarcze? jeśli 256mm to zmieniasz tylko jarzma i tarcze z g6O czyli 28Omm, jeśli masz mniejsze musiałbyś zmienić zwrotnice na te z odkręcanymi jarzmami.