witam podczepie sie pod temat moje rozmyslania i plany dotycza instlacji gazowej dla silnika 1.8 t 20v AGU 150 km chetnie poslucham opini o LPG w tym silniku
witam jestem włascicielem 1.8 T 20v
pokonuje rocznie niewile bo okolo 20 000 km
wczesniej jedzilem turbodieslem o mocy 110 KM i teskno mi jedynie do jego koszktów eksploatacji zwlaszcza paliwa uzytkowany byl przezemnie i wciaz jest w rodzinie od 2003 r zrobił pod moją nogą 120 000 km a oprocz kosztow paliwa na tym dystansie odoszly ( przeplywomierz sprzeglo dwumas EGR ) wiec podumowujac i tak sie oplacalo jezdzic na ON.
Jestem bardzo zadowolony z kultury pracy i osiagów jednostki 1.8 t wiem ze wiele osób doposaza swoje pojazdy w instalacje LPG. miałem okazje jezdzic takim autem z silnikiem podannym chipowi ok 180KM ( chip praktycznie od nowości LPG 5 lat) i przyznam ze podczs jazdy roznica LPG Pb byla choc malo zauwazalna obwodnica 5 bieg predkosci ponad autsdradowe 170 000 km w tym ok 100 000 na lpg jednak na postoju auto nieprzyjemnie trzeslo silnikiem a obroty falowaly wlasciciel twierdzil ze ma takie problemy co jakis czas z niewiadomych powodów. innych doswiadczen z LPG nie mam. Z rozmów z innymi posiadaczami 1.8 t lpg wynika ze nie jest to łatwy silnik do zagazowania. Zdaje sobie z tego sprawę.
Znajomy polecał zakład zajmujący sie tuningiem w krakowie - Godula
gdzie zkładaja rowniez intalacje lpg i poddaja auto testom i strojeniu na hamowni.
Jestem z Pomorza wiec nie nie za bardzo pasuje mi specjalnie pojechac do Krakowa i tam na 3 dni oddac auto specjalistom. ale rozważam taka mozliwość dobrze jest widziec wynika pracy i wiedziec co jest z autem niz tylko subieektywniw stwiedzic ze jest tak samo.
czy znany jest wam zakład który w podobny sposób stroi instlacje w mojej okolicy?
jaki będzie spodziewany koszt takiej operacji ?
( szacuje ok 5000 zł choć czytałem tez o 7000 ( a nawet 9000 cena z 2003r z forum octavia) w Godula motor sport 4200 zł) tutaj daje link
http://www.godula.pl/index1.php?page=gaz_cennik
instalacje do fabrycznie nowych aut z tym silnikiem montują w skodach octaviach tour
choc przyznam ze mam dystans do fachowości aso w kwestiach lpg owszem montuja cos co juz ktos sprawdizl i daje gwarnacje na taka skode ale mimowszystko zaklad zajmujacy sie tylko lpg od wielu lat ma u mnie wyższe notowania o ile dysponuje doswiadczeniem z 1.8 t
założenia są takie :
brak spadku dynamiki
zachowanie fabrycznej trwałości sinika i turbiny
cena jest na drugim planie na pierwszym jakość.