Witam. Wiem ze zaraz zostane zasypany postami ze bylo itd ale potrzebuje zwykle proste konkrety, kazdy taki temat jest wielka masa spamu od rzeczy a ja potrzebuje krotko i zwiezle:
-wszystko co trzeba miec do takiego swapa
-koszt takiej operacji
-ewentualne niespodzianki ktore moga wyskoczyc
p.s. tak wiem swap sie nie opłaca bla bla bla...
Swap 1.6 AKL na 1.8 AUQ konkrety!
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Ja jestem w trakcie takiego swapa, możesz zobaczyć w moim temacie foty
Co potrzebujesz:
- silnik z łapami i poduszkami po bo bokach silnika i z całym osprzętem trzecią poduszkę masz pod skrzynie pasuje 1.6
- kompletnej wiązki silnik najlepiej nie pociętej z komputerem
- skrzyni z lewarkiem AUQ ma 6B
- pół osie od 1.8T
- Downpipe najlepiej zainwestować od razu w cały wydech np. DP 3" i wydech 2,5"
- cooler z rurami chyba że chcesz od razu robić FMIC
Przy AKL-u jest przepustnica na linkę, przy AUQ masz elektroniczną. Więc potrzebujesz pedał hamulca ze stelażem pod pedał gazu z potencjometrem i najłatwiej wiązkę do tego. Chłodnice i wentylatory są takie same jak w 1.6 Jak coś mi się jeszcze przypomni to napisze Ogólnie trochę zabawy z elektryką AKL ma 3 kostki AUQ ma 5. Wyciągnięcie silnika na spokojnie to jakieś 5 godzin dla mnie robiłem to pierwszy raz bez żurawia
Najlepiej kupić całego anglika i potem sprzedać go na części albo kupić po prostu kompletny swap silnika
Co potrzebujesz:
- silnik z łapami i poduszkami po bo bokach silnika i z całym osprzętem trzecią poduszkę masz pod skrzynie pasuje 1.6
- kompletnej wiązki silnik najlepiej nie pociętej z komputerem
- skrzyni z lewarkiem AUQ ma 6B
- pół osie od 1.8T
- Downpipe najlepiej zainwestować od razu w cały wydech np. DP 3" i wydech 2,5"
- cooler z rurami chyba że chcesz od razu robić FMIC
Przy AKL-u jest przepustnica na linkę, przy AUQ masz elektroniczną. Więc potrzebujesz pedał hamulca ze stelażem pod pedał gazu z potencjometrem i najłatwiej wiązkę do tego. Chłodnice i wentylatory są takie same jak w 1.6 Jak coś mi się jeszcze przypomni to napisze Ogólnie trochę zabawy z elektryką AKL ma 3 kostki AUQ ma 5. Wyciągnięcie silnika na spokojnie to jakieś 5 godzin dla mnie robiłem to pierwszy raz bez żurawia
Najlepiej kupić całego anglika i potem sprzedać go na części albo kupić po prostu kompletny swap silnika
swapujesz 1.8 w tego golfa? Widzialem na Vag kłodzko, ładnie mruczy
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Tak już 1.8T wisi na łapach Downpipe zamawiam po 10 września więc wydaje mi się że też będzie fajnie mruczał Jak skończę swojego możemy u mnie na garażu prze swapować Twojego
W sumie temat juz raczej nie aktualny bo zrezygnowalem ze swapa. Mialem na oku 1.8t z legnicy ale jednak koszta mnie zniechecily i ostatecznie bore sprzedaje