Muszla turbiny

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

LordKris
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Muszla turbiny

Post autor: LordKris » sob kwie 02, 2011 16:42

Witam
Nigdy nie rozbierałem turbiny i w związku z tym mam pytanie. Czy stanie się coś złego jak odkręcę śruby (zaznaczone na foto) i obrócę muszle turbiny?? I czy wystarczy odkręcić te śruby aby zdemontować muszle czy trzeba też odkręcić wirnik ?(chcę trochę wyrównać odlew i może przepolerować)

Aha i który króciec jest od smarowania a który od chłodzenia wodą (to jest TB0367)
Obrazek

Czy to co jest zaznaczone na zdjęciu powinno być połączone ze sobą ?? (przepustnica G60) podejrzewam ze to jest dopływ ciepłego powietrza - jak się mylę to nie obsmarowujcie mnie za mocno :-)
Pytanie czy można tego nie łączyć tylko na stałe zamknąć albo zaślepić ??
Obrazek

Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Muszla turbiny

Post autor: GMS » ndz kwie 03, 2011 00:13

możesz odkręcić śruby zaznaczone na zdjęciu i obrócić muszlę tylko pamiętaj też o odpowiednim ustawieniu zasilania i odpływu oleju... śruby wirnika absolutnie nie odkręcaj bo potem trzeba ponownie wszystko wyważać
te obie przepustnice co zaznaczyłeś na zdjęciu powinny być połączone cięgnem...

LordKris
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: Muszla turbiny

Post autor: LordKris » ndz kwie 03, 2011 03:20

Czy zasilanie olejem i odpływ są zamienne ??Jeżeli nie to czy część gorącą turbiny także można obracać ??

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Muszla turbiny

Post autor: toffic » ndz kwie 03, 2011 11:48

Nie są zamienne, część gorącą też mozesz obracać tylko jest dużo trudniej bo pewnie będzie mocno zapieczona

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”