KE-jetronic a KE-motronic
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
czy w K jetronic potrzebuje akumulator ciśnienia ? czy da rade jechać bez tego ?
Akumulator ciśnienia potrzebny jest do klimy...można jeździć bez niego ale trzeba przewody zaślepić...
a możesz powiedziec dlaczego potrzebny jest do klimy?
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
Dlatego że układ klimy jest sterowany podciśnieniowo,w kolektorze dolotowym panuje niejednakowe podciśnienie,dlatego stosowany jest akumulator żeby je ustabilizować,akumulator wpięty jest za zaworkiem który puszcza tylko w jedną stronę...
Ty wiesz o czym my wogóle rozmawiamy!
Akumulator ciśnienia w mechanicznym wtrysku to nie akumulator PODCIŚNIENIA(!!!)
Chodzi o bańkę wielkości cewki zapłonowej umieszczonej blisko pompy paliwa. Nie wiem czy bez tego sie da ale napewno zachowuje ciśnie przy rozruchu
Akumulator ciśnienia w mechanicznym wtrysku to nie akumulator PODCIŚNIENIA(!!!)
Chodzi o bańkę wielkości cewki zapłonowej umieszczonej blisko pompy paliwa. Nie wiem czy bez tego sie da ale napewno zachowuje ciśnie przy rozruchu
Re: KE-jetronic a KE-motronic
akumulator ciśnienia paliwa ważna rzecz, auto lepiej odpala po dłuższym postoju
Sorka źle przeczytałem,faktycznie pomyliłem akumulator ciśnienia paliwa z podciśnienia od klimy....
Akumulator ciśnienia paliwa stabilizuje pulsację i utrzymuje ciśnienie w układzie...
Akumulator ciśnienia paliwa stabilizuje pulsację i utrzymuje ciśnienie w układzie...
jak po dluzszym postoju? mowisz ze jak samochód jest eksploatywany dzien w dzien to go nie potrzerbujesz czy jak? ja slyszalem ze to jedna z wazniejszych rzeczy w k-jecie. gdzies czytalem ze bez tego to uklad wtryskowy siada
THE PROPERTY OF MKII
no zgasisz samochód i Ci ciśnienie spada w układzie, samo zalączenie pompy po kluczyku nie nabije całego układu i rozruch jest utrudniony.
akumulator jak sama nazwa wskazuje akumuluje - czyli gromadzi w tym wypadku ciśnienie
Ja w 9A wyrzuciłem ten akumulator, był koło pompy.
Jak było mało paliwa, czasem pompa śmiesznie chodziła, nic poza tym.
Opalał normalnie, nawet po dłuuugim postoju, nie trzeba było "nabijać" ciśnienia...
Teraz po przejściu na digi dalej go nie ma, nie dzieje się kompletnie nic.
Jak było mało paliwa, czasem pompa śmiesznie chodziła, nic poza tym.
Opalał normalnie, nawet po dłuuugim postoju, nie trzeba było "nabijać" ciśnienia...
Teraz po przejściu na digi dalej go nie ma, nie dzieje się kompletnie nic.
na digim to poprostu kolejna rzecz która moze sie popsuć wiec możemy jej powiedzieć Pa Pa