Jaki wydech do 16V ABF?? HELP
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Baster84
- Mały gagatek
Jaki wydech do 16V ABF?? HELP
Witam nie wiem czy to tu ale chcial bym zmienic u siebie wydech w Golfie na sportowy ale nie wiem jaki dobrac, zeby nie skopac dzwieku... Nie zalezy mi, zeby buczal jak 1,4 z kominem bo 16stka juz sama w sobie ladnie chodzi, ale chcem, zeby chodzil jeszcze ladniej :) Napewno podoba mi sie pojedynczy wydech z 2ma okraglymi koncowkami
Ostatnio zmieniony śr kwie 29, 2009 23:35 przez Baster84, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=150][b]Moja czarne GTi :)[/b][/size]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=166928&postdays=0&postorder=asc&start=0
-
- V.I.P.
- Kontakt:
60mmPoLLo pisze:VWitam!
Chciałbym wprowadzić jeśli można "wątek B" do tego tematu
Na jakim wydechu seryjnemu ABFowi będzie oddychać się najlepiej?
Bez zasłaniania się ekologią i normami emisji hałasu :green_fuck:
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
- Baster84
- Mały gagatek
jednoczesnie ladny dzwiek, ale zeby mi go nie zamulil wiec cos optymalnego choc sadze, ze jak cos co mu mocy doda to nie zepsuje raczej dzwieku wiec cos co bedzie najlepsze do ABFa
[size=150][b]Moja czarne GTi :)[/b][/size]
Właśnie zakończyłem budowę całego ukł wydechowego i jestem bardzo zadowolony.Rozumiem o co Tobie chodzi ponieważ miałem ten sam dylemat.
1) Kolektor 4-2-1 supersprinta - wylot 55 mm.
2) Rura 55mm z giętkim złączem
3) tłumik środkowy wlot i wylot 55mm
4) końcowy tłumik "ultera" robiony na zamówienie-wlot 55mm.
Wydech gra głośniej choć nie przeszkadza nawet w dłuższej jeździe."Policjanty" nie czepiają się a jak hamujesz piecem to prawie "symfonia".Całość miała być supersprinta ale do 3-czki już nie produkują .Na szczęście kolektor mieli na magazynie.Wyniki z hamowni dopiero po zabiegu u pana Evolutiona.
1) Kolektor 4-2-1 supersprinta - wylot 55 mm.
2) Rura 55mm z giętkim złączem
3) tłumik środkowy wlot i wylot 55mm
4) końcowy tłumik "ultera" robiony na zamówienie-wlot 55mm.
Wydech gra głośniej choć nie przeszkadza nawet w dłuższej jeździe."Policjanty" nie czepiają się a jak hamujesz piecem to prawie "symfonia".Całość miała być supersprinta ale do 3-czki już nie produkują .Na szczęście kolektor mieli na magazynie.Wyniki z hamowni dopiero po zabiegu u pana Evolutiona.
Wiatm! Jeśli chodzi o wydech do seryjnego ABF-a to najlepszy jest seryjny (ew. bez katalizatora). Też z tym kombinowałem a wyniki były następujące: seryjny wydech z katem 152 km 183 Nm. Po zrobieniu całego wydechu od kolektora o średnicy 2,25'' na dwóch tłumikach (końcowym przelotowo-komorowym) 151km i 182 Nm (oczywiście bez katalizatora). Następnie tłumik końcwoy zmieniłem na przelotowy i wynik 151km i 178 Nm.
Tak więc radzę się dobrze zastanowić czy jest sens się wykosztować żeby mieć tylko fajny dźwięk. No chyba że w planach dalsze modyfikacje to się większa średnca może przydać.
Ot takie moje 3 grosze w tym temacie.
Pozdrawiam
Tak więc radzę się dobrze zastanowić czy jest sens się wykosztować żeby mieć tylko fajny dźwięk. No chyba że w planach dalsze modyfikacje to się większa średnca może przydać.
Ot takie moje 3 grosze w tym temacie.
Pozdrawiam
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Bez zmiany kolektora to żadna modyfikacja i nie wiem gdzie Ty sie mocy spodziewałeśjemiol7 pisze:Jeśli chodzi o wydech do seryjnego ABF-a to najlepszy jest seryjny (ew. bez katalizatora). Też z tym kombinowałem a wyniki były następujące: seryjny wydech z katem 152 km 183 Nm. Po zrobieniu całego wydechu od kolektora o średnicy 2,25'' na dwóch tłumikach (końcowym przelotowo-komorowym) 151km i 182 Nm (oczywiście bez katalizatora). Następnie tłumik końcwoy zmieniłem na przelotowy i wynik 151km i 178 Nm.
[ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 ]
A co do tej glośniejszej pracy można spróbować środkowy/przed ostatni wywalić
18K4F inside... RWD car :)
Pewnie że cały wydech + kolektor to najlepsze rozwiąznie. Nie spodziewałem się mega przyrostów ale z całą pewnością nie liczyłem na straty.
[ Dodano: 14 Sty 2009 17:53 ]
Oto wykresy:
Seryjnie śrtednica wydechu to 48mm. Inna sprawa że każdy silnik inaczej reaguje.
[ Dodano: 14 Sty 2009 17:53 ]
Z doświadczenia wiem że zabawa z wydechem w abf-ie to nie taka prosta sprawa, natomiast zaprzeczeniem tego co piszesz moży być choćby sunny gti mojego znajomego (2.0 16 v sr20de). Seryjny wydech (kolektor również) -142,3 km 170.2Nm, natomiast po zrobieniu wydechu na 2,25 (również seryjny kolektor 155,8 km i 187,8 NmMateusz74 pisze:Zgadzam się z CSR-em.Zmiana układu nawet na większe średnice ale pozostawienie seryjnego kolektora mija się z celem.
Oto wykresy:
Seryjnie śrtednica wydechu to 48mm. Inna sprawa że każdy silnik inaczej reaguje.
Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2009 20:22 przez jemiol7, łącznie zmieniany 2 razy.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
w abf seryjnie jest 55 mm wiec jest spora roznica w stosunku do nyski
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.