Chłodnica oleju do mk2 G60
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Apsik może wiesz czy ta podstawka z linku co podałeś podpasi to jak ktoś ma kolanko kompresora 180st ? nie będzie przeszkadzało ?
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witajcie,
właśnie założyłem chłodnicę z MK1 GTI. Czy mam skracać ten "bolec" w środku i filtr bezpośrednio do podstawki przykręcić? Czy zostawić też starą podstawkę a węże wodne po prostu wpiąć jeden w drugi aby ją pominąć?
edit:
dokumentacja fotograficzna:
Rozumiem, że termostat znajduje się pod tym deklem? Nie wiem czy tak zostawiać, bo musiałem odkręcić jedną śrubkę, żeby kolano G60 się zmieściło, trzeba będzie zrobić tak jak mówi 16VG60 i splanować o jakieś 4mm podstawę, wtedy śrubka wejdzie ze kolano.
właśnie założyłem chłodnicę z MK1 GTI. Czy mam skracać ten "bolec" w środku i filtr bezpośrednio do podstawki przykręcić? Czy zostawić też starą podstawkę a węże wodne po prostu wpiąć jeden w drugi aby ją pominąć?
edit:
dokumentacja fotograficzna:
Rozumiem, że termostat znajduje się pod tym deklem? Nie wiem czy tak zostawiać, bo musiałem odkręcić jedną śrubkę, żeby kolano G60 się zmieściło, trzeba będzie zrobić tak jak mówi 16VG60 i splanować o jakieś 4mm podstawę, wtedy śrubka wejdzie ze kolano.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
podstawka pasuje.
xxMAXIMxx, wkrec śrubę spowrotem i ją zeszlifuj pod kątem, ale nie za mocno, tak, żebyś w razie potrzeby oczkowym mógł ją odkręcić.
Węże wodme najlepiej zaślepić teflonowymi wałeczkami. I broń Boże tego podgrzewacza nie montujcie
xxMAXIMxx, wkrec śrubę spowrotem i ją zeszlifuj pod kątem, ale nie za mocno, tak, żebyś w razie potrzeby oczkowym mógł ją odkręcić.
Węże wodme najlepiej zaślepić teflonowymi wałeczkami. I broń Boże tego podgrzewacza nie montujcie
saliczek pisze:Apsik może wiesz czy ta podstawka z linku co podałeś podpasi to jak ktoś ma kolanko kompresora 180st ? nie będzie przeszkadzało ?
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To znaczy mam skrócić tą nagwintowaną rurkę w środku, żeby pominąć "podgrzewacz", tak?I broń Boże tego podgrzewacza nie montujcie
Apsik, dlaczego tak twierdzisz ja mam taka podstawke jak xxMAXIMxx z mk 1 gti , i zostawilem oryginalna i bangla {i nawet temperatua oleju sie obnizyla }
GOLF MK4 R32 OEM - niuu car
AUDI R$4 B5 ,Big Brake rs6 C7 390mm,Wagner,BC Racing...-family car
AUDI S3 8L ABT IMOLA YELLOW BAM-wife car
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
Bo skoro jest chłodnica oleju z prawdziwego zdarzenia to podgrzewacz jest całkowicie zbędny. Poza podnoszeniem temp płynu chłodniczego, nic więcej nie robi.
Sprawdzone.
Poza tym wychodzę z założenia, że gdyby podgrzewacz był taki super to VW Motorsport też by go zastosował w A grupowych autach. Skoro robimy coś w kierunku "performance" to róbmy to jak należy. W tym temacie już nic więcej nie wymyślimy.
Sprawdzone.
Poza tym wychodzę z założenia, że gdyby podgrzewacz był taki super to VW Motorsport też by go zastosował w A grupowych autach. Skoro robimy coś w kierunku "performance" to róbmy to jak należy. W tym temacie już nic więcej nie wymyślimy.
16vg60 pisze:Apsik, dlaczego tak twierdzisz ja mam taka podstawke jak xxMAXIMxx z mk 1 gti , i zostawilem oryginalna i bangla {i nawet temperatua oleju sie obnizyla }
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
To po jakie go..o ja stosowali i sie nazywa chlodniczka oleju
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Coś tam chłodzi, woda ma 90 stopni, a olej ponad 100, coś tam zawsze...
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Ja też u siebie mam założone i jedno i drugie. Chłodniczka zewnętrzna oleju u mnie jest po to aby wspomagać ten wymiennik. Jeśli on nie daje rady i silnik grzeje oliwe do wyżej niż 100 stopni to wtedy ma dzialać chłodniczka zewnętrzna. Poza tym ta chłodniczka w korkach sobie nie radzi z temperaturą oliwy jeśli jest bez oryginalnego wymiennika (tego dużego). Szczególnie to widać na zawodach jak sie z kimś stoi na kresce. Temperatura oliwy idzie w cholere do góry i nijak nie idzie jej zbić bo przeplywu powietrza nie ma przez nią.
U mnie chwilowo otwory na przewody są zaślepione 2-groszówkami (albo 5-groszówkami nie pamiętam już). Wygląda to u mnie dokladnie tak:
U mnie chwilowo otwory na przewody są zaślepione 2-groszówkami (albo 5-groszówkami nie pamiętam już). Wygląda to u mnie dokladnie tak:
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przekonałeś mnie, jak auto stoi w korku to co niby ma chłodzić ten olej... Zakładam komplet stara podstawka + nowa chłodnica.Szczególnie to widać na zawodach jak sie z kimś stoi na kresce. Temperatura oliwy idzie w cholere do góry i nijak nie idzie jej zbić bo przeplywu powietrza nie ma przez nią.
dobra decyzja ja u siebie podparlem termostat i jest caly czas otwarty i temperatura spoadlo o ok 10*
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Chłodnica oleju do mk2 G60
Także wsadziłem tam nakrętkę chyba M10 z nierdzewki i ciągle jest odepchnięty o jakieś 4mm. Dzięki za rady.ja u siebie podparlem termostat i jest caly czas otwarty i temperatura spoadlo o ok 10*
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Mam kłopot, założyłem chłodnicę, wszystko niby gra, a ona jest zimna... Podstawka jest gorąca a węże już nie... Temperatura osiągnęła mi 116 stopni więc nawet jak coś spieprzyłem z termostatem to sam się powinien otworzyć. Jak odkręciłem korek os spodu chłodniczki to zaczął wypluwać olej pod dużym ciśnieniem... Co może być grane? Czy ważne jest w który wąż pod który króciec podepniemy? Czy obojętnie w którą stronę płynie olej?
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Obojętnie, tylko może zapowietrzona jest ta chlodniczka? Jak węże poprowadziles? Może termostat podparles nie w tym kierunku co trzeba?
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon