zbieżnośćcowboy pisze:przy podnoszeniu rozbieżbność
zmiana sprężyn a ustawianie zbieżności
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Fredi88
- Storm Beige
- Kontakt:
niby tak... a w sumie to nie... hah sam do konca nie wiem jak to jest, ale podejrzewam ze 90% krecących gwintami nie ustawia za kazdym razem zbierznosci... dlatego ja czekam na docelowe kolka... odpowiednio ustawie auto i dopiero na zbieznosc jade bo teraz kazde kolo w inna strone mamMarcinWLKP pisze:Panowie, z tego co zrozumiałem, jeśli zamiast wymieniać sprężynę, kręcę gwintem to sytuacja jest analogiczna do podanej tutaj? Po każdym podwyższeniu lub obniżeniu powinienem skontrolować kąty i zbieżność?
no bo ja właśnie zakładam gwinta i się zastanawiam czy jak sobie podniosę lub obniże to czy za każdym razem będę musiał jechac do kogoś żeby mi opon nie zdżarłoFredi88 pisze:niby tak... a w sumie to nie... hah sam do konca nie wiem jak to jest, ale podejrzewam ze 90% krecących gwintami nie ustawia za kazdym razem zbierznosci... dlatego ja czekam na docelowe kolka... odpowiednio ustawie auto i dopiero na zbieznosc jade bo teraz kazde kolo w inna strone mam
minimalnie zmienia się kąt koła,a co za tym idzie zbieżność bo jedno jest zależne od drugiego.Ustaw gwint,pojeździj trochę i jedź na geometrię.Przecież nie będziesz nim kręcił codziennie.MarcinWLKP pisze:no bo ja właśnie zakładam gwinta i się zastanawiam czy jak sobie podniosę lub obniże to czy za każdym razem będę musiał jechac do kogoś żeby mi opon nie zdżarło
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
MarcinWLKP, te parametry (kat pochylenia i zbierznosc ) na pewno ulegną zmianie tylko pytanie czy ta zmiana będzie mieściła się w tolerancji. Sadze jednak ze nie. Mozna to sprawdzic w prosty sposób. Pokręcićgwintem gdy auto ma założony sprzęt do geo i zoabczyć jak to wpływa.
[ Dodano: Nie Wrz 14, 2008 23:28 ]
dodam ze jak sie przeswit skreca o 40 czy o 80 jak to niektoryz robią to juz na bank geo ucieka poza tolerancję bo to za duża zmiana, która widac nawet na oko (szczególnie kąty).
[ Dodano: Nie Wrz 14, 2008 23:28 ]
dodam ze jak sie przeswit skreca o 40 czy o 80 jak to niektoryz robią to juz na bank geo ucieka poza tolerancję bo to za duża zmiana, która widac nawet na oko (szczególnie kąty).
wiadomo, że nie, chciałem tylko się dowiedzieć czy zmienia się czy nie;)Wajsik pisze:Przecież nie będziesz nim kręcił codziennie.
i chyba tak właśnie zrobię, chodzi mi głównie o kosmetyczną zmianę rzędu 10mm jakby gdzieś zaczęło trzeć czy coś, bo zanim sprężyny się ułożą to trzeba trochę kilometrów zrobićsas_gti pisze:Pokręcićgwintem gdy auto ma założony sprzęt do geo i zoabczyć jak to wpływa.
thx