Witajcie Koledzy
ostatnio wymieniłem w moim MK3 AFN amorki na gazowe Bilstein B4 i po miesiącu u kolegi diagnosty na szarpakach wyszły przednie po 75% a tylne po 65% i kolega mówi że aż niemożliwe żeby takie miękkie no i co tu grane? może ktoś z was ma doświadczenie z tymi amorami?
a może wymienić tylko na jakie? a już myślałem że będzie stabilniejszy i twardszy a tu d...a
Amory Bilstein B4 czy lipa?
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
amor nigdy nie będzie miał 100% sprawności, zawsze będzie mniej. Długo jeździsz na tych amorach?? Masz przy tym glebę?? Może Ci go dobiło kilka razy i już nie będzie tak tłumił jak nowy. Możesz też spróbować podjechać na inną stację diagnostyczną bo jest duże prawdopodobieństwo, że pokaże inne wartości. Natomiast jeśli dobrze Ci się jeździ na tych amorach to po co chcesz znieniać?? Jeśli masz glebę to raczej niepowinieneś ori amortyzatorów stosować ale o skrócownym skoku. Bilstein to dobry amor ale jak chcesz to możesz KYB stosować albo SACHS.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
- Paweł Marek
- V.I.P.
golec, podane parametry sa dobre, wszystko jest ok. Załóżmy sprawność 70 procent nie oznacza że amortyzator jest w 30 procentach zepsuty. Ta wartość 70 określa czas przylegania kół z odpowiednią siłą do szarpaków podczas testu. Wiedząc to resztę doczytasz po Googlach
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
około 80% mają nowe amory ale trzea pamietac ze zuuzycie kazdego elementu zawieszającego amortyzator bedzie miało wpływ na wynik (nawet cisnienie i profil opon) takze wystarczy miec wywaloną poduszkę gówną amora i wynik procentowy juz spada mimo ze amor jest ok.
[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 18:25 ]
Tylko ja nie rozumiem jednej rzeczy. Ludzie płacicie za badanie a nie chcecie interpretacji wyników? Trzea yło zapytać diagnosty czy te wyniki tłumienia są ok a nie pytaćkolegów który nie mają o tym zielonego pojęcia.
[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 18:25 ]
nie slychaj kolegi! gada głupoty, bo myli najwyraźniej twardosc amortyzatora ze sprawnoscią a dodatkowo chya myśli że nowe mają 100% skoro twierdzi ze 75 % to zly wynik.golec pisze:kolega mówi że aż niemożliwe żeby takie miękkie no i co tu grane?
Tylko ja nie rozumiem jednej rzeczy. Ludzie płacicie za badanie a nie chcecie interpretacji wyników? Trzea yło zapytać diagnosty czy te wyniki tłumienia są ok a nie pytaćkolegów który nie mają o tym zielonego pojęcia.
Zawieszenie mam seryjne a jak wyjmowałem stare amory to też seryjne olejowe sach boge i te też miały podobne watości.
Faktem jest że dużo się nie zmieniło może mniej buja ale i tak nie jest super stabilny. Co do odczytów z maszyny podchodze z rezerwą a może to wina sprężyn ? moze trzeba twardsze bo te też seryjne?
[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 09:54 ]
na tych amorkach jeżdzę ponad miesiąc
Faktem jest że dużo się nie zmieniło może mniej buja ale i tak nie jest super stabilny. Co do odczytów z maszyny podchodze z rezerwą a może to wina sprężyn ? moze trzeba twardsze bo te też seryjne?
[ Dodano: Sob Sie 29, 2009 09:54 ]
na tych amorkach jeżdzę ponad miesiąc