zmienia się ponieważ, jak ja to rozumuje, fabrycznie jest ustawiony negatyw oraz zbieżność. Mocowanie piasty jest oddalone od mocowania budy i pracuje po obwodzie okręgu gdzie promieniem jest ramie bleki. Kiedy belka się porusza do góry to "negatyw" przestawia się w "zbieżność". To samo się dzieje kiedy belka idzie w dół tylko że wtedy powstaje rozbieżność. Z tymże tak jak powiedział DJ JARECKI, negatyw fabryczny jest na tyle mały że wszystko nadal pozostaje w tolerancji...
Tobie różnica 5mm dała taką różnice że czapki z głów.. bynajmniej dla mnie, gdzie ja z założenia walcze z felgą 7 cali i ET20.... Dla mnie przesunięcie nawet o 5mm będzie zadowalające i już wiem w jakim kierunku mam iść. A miałem już wyrzucać stare czopy, a teraz przydadzą się na podkładki, więc naprawdę fajny patent.
Co do samej zbieżności ja wrzucę na szybciora podkładki u znajomego na urządzeniu pomiarowym i będę miał w miarę idealnie.. albo jeszce inaczej.... pozaznaczam sobie na belce kąty tak jak ty to zrobiłeś i będę miał na gotowo
Ostatnio zmieniony wt lut 21, 2012 15:00 przez
SZOPENN, łącznie zmieniany 2 razy.