Wydech w TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Grzesiekxx88
- Nowicjusz
Wydech w TDI
Witam
Aktualnie w moim aucie: silnik 1.9 TDI AHF, wtrsyki 0.216, fmic, turbo arl (aktulane shamowane 165km ). W planach pompa 11mm i wtryski 0.230. Chciałbym zrobić kompletny wydech I mam pytanko czy trzeba go jakoś specjalnie liczyc? ile mm średnicy dać? Na ilu tłumikach ? może tylko końcowy? DP musi mieć więcej mm?
Pozdrawiam
Aktualnie w moim aucie: silnik 1.9 TDI AHF, wtrsyki 0.216, fmic, turbo arl (aktulane shamowane 165km ). W planach pompa 11mm i wtryski 0.230. Chciałbym zrobić kompletny wydech I mam pytanko czy trzeba go jakoś specjalnie liczyc? ile mm średnicy dać? Na ilu tłumikach ? może tylko końcowy? DP musi mieć więcej mm?
Pozdrawiam
- Fido_dido
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wydechu do turbo z zasady się nie liczy to jest bardziej ważne w benzynach wolnossących gdzie masz napełnianie i opróżnianie bez żadnych wspomagaczy
zrób sobie wydech 2,5 calowy na 2 tłumikach przelotowych będzie przyjemnie burczał i w trasie nie będzie uciążliwy
zrób sobie wydech 2,5 calowy na 2 tłumikach przelotowych będzie przyjemnie burczał i w trasie nie będzie uciążliwy
Bling Bling........ rrados TDI Gangster's :D!! Siee Wiee !! Sieeeeeemanko team :D VR6 ynynynyn;]
Jak już jesteśmy przy wydechach w TDI to niech mi ktoś napisze co jest odpowiedzialne za ten dźwięk:
Jakiś zawór upustowy turbo czy co? U mnie w ASV wogóle tego nie słychać a u kolegi Grzesiekxx88, w AHF słychać. Obaj mamy wycięte katy, z tym, że toledo z fabryki wyjechało tylko z 1 tłumikiem końcowym.
Jakiś zawór upustowy turbo czy co? U mnie w ASV wogóle tego nie słychać a u kolegi Grzesiekxx88, w AHF słychać. Obaj mamy wycięte katy, z tym, że toledo z fabryki wyjechało tylko z 1 tłumikiem końcowym.
- Fido_dido
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to wszystko zalerzy to brzmi jak turbo surge ale raczej to jest nie zdrowe dla turba
tu masz troche lepiej przedstawione
byla kiedys o tym dyskusja w dziale tdi uzyj szukajki wpisz turbo surge i poczytaj
pozdrawiam
tu masz troche lepiej przedstawione
byla kiedys o tym dyskusja w dziale tdi uzyj szukajki wpisz turbo surge i poczytaj
pozdrawiam
Bling Bling........ rrados TDI Gangster's :D!! Siee Wiee !! Sieeeeeemanko team :D VR6 ynynynyn;]
- Fido_dido
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
to jest pewnie spodowdowane tym pewnie ze w zwyklycch tdi masz komorowe tlumiki a przelot to przelot innaczej słychac
ale ja bym sie starał unikac tego dzwieku mimo ze jest fajny ludzie pisza i mowia ze nie jest zdrowy dla turbiny sam teraz szukam przyczyny dlaczego u mnie to cwierka
ale ja bym sie starał unikac tego dzwieku mimo ze jest fajny ludzie pisza i mowia ze nie jest zdrowy dla turbiny sam teraz szukam przyczyny dlaczego u mnie to cwierka
- Mariusz15
- Użytkownik
- Lokalizacja: Kol.Drzewce k. Nałęczowa Grupa Lubelska/Irlenda/Larne
- Kontakt:
a dlaczego jest niezdrowy??Fido_dido pisze:a bym sie starał unikac tego dzwieku mimo ze jest fajny ludzie pisza i mowia ze nie jest zdrowy dla turbiny
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1843584#1843584]Zapraszam do komentowania MKII by Mariusz15[/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7afdcaec1d199d5a.html][img]http://images37.fotosik.pl/51/7afdcaec1d199d5a.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7afdcaec1d199d5a.html][img]http://images37.fotosik.pl/51/7afdcaec1d199d5a.jpg[/img][/url]
witam. Jestem nowy na tym forum ale ten temat mnie bardzo zaciekawił. Mam VW New Beetle 1.9 TDI (seria 90 km). Wywaliłem seryjny wydech, wstawiłem pełen przelot o średnicy 2,5 cala z jednym, końcowym tłumikiem również przelotowym. Przechulałem tak parędziesiąt tyś km i turbinie nic nie dolega. Dźwięk jest super i koników przybyło. Więc z doświadczenia wiem, że nic turbinie nie grozi, a co więcej taki wydech pozwala na więcej modów ECU ponieważ po zmianie średnicy wydechu silnik się rozpręża i można mu zdecydowanie zwiększyć dawkę paliwa i powietrza. Mam nadzieję że chć trochę pomogłem.
Pozdro
Pozdro
VW Golf mk V R32 - A.D. 2008 r.
VW New Beetle 1,9 TDI (170 KM) - A.D. 1999 r. - sprzedam
Toyota Supra mk III - A.D. 1987 r.
MB V-Klasse - A.D. 1997 r.
VW New Beetle 1,9 TDI (170 KM) - A.D. 1999 r. - sprzedam
Toyota Supra mk III - A.D. 1987 r.
MB V-Klasse - A.D. 1997 r.
dźwięk to akurat normalny objaw przy przelotowym wydechu w TDI. Poprostu turbina po zdjęciu nogi z gazu upuszcza nadmiar wytworzonego ciśnienia w układ wydechowy i pojawia się taki właśnie dźwięk. Na seryjnym wydechu z katem tego zjawiska nie ma z prostej przyczyny: tłumik(i) komorowe + kat skutecznie wygłuszają ten dźwięk i zwalniają przelot gazów przez układ
Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2008 17:04 przez murasik, łącznie zmieniany 4 razy.