Sprzęgło w ASZ - ile wytrzymuje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
aiv, do AJM w sumie też powinien.. ale tego Ci nie powiem, bo nie wiem;] jak będę miał chwilę to sprawdzę w etce. Kpl wychodzi około 2200zł (LUK)
komplet z sharana zniesie "wysoki" moment obrotowy od dołu ? bo na tym mi zależy
Tzn, jak wysoki byłby wysoki? Ja mam 350Nm przy 1800obr i jest to wartość uważam, że przyzwoita. Big turbo mają z kolei wszystko o 500 obr. w prawo przesunięte. Moment powinien być płaski w jak najszerszym zakresie obr.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ral1n, dokladnie tak jak mowisz duzy moment dobrze masuje plec ale niekoniecznie powoduje duzy progres
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
chodzi o turbo GT2256v - bynajmniej taki jest plan i chciałbym, aby przy ok 2000 obr na twarzy powoli pojawiał się uśmiech dlatego jak źle myślę to mnie poprawiajcie
Ja nie jeździłem setupem na Big turbo - ale z tego co zasłyszałem i widzę po wykresach to tam jest prawie jak w benzynie - "masuje" przy górze.
P.S. Przy GT22 jeszcze wydech będziesz musiał zrobić.
Ja tam się co prawda nie znam, ale również miałem w planach GT2256. Doszedłem do wniosku, iż użyteczność TDI PD na zmodyfikowanym ARLu jest znacznie większa. Szczególnie zaobserwować można to w jeździe miejskiej, gdzie wstawanie turbo z niskich obrotów jest "pożądane". Odnosząc się do dużych turbin - nie każdy tuner potrafi napisać soft, żeby te 300Nm było przy 2000obr. Jest większy lag. Wydaje mi się, że to ARL+ będzie zdecydowanie najlepiej masował plecy z dołu.
evolution,Ral1n, dokladnie tak jak mowisz duzy moment dobrze masuje plec ale niekoniecznie powoduje duzy progres
P.S. Przy GT22 jeszcze wydech będziesz musiał zrobić.
Ja tam się co prawda nie znam, ale również miałem w planach GT2256. Doszedłem do wniosku, iż użyteczność TDI PD na zmodyfikowanym ARLu jest znacznie większa. Szczególnie zaobserwować można to w jeździe miejskiej, gdzie wstawanie turbo z niskich obrotów jest "pożądane". Odnosząc się do dużych turbin - nie każdy tuner potrafi napisać soft, żeby te 300Nm było przy 2000obr. Jest większy lag. Wydaje mi się, że to ARL+ będzie zdecydowanie najlepiej masował plecy z dołu.
Ostatnio zmieniony śr sie 18, 2010 22:03 przez Ral1n, łącznie zmieniany 1 raz.
to czyli tak na szybko w głowie: turbina, kolektor, IC, sprzęgło kompletne, wydech, strojenie...
o czymś zapomniałem ?
o czymś zapomniałem ?
a jeszcze się zapytam z ciekawości , jak dobrze rozumują Ral1n Ty masz zmodyfikowaną turbinę od ARLa, ile na niej osiągnąłeś ?
Nie, ja mam serię ASZ tak jak Ty. Natomiast pytałem Witka i Pawła (MR Motors) co by mi polecili docelowo i najkorzystniej cenowo to jest turbo od ARL i FMIC z Ibizy BPX.
Montaż z kolei turbo CAHA/BRD lub GT2256 wiąże się z większą rzeźbą. Poza tym szkoda mi jednostki napędowej na większe turbo.
EDIT: Pisząc zmodyfikowaną - miałem na myśli ARL po programie, sorry.
Uploaded with ImageShack.us
Montaż z kolei turbo CAHA/BRD lub GT2256 wiąże się z większą rzeźbą. Poza tym szkoda mi jednostki napędowej na większe turbo.
EDIT: Pisząc zmodyfikowaną - miałem na myśli ARL po programie, sorry.
Uploaded with ImageShack.us
luzik, ja również robię rozpoznanie i wiem mniej więcej już jakie turbo, ile sprzęgło wytrzyma itp
Wracając do tematu pierwotnego poświęconemu sprzęgłu, chciałbym się zapytać, czy Radzikowski wszystko co robi to działa zerojedynkowo? Bo może byłaby to jakaś alternatywa obok Sharana?
napewno sa zamienniki jednomasowe nie tyle ze w valeo ale tez np w quintonie. Jedyny problem w tym ze nie koniecznie musi wytrzymywac wiecej niutonow jak taki sachsa dwumas kompletny.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
flander pisze:ile wytrzymuje sprzęgło w ASZ
pytasz o nowe czy to ktore siedzi u Cibie ? bo jak ile przeniesie Twoje obecne to chyba nikt Ci sensownie nie odpowie
Kolega z forum Ponior zamontowal to sprzeglo u siebie i jeszcze na turbinie z ARL;a zarzyczyl sobie but juz z samego dolu ... z tego co wiem lata do tej pory ale ponoc ciezko bylo ruszyc na 16" w zimeflander pisze:komplet z sharana zniesie "wysoki" moment obrotowy od dołu ? bo na tym mi zależy
... Jezdzilem ibiza na tym turbo i mialem takie samo zdanie jak Ty . Po pol roku przejzalem na oczy ze tamto auto bylo projektem bardzo budrzetowym jesli wszystko sie odpowiednio zrobi i odda sie auto w "dobre rece" ktore beda wiedzialy co i gdzie polechtac to :Ral1n pisze:Ja nie jeździłem setupem na Big turbo - ale z tego co zasłyszałem
gwarantowany . Jednak jesli ktos lata wiecej po miescie i zadowala go 19X koni to chyba nie ma sensu (moim zdaniem).flander pisze:przy ok 2000 obr na twarzy powoli pojawiał się uśmiech
flander, jak myslisz nad gt22 to myslisz o 2XX i 4XX .. ja powiem Ci tak jak chcesz zeby to jezdzilo bez stresu ze cos zaraz sie wys... a to trzeba dolozyc troche do tego , niestety ...
Wedlug mnie jak juz ponad 200 to blizej 250 a ze ASZ'ty troszke przebiegu juz maja zazwyczaj 200k + czyli jak ma wyjsc moc i ma byc dobrze to na wjazd remont glowy (uszczelniacze,prowadnice,popychacze,zawory) pozniej polerka kanalow dolotowych i obrobka wydechowych + oczywiscie nowa uszczelka pod glowe ( bardzo czesto jest placz ze gt22 tak dmuchnelo ze wywialo uszczelke). O reszczcie napisaliscie wyzej ... mozna tez podlac metanolem .
Robi takie tarcze ... sa tez gotowce (sachs performance) jesli Twoj zamach daje rade ... wszystkie te 3 rodzaje ( z tym jednomasem od evo) trzymaja ponoc do 450-460Nm ... Widzialem wykresy z tarczami od radzika ze bylo pod 500 momentu ale nie wiem co tam za 2-masy siedzialy ...Ral1n pisze:Wracając do tematu pierwotnego poświęconemu sprzęgłu, chciałbym się zapytać, czy Radzikowski wszystko co robi to działa zerojedynkowo? Bo może byłaby to jakaś alternatywa obok Sharana?
(PS: Evo kiedys pisales ze sprzeglo z BRD , cos tam z katem nachylenia czegos ... jest mocniejsze niz to od ASZ,BTB sharana, ono by nie podeszlo do ASZ/ARL-a ? )
I tak jest jesli chce sie do 200ps. tylko icka z cupry ciezko wychaczycRal1n pisze:najkorzystniej cenowo to jest turbo od ARL i FMIC z Ibizy BPX.
pozdro
ex: MK4 245 km/460nm