Porting Głowicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Mały gagatek
Porting Głowicy
Witam
Chciałbym sie dowiedzieć jakie sa wasze sugestie co do portingu kanałów wydechowych i ssących o ile mm je powiększyć.Zastanawiam sie nad wydechowy +2,5mm, ssący +1mm ? Co wy na to ? Dodaje ze głowica jest od ARL
Widze ze żadnego tematu nie ma z tego działu wiec sam go pisze i zamieszczę fotki z prac portingu głowicy taka mała foto porada dla innych .
Pozdrawiam Mateusz
Chciałbym sie dowiedzieć jakie sa wasze sugestie co do portingu kanałów wydechowych i ssących o ile mm je powiększyć.Zastanawiam sie nad wydechowy +2,5mm, ssący +1mm ? Co wy na to ? Dodaje ze głowica jest od ARL
Widze ze żadnego tematu nie ma z tego działu wiec sam go pisze i zamieszczę fotki z prac portingu głowicy taka mała foto porada dla innych .
Pozdrawiam Mateusz
Re: Porting Głowicy
Kolego żeby dosyć jasno zarysować i nie rzucać wartościami typu 1 mm 1,25 mm bo mało to obrazowe... to w mojej głowicy przed wykonaniem nie dało się włożyć rączki śrubokręta - jak już wykonałem porting to rączkę wkłądam bez problemu i jest jeszcze looz w środku Nie sugerowałem się wymiarami... Kanały mają być równe, nie można robić różnicy pomiędzy nimi... ścianki nie mogą mieć zagłębień - zadziorów itd.... i nie przesadzać bo za ścianą siedzi sąsiad w postaci cieszy lub gazu
Na tym kompie nie mam zdjęć mojej pracy... kiedyś w wolnej chwili coś wrzucę..
Niebawem jak uporam się z robotą to dokończę głowicę - Big Porting, na nowych uszczelniaczach zaworowych, nowych prowadnicach zaworów i na ostrym wałku....
Coś dla chętnych 300+
Na tym kompie nie mam zdjęć mojej pracy... kiedyś w wolnej chwili coś wrzucę..
Niebawem jak uporam się z robotą to dokończę głowicę - Big Porting, na nowych uszczelniaczach zaworowych, nowych prowadnicach zaworów i na ostrym wałku....
Coś dla chętnych 300+
[/color]
tel: 606408070- WTRYSKI 0.216/0.230/0.260 WZM/TH/SEVEN/BOSCH/FIRAD
POMPOWTRYSKI - FIRAD HF +50% / +80% / +120% Power Plus 1043, Race 783
TURBINY [- GTB2260VK / GTB1756VK / GT2256VK / GT1749VA / GT1749VB /gt22v / GT2256V
TURBINY [- GTB2260VK / GTB1756VK / GT2256VK / GT1749VA / GT1749VB /gt22v / GT2256V
-
- Mały gagatek
Porting Głowicy
Możesz mi powiedzieć czym tam powiekszales zawory ze idealnie ci wyszły ? Papierem sciernym czy jakimś frezem do tego typu gniazd hmn
Porting Głowicy
Podepne sie do tematu bo tez mnie interesuje z tym ze silnik AHF i gdzie taka usługe moge zrobić lub czy posiada ktos głowice od AHF juz Portingowana do sprzedarzy.
AHF ++ 230-awx-GT1749VC-11-fmic,g60-VR6 Siedza graty ale ni hu...a nie wystrojone jeszcze :P
-
- Mały gagatek
Porting Głowicy
tu masz filmik jak sie to robi https://www.youtube.com/watch?v=3v-RqNejZQc
Ja tak samo robiłem zdjęcia dodam z czasem
Ja tak samo robiłem zdjęcia dodam z czasem
Porting Głowicy
Jeżeli chciałbyś można coś podziałać w sprawie portingu... ale nie teraz bo brakuje mi czasu....
Przy pierwszych mrozach pojawi się spokój
Mam do tego odpowiednie frezy itd, mam w rodzinie 2ch ślusarzy z niemcowni i na sprzęt nie narzekam
Przy pierwszych mrozach pojawi się spokój
Mam do tego odpowiednie frezy itd, mam w rodzinie 2ch ślusarzy z niemcowni i na sprzęt nie narzekam
[/color]
Porting Głowicy
A ile taki porting u ciebie?
AHF ++ 230-awx-GT1749VC-11-fmic,g60-VR6 Siedza graty ale ni hu...a nie wystrojone jeszcze :P
Porting Głowicy
" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu macie linka jak powinno się rozpocząć i zakończyć porting. Borowanie kanałów oby były większe jest bez sensu. Nie wystarczy zrobić z np. 30mm, 34mm i będzie git. Wręcz przeciwnie, może się okazać że silnik straci werwę. Chodzi o zachowanie nie tylko średnicy ale i promieni. Następna sprawa-spójżcie, jak duża poprawa nastąpiła po obróbce zaworu. Chodzi o opory, ale i prędkość przeplywu. Kanały można piłować, jak i wyklejać. Znam kilka przypadków gdzie samo wyklajenie mocno poprawiało dynamikę silnika w niskich zakresach prędkości obr. (nie ja to robiłem).
Zastanówcie się nad "portingiem"
Tu macie linka jak powinno się rozpocząć i zakończyć porting. Borowanie kanałów oby były większe jest bez sensu. Nie wystarczy zrobić z np. 30mm, 34mm i będzie git. Wręcz przeciwnie, może się okazać że silnik straci werwę. Chodzi o zachowanie nie tylko średnicy ale i promieni. Następna sprawa-spójżcie, jak duża poprawa nastąpiła po obróbce zaworu. Chodzi o opory, ale i prędkość przeplywu. Kanały można piłować, jak i wyklejać. Znam kilka przypadków gdzie samo wyklajenie mocno poprawiało dynamikę silnika w niskich zakresach prędkości obr. (nie ja to robiłem).
Zastanówcie się nad "portingiem"
Mk2 R32 DSG 4motion.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Porting Głowicy
Radze poczytac zanim sie ktos wezmie za porting glowicy tdi.Wydechy jeszcze ok ale doloty (kanaly) maja powodowac swirl czyli zawirowanie mieszanki i lepsze jej wymieszanie, co skutkuje wieksza moca.Nie jest to takie proste jakby sie moglo wydawac.
VW Bora TDI-sold
Re: Porting Głowicy
o jakim zawirowaniu mieszanki w kanalach dolotowych piszesz ? przeciez to nie jest benzyna w TDI kanalami dolotowymi pompowane jest tylko powietrze wiec tobie proponuje troszke poczytac o silnikach TDILukasz1985 pisze:Radze poczytac zanim sie ktos wezmie za porting glowicy tdi.Wydechy jeszcze ok ale doloty (kanaly) maja powodowac swirl czyli zawirowanie mieszanki i lepsze jej wymieszanie, co skutkuje wieksza moca.Nie jest to takie proste jakby sie moglo wydawac.
na rozstaju drog... redukcja i but !!!
Porting Głowicy
Bardzo dobrze napisał, robiąc porting w TDi bez pomyślenia można bardzo mocno zaszkodzić silnikowi. To nie jest takie proste jak w benie, jeśli w ogóle dobry porting jest prostykamilini pisze:o jakim zawirowaniu mieszanki w kanalach dolotowych piszesz ? przeciez to nie jest benzyna w TDI kanalami dolotowymi pompowane jest tylko powietrze wiec tobie proponuje troszke poczytac o silnikach TDI
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Porting Głowicy
Trochę złe napisałem ale zabba88 już wyjaśnił. Oczywiście chodziło o zawirowania powietrza w kanale a nie mieszanki bo przecież jej tam nie ma.Szukajac po necie kiedyś znalazłem temat na jakimś forum o tdi(amerykańskim chyba) gdzie koleś przy pomocy flowbench-a mierzył przepływy po modyfikacjach. Mierzył tez swirl z czym się jeszcze nie spotkałem . Generalnie temat nie jest prosty , i żeby przyrosty były trzeba wiedzieć co powiększać i jak.
VW Bora TDI-sold