AFN Zmiana dwumasowego koła zamach. na jedno z 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Sluchajcie a jak jest ze sprzeglami w silnikach wzdluznie ulozonych ?? Slyszalem opinie ze tam sa sprzegla o wiekszej srednicy, ale nie wiem ile w tym prawdy...
I czy w silniku wzdluznym tak samo mozna zamienic dwumas na jednomas (sa jakies problemy) ??
I czy w silniku wzdluznym tak samo mozna zamienic dwumas na jednomas (sa jakies problemy) ??
Ostatnio zmieniony śr lut 13, 2008 21:57 przez Dario84, łącznie zmieniany 1 raz.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
Bo u mnie jest cos takiego na org. dwumasie, jak dam mu porządnego sandała z niskiego biegu najczęściej z 1 i 2 to ładnie przyspiesza ale w pewnym momencie ok 3,5 tys jest nagły spadek przyspieszenia ale obroty gwałtowniej rosną, przy duzych prędkosciach tego nie ma.
Jak myslicie to chyba ewidentne slizganie sie sprzęgła?
Jak myslicie to chyba ewidentne slizganie sie sprzęgła?
-
- VW Klub Białystok
- Kontakt:
szatanek, jak nic, mam to samo, i wlasnie mysle nad zamiana mojego gównianego dwumasu ALH na jednomas tylko musze jesszcze sie do tego przekonac, oby ktos mi w tym pomogl tylko ten koszt 800zł z robotą troche straszy
Ostatnio zmieniony śr kwie 22, 2009 23:32 przez Marcinek, łącznie zmieniany 1 raz.
Poślizg to jest najczęściej na 4 lub 5 biegu.szatanek pisze:Jak myslicie to chyba ewidentne slizganie sie sprzęgła?
Na 1 i 2 tak się auto zachowuje jak nie ma trakcji
Ostatnio zmieniony ndz kwie 26, 2009 17:08 przez jaro4444, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegnę siły swe wszystkie biegowi oddając...
Słucham pośród krzyku piękna ciszy poszukując...
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
jaro chodzi Ci o wiekszy rozklad masy na obwodzie kola? jak juz piszesz te swoje definicje to i od razu je tlumacz bo moze nie wszyscy je rozumiejąjaro4444 pisze:Przy kole zamachowym nie masa ma znaczenie, a osiowy moment bezwładności.
szukaj używanej serii nr 037 105 273C - koło to było montowane w wielu różnych silnikach vw wiec to sprawdzone i niezawodne rozwiązanie. Ja mam takie kolo u siebie i wszystko jest git, nic nie drży, tylko na biegu jałowym sprężyny od tarczy sprzęgła trochę chyba hałasują.basian73 pisze: To co radzisz?
Bo VALEO robi zamienniki dwumasy na sztywne, ale tylko do 110 czy 115 KM
Ostatnio zmieniony pn kwie 27, 2009 07:54 przez Szumal, łącznie zmieniany 1 raz.
http://deuter.am.put.poznan.pl/zwm/eskr ... poteza.pdfSzumal pisze:
jaro chodzi Ci o wiekszy rozklad masy na obwodzie kola? jak juz piszesz te swoje definicje to i od razu je tlumacz bo moze nie wszyscy je rozumieją
Może teraz zrozumiesz
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi
Ty mnie chyba chcesz wykończyć. Dzieki za linka, przyda sie na mechanike ale jest pon rano i nie chce mi sie w to zaglębiać więc żądam łopatologicznego wytłumaczenia ( to nie jest forum inżynier.pl ) - chodziło Ci o to że wieksze znaczenie ma rozkład masy na kole a nie sama wartośc jego wagi?
Ostatnio zmieniony pn kwie 27, 2009 08:55 przez Szumal, łącznie zmieniany 1 raz.
U siebie mam rowniez kolo zamachowe 037 105 273C i sprzęgło od g60. Jest dokladnie tak jak napisał Szumal, na jałowym słychac delikatnie sprezyny, drgan nie czuje. Polecam taki zestaw.
Ostatnio zmieniony pn kwie 27, 2009 10:22 przez Franek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak właśnie jest - czym dalej na promieniu położona masa tym ma większy moment bezwładności i lepiej działa jako tłumik drgań skrętnych. Przykładowo jak 9 kg masy rozłożysz po średnicy 300 mm, a w srodku dasz możliwie cienkie koło do wału (oczywiście w granicach rozsądku) to takie koło będzie lepiej działać jak ciężkie np. 12 kg, ale równiej grubości od środka do brzegu.Szumal pisze:żądam łopatologicznego wytłumaczenia ( to nie jest forum inżynier.pl ) - chodziło Ci o to że wieksze znaczenie ma rozkład masy na kole a nie sama wartośc jego wagi?
Był Leon jest Audi
Był Leon jest Audi