no ja mysle ze tylko testowoDario84 pisze:Dziś na strojeniu mieliśmy 2,0b przy 2100obr, ale tylko testowo
Garrett GTB do TDI PD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Re: Garrett GTB do TDI PD
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
To chyba jasne ze 2260, one tak dobrze wstaja, tak jak juz pisalem 2 bar @ 1600 rpm @ 1.9 tdi wiecej sie nie da raczej moim zdaniem z gtb22arwam pisze:Dario84, jakie turbo? GTB1756VK czy GTB2260VK ?
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Garrett GTB do TDI PD
1756 wstają jeszce lepie, do tego stopnia że flutering pojawia się już na wolnych obrotach
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ojtam ojtam... kazda dmuchawa , nawet srednio dobrze wysterowana wpadnie w flutering na biegu jalowym, ale nie oznacza to wogole ze potrafi nabic jakiekolwiek rozsadne cisnienie w niskich obrotacharwam pisze:1756 wstają jeszce lepie, do tego stopnia że flutering pojawia się już na wolnych obrotach
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Ja tam widze taki nowy trend "kto wiecej doladuje TDI z dolu" ....
Proponuje dobry kompresor...od biegu jalowego bedzie gniecenie
Moim skromnym zdaniem pakowanie 1.5 bara na GTB ponizej 2000obr to albo oznaka glupoty albo niezdrowa ciekawosc (Daro84 zaznaczam ze to nie do Ciebie )....TDI to pancerne motorki ale 400NM (a tyle to spokojnie bedzie) raczej powinno byc powyzej tej liczby obrotow i narastac ladnie wraz z boostem.
Primo > 90% aut to przednionapedowki wiec .... do 4go biegu na suchym mielic...fun rodem z pewnego filmiku co kadeta zarzynali
Secundo> nawet jak masz 4ro lapa to uklad korbowo tlokowy dostaje strasznie w pupsko i jest to ogolnie niezdrowe...
No ale to moje przemyslenia prosze ich na powaznie nie brac
Moim skromnym zdaniem pakowanie 1.5 bara na GTB ponizej 2000obr to albo oznaka glupoty albo niezdrowa ciekawosc (Daro84 zaznaczam ze to nie do Ciebie )....TDI to pancerne motorki ale 400NM (a tyle to spokojnie bedzie) raczej powinno byc powyzej tej liczby obrotow i narastac ladnie wraz z boostem.
Primo > 90% aut to przednionapedowki wiec .... do 4go biegu na suchym mielic...fun rodem z pewnego filmiku co kadeta zarzynali
Secundo> nawet jak masz 4ro lapa to uklad korbowo tlokowy dostaje strasznie w pupsko i jest to ogolnie niezdrowe...
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Rob to tylko zdrowa ciekawosc na ile moze pozwolic dobrze zrobione gtb, lecz nie zgodze sie z koncepcja wystawiana ze z boostem od razu idzie moment, mozesz dawka tak zbic zeby nie bylo w jakikolwiek sposob niebezpiecznie, ale nawet majac regularne 600 niuta na suchym na 4 samoistnie kapcia nie zapalisz... ale do rzeczy, kazdy wie ze jesli turbo dobrze wstaje to tez dobrze reaguje na gaz niezaleznie od obrotow i tylko po to koncepcyjnie robi sie tak przerobke a nie inaczej, by turbo reagowalo w nanosekunde od nacisniecia gazu czy zmiany biegu, a efekt uboczny to budzenie sie z dolu. Druga sprawa, jak masz 4buta to nawet ze startu walisz z odcinki i jestes daleko ponad obrotami momentu obrotowego maksymalnego wiec przy normalnych jazdach na kresce z zakresu obrotowego maksymalnego momentu nie korzystasz w ogole a przy jazdach miejskich nigdy nie korzystasz z wartosci maksymalnego momentu nawet krecac silnik w obrotach jego wystepowania - BigT musi sie napompowac co wie kazdy. Reasumujac : Takie gadanie ze boost z dolu z ograniczona dawka jest niezdrow to jak proba powiedzenia ze lepiej na uzyskanie tego samego parametru zaj..dawka nie majac boostu, czyli zrobic cos co bardziej obciaza indykatorowo uklad tlokowo korbowy, a nie chcesz mi powiedziec ze tak wolisz robic zamiast powalczyc o dobre i lepsze wstawanie turbo i robiac parametr niskim egt??rob555 pisze:Ja tam widze taki nowy trend "kto wiecej doladuje TDI z dolu" ....
P.s. rozumiem ze wedlug ciebie 400 niuta z arl na seryjnej dmuchawie ponizej 1900 rpm jest zdrowsze niz te same 400 z gtb22
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Nie...dlatego tez na palcach jednej reki wypuscilem ARL z 400Nm ponizej 2000obr (chyba ze wlasciciel sie upieral strasznie).evolution pisze: P.s. rozumiem ze wedlug ciebie 400 niuta z arl na seryjnej dmuchawie ponizej 1900 rpm jest zdrowsze niz te same 400 z gtb22
Zdecydowanie bardziej wole wydluzyc zakres uzytecznych obrotow (a na to GTB pozwala) niz dmuchac z dolu dla samego dmuchania skoro i tak Nm ograniczasz paliwem. Uwazam ze boostu powinno byc tyle by auto przy zalozonych parametrach mialo akceptowalne dymienie i przyzwoite EGT. Oczywiscie lekki nadmiar jest wskazany w przypadku BIGTurbo bo rzeczywiscie przyjemniej na gaz auto reaguje ale tez chyba nie chcesz mi wmowic ze utrzymywanie 2bar doladowania z dolu oprocz wartosci testowych jest potrzebne przy rosadnym prowadzeniu NM....
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Garrett GTB do TDI PD
Nie chce wmowic i nie wmawiam, W kazdym aucie testowo budze dmuchawe ponizej 2 krpm, pozniej to budzenie spowalniam, daje mi to obraz dzialania modyfikacji turbiny, a tak czy inaczej jesli walcze o duze parametry to dmuchawe budze w okolicach 2krpm a dawka prowadze rozsadnie moment z gorka w okolicahc 2700, co nie obciaza korb a daje odpowiedni fun. Co do dymienia, ja wole robic gtb z porzadnymi parametrami i osiagami ktore generuja dym nie tylko akceptowalny a wrecz znikomy. jesli nie widac go za autem podazajac w sloneczny dzien za cieniem. Wlasnie po to wole dmuchnac nieco wiecej z dolu i uzyskac ten sam niut mniejsza dawka i ta sama moc mniejszym egt. co do zakresu rpm jestem jak najbardziej z Toba, gtb pozwala ladnie przekroczyc 5k
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja smiem twierdzic ze na 4,5,6 biegu uzyskam jesli zajdzie taka koniecznosc 2 bary@ 1600rpm bez surge, a na 3 spokojnie uzyskam je przed 2krpm. Tu jest cala rzecz w przerobce, a dokladnie zrozumiec roznice miedzy elektronika a podcisnieniem. A co do rozsadnego niuta nie rozrozniam roznych wartosci dla zwyklej i duzej turbiny, a wrecz przeciwnie, staram sie stroic tak BigT by do 1700 rpm auto jezdzilo jak na normalnej dmuchawie na seryjnym programie do 2200..2300 tak jak seryjna dmuchawa po wirusie, a powyzej tak by maksymalnie dobrze auto zap...zabba88 pisze:evolution, rozumie ze te 2bary to na piatym biegu:) A nie na 3-4. Generalnie na gtb nie trzeba dmuchac duzo z dolu aby wyszedl rozsadny Nm jak na Big T:) I rownierz uwazam iz 2 bary ponizej 2tys to nie zdrowe dla silnika:) A wiec smiem twierdzic za na 6biegu przyspieszajac od 1500 w okolicach 1800-2000 pojawi sie surge, ale to tylko moje luzne domysly:)
Tak wiec reasumujac 2 bary uzyskam juz na 3 biegu ponizej obrotow 2krpm bez surge na wyzszych niezaleznie od obrotow. Jak wiemy nikomu poza mna sie nie udalo zejsc tak nisko z obudzeniem gtb wiec jak juz pisalem moim zdaniem na chwile obecna moja przerobka gtb jest najlepsza, i jak pisalem zatrzymalem rozwijanie przerobki gtb2260 gdyz opracowuje koncepcje z wieksza dmuchawa a napewno lepsza od gtb22
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
To juz wiemy a jakies konkrety oprocz zapewnien?evolution pisze: pisalem moim zdaniem na chwile obecna moja przerobka gtb jest najlepsza,
Ok, ale z całkowicie seryjnym motorem??? czy po przeróbkach jak wałek, inny dolot czy wydech, bo to ma duże znaczenieevolution pisze: ja smiem twierdzic ze na 4,5,6 biegu uzyskam jesli zajdzie taka koniecznosc 2 bary@ 1600rpm bez surge, a na 3 spokojnie uzyskam je przed 2krpm. Tu jest cala rzecz w przerobce, a dokladnie zrozumiec roznice miedzy elektronika a podcisnieniem. A co do rozsadnego niuta nie rozrozniam roznych wartosci dla zwyklej i duzej turbiny, a wrecz przeciwnie, staram sie stroic tak BigT by do 1700 rpm auto jezdzilo jak na normalnej dmuchawie na seryjnym programie do 2200..2300 tak jak seryjna dmuchawa po wirusie, a powyzej tak by maksymalnie dobrze auto zap...