SWAP hamulców, skrzyni, turbiny, wtrysków w Leonie TDI VP

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
Fahoo
TDI Power
TDI Power
Kontakt:

Post autor: Fahoo » sob maja 07, 2011 23:32

miskieusz, no to nie dopszzzzz

https://www.facebook.com/fahoo.jedker
Kupię klape tył Golf IV/Bora Variant PW

Awatar użytkownika
rolmik
naczelny rolnik
naczelny rolnik
Kontakt:

Post autor: rolmik » sob sty 14, 2012 15:45

pany pozwólcie że odgrzeje temat ale jak toi mówią kto pyta tenn ma więcej kasy w kieszeni
chce wsadzić dłuższą skrzynię kolega awarmpolecił drw 6biegową a obecnie mam ebj i silnik alh i
pytanie czy skrzynia podejdzie bez większego żeźbienia czy będzie ciężko bo chodzi mi po głowie też skrzynia ggu
co by było lepszym wyborem (obecnie 216 i szykuje się wirus na ok 140hp)żeby nie zamulić zbytnio autka

były :D http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=303319" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » sob sty 14, 2012 16:25

140 koni to nie az tak duzo by zakladac juz skrzynie 6G a druga sprawa to zamierzasz latać z predkosciami 160-180 km/h czy raczje zamulać silnik na niskich obrotach a predkosc bedzie 110 km/h czy chcesz miec poprostu 6 biegów dla lansu?? PDki maja w wiekszosci 6G z racji tego iż paliwa moze podlać naprawde duzo niezaleznie od obrotów. Silniki na pompie maja to do siebie iz wydajnosc paliwowa pompy jest zalezna od obrotów. (przynajmniej tak uczyli mnie na uczelni). System CR jak i PD zniwelowal ta wade albo i nawwet nie nazywajmy tego wadą. Moze to i nawet lepiej ze tak jest bo przynajmniej ogranicza naturalnie moment obr w dolnych rejestrach i nie gnębi dwumasy.
Przy swapie takiej skrzyni musisz miec rozrusznik od 6G, łape skrzyni, kosz z wajchą zmiany biegów, dwumas z kompletem sprzegła od 6G czyli wszytsko to co masz normalnie przy silniku PD z taka skrzynia. Silniki VP i PD sa blizniacze- prawie identyczne. Chyba najlepiej w twoim przypadku wymienic zebatke 5 biegu dac nieco wieksze ogumienie i bedzie git.
P.S Ja osobiście i w jednym i w drugim PD 6 bieg zadko stosuje- jedynie na ekspresówce ale tylko od predkosci 140 km/h

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
rolmik
naczelny rolnik
naczelny rolnik
Kontakt:

Post autor: rolmik » sob sty 14, 2012 16:43

wesol, czyli jak rozumiem lepiej wkładać te ggu ona podobno p&p i ma dłuższe przełożenie (przy 3000 151km/h)?

były :D http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=303319" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;

arwam

Post autor: arwam » śr sty 18, 2012 23:18

wesol pisze:140 koni to nie az tak duzo by zakladac juz skrzynie 6G
śmiem wątpić w zasadność taiego podejścia. wszystko zależy czego wymagamy od auta.

skoro taki AJM sobie dawa ł radez najdłuższą skrzynią to dlaczego nie miałby sobie radzić podkręcony ALH?

Awatar użytkownika
rolmik
naczelny rolnik
naczelny rolnik
Kontakt:

Post autor: rolmik » śr sty 18, 2012 23:31

decyzja raczej już zapadła traf padł na ggu (najmniej roboty przy oprzekładce) teraz tylko wyczekiwanie na padnięcie dwumasu (chyba ze właściciel 3 lata temu zrobił przysługę i wpakował 1mas)

arwam

Post autor: arwam » czw sty 19, 2012 00:45

rolmik, nie mówiłem tego pod Twoim względem bo napisałeś dlaczego zapadła taka a nie inna decyzja tylko pisałem do wesol, który Twierdzi że 140KM to za mało na 6biegów.

sam z chęcią bym założył DRW ale jużmam synchro więc bedęw tym kierunku kombinował i szukał uszkodzonej skrzyni od tourana

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » czw sty 19, 2012 08:19

moze i tal ja nie twierdze tego uparcie. Kwesti ajest tez tak ze ludzi emi pisuja na forach oplowskich ze w silniku 1.7 ( z moca do 100KM) "brakuje im 6 biegu do ekonomi" Jesli ktos mysli ze 6 bieg jest dla ekonomi to zapraszam na jakąś uczelnie samochodową to mu wyjasnia po co jest skrzynia biegów. Ja wiem ze teraz w astrachJ z silnikiem 1.3 CDTI montowane sa skrzynie 6G ( mialem mozliwosc takim autem jezdzić) ale czy ja wiem czy ten motor jest stworzony do takich skrzyń- zreszta zalezy tez jakie jest to przelozenie na tym 6 biegu bo moze być roznie. Silniki PD maja bardzo duzy zapas podlania paliwa nawet na niskich obrotach i to odrazu po wcisnieciu gazu VP niestety tu maja nieco gorzej. VPki ida dobrze w wysokich rejestrach. Sprawdzlaem u siebie i jesli smigasz z podobna predkoscia na 5 i 6 biegu to spalanie nie jest wcale mniejsze na tej szóstce. Mysle ze 6 bieg jes zrobiony na drogi jakie sa w niemcowni itp. Gdzie sa obraniczenia na łukach do 200 km/h czy 170. Jelsi ktos sie spieszy to mzoe sobie zapiać 6 bieg i leciec 170 KM/h. Smiem twierdzić ze w VPku nie jest to potrzebne do ekonomi. Robilem dluga trase do Radomia i z predkoscia 160 km/h AHF w serii spalił mi 4,5 litra na sto. Czy majac skrzynie 6G to by mi spalił 4.0 czy mniej?? Wątpie.
Jednym slowem unas nie ma gdzie wykożystać skrzyni 6G. Wiem ze niekotryz ganiaja z predkosciami wiekszymi niż przepisy pozwalaja( sam smigam na ekspresówce zazwyczaj nie mniej jak 150km/h) ale napewno 6G nei da nikomu ekonomi jazdy.

arwam

Post autor: arwam » czw sty 19, 2012 11:39

wesol pisze:sam smigam na ekspresówce zazwyczaj nie mniej jak 150km/h) ale napewno 6G nei da nikomu ekonomi jazdy.

przy odpowiednim wystrojeniu silnka to się bardzo mylisz.
a pisząc że PD mająduży zapas podlania paliwemnie mówimy o modzonym silnku tylko o serii. gdzie masz ograniczenia programowe.
więc auto teoretycznie ma tylko 115KM i tyle. 5KM na drodzie nie odczujesz ale moment obrotowy już tak.
jak masz duży moment w niskich obrotach to właśnie wtedy się opłaca mieć 6balbo wtedy gdzy często się jeździ po autostradach, nie męczysz silnika wysokimi obrotami.

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » czw sty 19, 2012 19:44

ale meczysz panewki na wale korbowym. Nie wolno jezdizc na niskich obrotach i wykozysywac niuton. 6 biegu nie uzywamy przy predkosciach 100 czy 120 km/h szóstka jest do ganiania z duzą predkoscia. Jazda na 2500 obr silnika na 3 czy 4 biegu to nie to samo obciazenie dla wały co 2500 obr ale na 6 biegu. Mimo ze wyglada to tak samo tylko predkosc inna.Zreszta jak tam sobie uwazasz, jezdzic wolno kazdemu jak sobie chce. Ale pamietma jak dizs jak jeszcze mialem moze ze 16 lat i jechalem kilka razy z ojcem i ten mi mowil zebym nie meczyl silnika na wysokich biegach. Zapytalem dlaczego to mi wyjasnił. Umnie to rodzinne ze ojciec mechanik ja mechanik rozumiesz sprawe.

rav_tdi
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: rav_tdi » czw sty 19, 2012 20:01

To i ja zapytam w tym temacie.
Na razie jest 190/400, ale ma być 230/450 (okolice), no i mam średnio długą skrzynie biegów (2500 = 140km/h , 3000 = 171, a chciałbym 3000 = 180)
Z pierwszego postu dowiedziałem sie jakich oznaczeń szukać żeby dopaść najdłuższą skrzynie, ale chciałbym sie też dowiedzieć, czy nie ma możliwości kupienia jak najnowszej skrzyni używanej, tj. np. nie od golfa IV, a od V, lub jemu podobnych. Czy są w czyms nowym skrzynki, które podejdą p&p??
Pytam, bo gdy moja sie rozleci to musze kupić inną, a że jeżdże dużo w trasach (D , NL) to potrzeba mi długiej kasty.

Przykładowo ta:

http://allegro.pl/skrzynia-biegow-golf- ... 37044.html" onclick="window.open(this.href);return false;

SCIROCCO 4 EVER D BEST!!

arwam

Post autor: arwam » czw sty 19, 2012 20:45

wesol pisze:Nie wolno jezdizc na niskich obrotach i wykozysywac niuton
jak to nie wolno? wolno ale jak za wszystko tak i w tym wypadku przyjdzie nam wcześniej czy później zapłacić. a osobiście jak jeżdżę po autostradzie to naprawdę przydałaby się szóstka i to długa bo nie powiesz że lepiej jest trzymać silnik przy 160-180km/h z obrotami od 3400-3800rpm. wtedy jakby DRW było i szóstka zredukowałaby te obroty do wartości około 2500-3000rpm przy 180km/h

rav_tdi, przecież to jest taka sama skrzynia jak w czwórce a sądzę że nie straciłbym idąc o zakład że też w golfie była stosowana.

po drugie te skrzynie są pancerne ich cięzar jest niemal dwukrotnie większy niż 02A a ta skrzynia jest 02M czyli taka sama jak w Golfie MK4 i i pochodnych.
jak masz sprawny dwumas.( lepiej mieć jednomas niż niesprawny dwumas)
a najdłuższa jest DRW stosowana w golfie MK4 z silnikiem AJM a skrzynia ma symbol DRW. wadą tych skrzyń jest urywający się zabierak wodzika pierwszego i drugiego biegu. wiem bo mam tak uszkodzoną skrzynię i najczęstsze awarie dotyczą właśnie tego zabieraka.

Awatar użytkownika
Dario84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Dario84 » pt sty 20, 2012 09:06

arwam, akurat najczęstszą awarią 6b jest przednie łożysko na wałku głównym, nawet swojego czasu była akcja serwisowa w związku z tym problemem.

Dłuższa skrzynia oznacza mniej Nm na kołach i tym samym na asfalcie po przeliczeniu, co za tym idzie mniejsze przyspieszenia, każdy kij ma dwa końce ;).

Dla przykładu najdłuższa DRW, Nm na kołach przy założeniu 400Nm na silniku:

1b: 4945Nm
2b: 2726Nm
3b: 1742Nm
4b: 1259Nm
5b: 1014Nm
6b: 843Nm

A tutaj najkrótsza 6b DRV:

1b: 5917Nm
2b: 3263Nm
3b: 2030Nm
4b: 1424Nm
5b: 1130Nm
6b: 939Nm

Róźnice:

1b: 20%
2b: 20%
3b: 17%
4b: 13%
5b: 11%
6b: 11%

Idąc dalej To nie jest najważniejsza wartość, najważniejszą wartością jest wartość N na styku opona-asfalt, inaczej mówiąc zależy to od obwodu tocznego koła.

CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;

arwam

Post autor: arwam » pt sty 20, 2012 13:02

Dario84 pisze:arwam, akurat najczęstszą awarią 6b jest przednie łożysko na wałku głównym, nawet swojego czasu była akcja serwisowa w związku z tym problemem.
z awariami łożysk ja się akurat nie spotkałem a z tego co słyszłem i co widziałem to najczęstszą awarią ( może już w poprawionych skrzyniach ) jest właśnie w/w zabierak wodzika.

co do reszty wypowiedzi się zgadzam ale z jednym małym ale:
zależy czego od auta wymagamy. jak się chce mieć super przyspieszenia to krótka skrzynia a jak ekonomia połączona ze spokojem to jak najdłuższa skrzynia biegów.

szkoda tylko że sześciobiegowe skrzynki do audi są chwilowo po za moim zasięgiem finansowym :crazy: tam mało co przeróbek jest a skrzynie naprawdę długie.

za to żebyw golfie założyć 6b to albo trzeba przeryć pół auta i są koszty, albo szukać skrzyni z tourana i która jest droga i przekładać bebechy do 02A i też są koszty ale skrzynie już dość krótkie. w sumie w golfie mi to nie będzie przeszkadzać bo to będzie drugie auto i ma latać także do synchro nie opłaca się montować super długiej sprzyni ob nie będzie czym jechać ale w audi by się przydała.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”