MKIV po chip tuningu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
MKIV po chip tuningu.
Ostatnio zmieniony śr lut 03, 2010 14:34 przez Butryn, łącznie zmieniany 1 raz.
Lajtowy programik, z tym że jak na lajtowy to trochę dużo momentu przy 2100rpm na twoim miejscu poprosił bym Tunera o wygładzenie przebiegu momentu i max Nm przy 2300-2500.
Ostatnio zmieniony śr lis 11, 2009 22:03 przez _mumin_, łącznie zmieniany 1 raz.
Tylko każdy mocniejszy setup ma mocniejsze sprzęgłojohnson pisze:to tylko 300Nm, kazdy mocniejszy setup ma przy 2k obr/min kolo 300Nm, ja bym smigal, przynajmniej bedzie fajnie kopalo w plecy i subiektywnie auto bedzie szybsze niz naprawde:) zreszta i tak jest prawie plasko od tych 2k
Te sprzęgła w ATD nie należą do najmocniejszych więc póki jest ori to warto
mu dać trochę pożyć albo zmienić na sztywne koło plus g60/vr6 i ładować
momentem ile wlezie. Bo sprzęgło jak sprzęgło ale dwumas to szybko może powiedzieć papa.
Nie mieszajcie człowiekowi w głowie.
Niemocny czy "lajtowy" z racji róznic, wcale nie oznacza że auto koniecznie ma jeszcze mega zapasy.
Moment ładnie płasko (z lekką górką, jak to po hamowaniu na lekkiej inercji), na tyle na ile w setce na tym poziomie mocy może się udać.
318Nm (w ATD jak widzę) sprzęgła nie wyslizga. Gdyby miało sprzęgło ślizgać już by się z resztą ślizgało.
Niemal 2200obr, to zakres w którym dwumas już z winy momentu wibrować nie będzie
Max w zakresie 2300-2500 robi się z konieczności a nie wyboru w rzeźbionych mechanicznie autach bądź o wyraźnie słabym sprzęgle. Tu takiej konieczności nie ma, zatem ... po co klientowi zabierać frajdę ?
Ładnie płasko, bez koksu od zera. Maksymalna moc od 3500 do 4200.
Mi tam się podoba.
Niemocny czy "lajtowy" z racji róznic, wcale nie oznacza że auto koniecznie ma jeszcze mega zapasy.
Moment ładnie płasko (z lekką górką, jak to po hamowaniu na lekkiej inercji), na tyle na ile w setce na tym poziomie mocy może się udać.
318Nm (w ATD jak widzę) sprzęgła nie wyslizga. Gdyby miało sprzęgło ślizgać już by się z resztą ślizgało.
Niemal 2200obr, to zakres w którym dwumas już z winy momentu wibrować nie będzie
Max w zakresie 2300-2500 robi się z konieczności a nie wyboru w rzeźbionych mechanicznie autach bądź o wyraźnie słabym sprzęgle. Tu takiej konieczności nie ma, zatem ... po co klientowi zabierać frajdę ?
Ładnie płasko, bez koksu od zera. Maksymalna moc od 3500 do 4200.
Mi tam się podoba.
Ostatnio zmieniony śr lis 11, 2009 22:37 przez goodhope, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7.5 Variant
- Silnik: DGTE
Bardzo ciekawy temat, bo silnik ten sam co ja mam. Już na PW rozmawiałem z Butryn, i będę planował podobną modyfikację u siebie. W każdym razie moje modyfikacje mają się opierać o: wywalenie kata, zaślepienie EGR i czyszczenie dolotu (to przydatne będzie choć KM nie dodaje, ale turbinie pomoże pożyć) najważniejsze chce wsadzić fmic od mondeo mk3 (w odpowiednim temacie jest pokazane co i jak). Niestety albo stety sprzęgło i dwumas mam już wymieniony na nowy zestaw LUKa i to zaraz po kupnie auta więc to co chcę osiągnąć musi być bezpieczne zarówno dla silnika jak i dla sprzęgła. Przepraszam za OT kolegę Butryn, mam nadzieję że się nie pogniewa.
- Maciek_Chełm
- Nowicjusz
- Kontakt:
kumpelm ma AHF fabryczny i wogole mi nie odchodzil przed tym jak tuningowalem...nie wiedzialem dlaczego ale po pierwszym wykresie sie okazalo ze moc praktycznie mialem ta sama a moment wyzszy jak AHF. wycisnac to pewnie mozna i duzo tylko pytanie jest czy robisz sam soft czy jeszcze cos innego. ja nie chcialem "dużo" wyciskac bo samochodem smigam raczej spokojnie i chce dalej smigac, chcialem tylko wiecej mocy bo przy wyprzedzaniu troszke czasem brakowalo.Maciek_Chełm pisze:Ciekawe co z mojego AHF sie wycisnie zobaczymy
ja tam wole jak max moment jest trochę wyżej
tak poza tym wygląda ok
tak poza tym wygląda ok
Bilverksted i Trondheim - http://bilhobbyverksted.no/
Varebil til leie i Trondheim - https://varebiltilleje.no/
Varebil til leie i Trondheim - https://varebiltilleje.no/