[mk4] Jaka skrzynie biegow do alh
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
Witam walnela mi skrzynia w golf IV 1.9 tdi alh 97r. mam pytanie jaka skrzynia p&p podchodzi pod ten silnik lepiej oryginalna wstawic czy od mocniejszego silnika???
Właśnie mi też ostatnio skrzynia padła i kupiłem egs to jest niby z wersji 110 konnej tak mi gościu ze szrotu gadał, jeszcze wciskał, że inne przełożenia będą, a jak się okazało jak wcześniej było 130 km/h przy 3000 obr tak nadal jest
Moje BYŁE mk4:viewtopic.php?t=326999
Moje aktualne SLK 200 viewtopic.php?f=169&t=492094&p=5904624#p5904624
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
EBJ jest jeszcze w ALH na niej jest 140km/h przy 3000obr/min ja taką mam
Re: [mk4] Jaka skrzynie biegow do alh
volium1990 pisze:Witam walnela mi skrzynia w golf IV 1.9 tdi alh 97r. mam pytanie jaka skrzynia p&p podchodzi pod ten silnik lepiej oryginalna wstawic czy od mocniejszego silnika???
Najlepiej z ATD lub AXR z końca produkcji bo do 2004r walili tam 5 biegowe i jest wiekrza szansa dostania w leprzym stanie,. Taka mam u siebie z 101KM ( po przebiegu 120 tys km ) o oznaczeniu EUH, pasuje idelanie i lekko o 100obr ma dłuższe przełożenie na 5 biegu niz seria w ALH pasuje mi to bo po chipie o 6km/h wzrosła v max Przy okazji wymieniłem cały mechanizm wybieraka z tego EUH bo miał mniejszy przebieg i teraz skrzynia chodzi jednym palcem, ale spokojnie mozesz zostawić stary. ALH z jakiego masz roku, bo do 98 szły inne wybieraki, po 99r w 5 biegowych sa takie same do końca produkcji MK IV.
najlepiej wsadzić oryuginalną 5 biegowąvolium1990 pisze:Witam walnela mi skrzynia w golf IV 1.9 tdi alh 97r. mam pytanie jaka skrzynia p&p podchodzi pod ten silnik lepiej oryginalna wstawic czy od mocniejszego silnika???
mocniejszą skrzynie 6 biegową nie ma sensu wkłądać bo spokojnie nawet 200konne TDI jeżdżą na 5 biegowych
jak chcesz długą skrzynie to EWT lub GGU z fabii, polo ibiza - najdłuższe skrzynie do TDI 5 biegowe
ale o tym juz było na forum !
-
- Nowicjusz
a czym się rożnią bo zamówilem skrzynie z 2001 roku od silnik alh lub agr 1.9 tdi, moj samochod jest z 97r grudzien.
-
- Nowicjusz
w mojej starej skrzyni byl taki wybierak bedziesz pasowal do nowej z 2001 r?
To wybierak właśnie musisz przerzucić ze starej skrzyni do nowej, ja też tak zrobiłem, pasuje w 100%. Chociaż być może można się pobawić i zrobić aby nowy wybierak jakoś przypasił do twojego golfa, ja się nie znam
Moje BYŁE mk4:viewtopic.php?t=326999
volium1990, to jest stary wybierak ja taki mam w ibizie 99r a zapewne z nową skrzynią dostaniesz nowy gdzie linki zaskakują na przegub kulowy trzeba bedzie to zamienic i bedzie git
- --Andree--
- Mały gagatek
chłopaki ja tak na doczepkę, żeby nowego tematu nie zakładać. Orientujecie się może jakie jest oznaczenie obudowy w skrzyni GGU. Robię mixa konkretnie baza skrzynia syncro g60 (AWR) nr obudowy 02A i chcę przełożenie główne od GGU tylko niewiem czy wałki będą pasować...
SPRZEDAM:
SILNIK AVB 1.9TDI PD; Napęd, zawieszenie,tunel i podłoga do SYNCRO; skrzynia GGU; SILN.1P-220zł; GŁOWICA 1Z; wszystkie części wtrysk 1.3 DIGIJET.
-
- Użytkownik
dopiszę do tematu, bo problem z tego zakresu i nie chcę otwierać nowego tematu i zaśmiecać forum,
Mam ALH w golfie IV z 98 gdzie jest jeszcze ten wybierak starego typu , skrzynia też już lekko haczy
jednocześnie są już duże luzy na mechanizmem wybieraka tego przy skrzyni i przy lewarku też są duże luzy.
czy lepiej kupić samą mało używaną skrzynię i jednocześnie powymieniać podkładki i tulejki w mechanizmach wybierania (bo to konieczne)?
czy kupić komplet z małym przebiegiem skrzynia, wybierak, linki i dźwignia zmiany biegów i wymienić cały komplet?
i tu pytanie czy jak kupię to z ibizy np GGU czy EWT to linki nie będą np. za krótkie? czy będzie P&P
i czy skrzynia GGU i EWT do golfa IV pasuje P&P czy trzeba coś przerabiać?
będę wdzięczny za rady
ps. ja mam taki stary wybierak jak na zdjęciu powyżej, i ma już spore luzy.
Mam ALH w golfie IV z 98 gdzie jest jeszcze ten wybierak starego typu , skrzynia też już lekko haczy
jednocześnie są już duże luzy na mechanizmem wybieraka tego przy skrzyni i przy lewarku też są duże luzy.
czy lepiej kupić samą mało używaną skrzynię i jednocześnie powymieniać podkładki i tulejki w mechanizmach wybierania (bo to konieczne)?
czy kupić komplet z małym przebiegiem skrzynia, wybierak, linki i dźwignia zmiany biegów i wymienić cały komplet?
i tu pytanie czy jak kupię to z ibizy np GGU czy EWT to linki nie będą np. za krótkie? czy będzie P&P
będę wdzięczny za rady
Skoro temat jest odkopany to i ja się podłączę z krótkim pytaniem.
Panowie, czy można modyfikować skrzynię tu: 6 biegową tak, żeby zmienić przełożenia 1-ki i 2-ki. Jedynka to w ogóle małe nieporozumienie - a 2 trochę za długa na ruszanie. Żeby na 1: 55-60 kaemha i na 2: do 100 kaemha ciągnęło, da się tak zrobić?
Panowie, czy można modyfikować skrzynię tu: 6 biegową tak, żeby zmienić przełożenia 1-ki i 2-ki. Jedynka to w ogóle małe nieporozumienie - a 2 trochę za długa na ruszanie. Żeby na 1: 55-60 kaemha i na 2: do 100 kaemha ciągnęło, da się tak zrobić?
-
- Użytkownik
ktoś doradzi?grzegorzp pisze:dopiszę do tematu, bo problem z tego zakresu i nie chcę otwierać nowego tematu i zaśmiecać forum,
będę wdzięczny za rady