Golf MK5 1.9 BXE / zmiana GQQ na ....?

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Colaszka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Colaszka » pt wrz 18, 2015 22:56

Witam
Jestem posiadaczem Golfika dopiero miesiąc, ale już widzę mój błąd przy wyborze samochodu, dokładniej chodzi o skrzynie
Nie chodzi tu o jakieś jej uszkodzenie czy coś tego typu, chodzi jedynie o przełożenie, dziennie do przejechania mam 23 km w jedną stronę z czego 19 km to (jeszcze) piękna i gładka obwodnica Warszawy.
Chciałbym się dowiedzieć coś więcej na temat przełożenia jakieś 6 biegowej skrzyni do mojego golfika oraz mniej więcej jakie to są koszty i jakieś łopatologiczne informacje dla laika.
Szukałem innych podobnych wątków ale jak dla mnie abstrakcja, nie wiele połapałem. Najlepiej jakby ktoś miał już podobną operację za sobą to proszę o udzielenie wskazówek :)
Proszę o wsparcie i zapraszam do dyskusji :)

Awatar użytkownika
IksDe
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: IksDe » sob paź 10, 2015 18:59

Generalnie w moim przekonaniu najlepszym rozwiązaniem jest sprzedaż Twojego Golfa i zakup takiego auto ze skrzynią 6 biegową. :kac:
Jeżeli chodzi o zmianę skrzyni biegów to musiałbyś się przygotować na zmianę:
-Skrzyni biegów
-Sprzęgła kompletnego
-Wybieraka
-Półosi z przegubami
-Rozrusznika
Nie wiem jak wygląda sytuacja z mocowaniem skrzyni w MK5 więc możliwe, że do zmiany będzie również jakaś poduszka lub łapa.
Więc moim zdaniem jest to sytuacja nie warta zachodu

Ibiza FL z ARL, GTB, Big pompki viewtopic.php?f=91&t=526381&p=6300378#p6300378" onclick="window.open(this.href);return false; ARL po raz trzeci :shock: :bylo:

Colaszka
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Colaszka » pn paź 12, 2015 14:33

W takim razie Twoja propozycja wydaje się najrozsądniejsza :jezor:
A istnieje coś takiego jak zmiana przełożeń w ów skrzyni?

Awatar użytkownika
szarwus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: szarwus » czw gru 31, 2015 01:15

Jest opcja wsadzenia skrzyni LLL 5b z długimi przełożeniami.
Pasuje P&P zrzucasz GQQ wsadzasz LLL czyli np z mk6 1.6tdi albo mk6 2.0tdi 110km

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=90&t=556195" onclick="window.open(this.href);return false;
TDI teraz idzie :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”