Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 piteks
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
Bardzo ładny ale osobiście wolał bym A3 limousine, ale ten i tak jest fajny Czuć tą klasę premium w środku w porównaniu do mk7 ?
Dla mnie śmieszne jest w audi za takie rzeczy jak np. podłokietnik z tyłu,lusterko fotochromatyczne w środku i climatronic itp. się dopłaca
Zadowolenia z auta życzę.
Dla mnie śmieszne jest w audi za takie rzeczy jak np. podłokietnik z tyłu,lusterko fotochromatyczne w środku i climatronic itp. się dopłaca
Zadowolenia z auta życzę.
Czy to jest dokładnie odpowiednik DCC w golfie, czy też działa to inaczej ?piteks pisze:-zawieszenie dynamiczne z funkcją drive select
Tak poza tym, jak czytam Twój wątek i innych o przekładni automatycznej DSG to teraz żałuję że tego nie doposażyłem (a mówili mi w salonie że będę żałował ), no cóż może następnym razem ?
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Po bliższym kontakcie widać coraz więcej różnic . Nie oznacza, to jednak, że golf jest badziewiem. To na tle całej swojej konkurencji samochód, któremu zdecydowanie najbliżej do klasy premium .mtb90 pisze:Czuć tą klasę premium w środku w porównaniu do mk7 ?
Jak już wcześniej pisałem, to w A3 jest ciszej i naprawdę trzeba się wsłuchać czy w ogóle silnik pracuje, drzwi zamykają się dużo delikatniej itd. . Nawet twarde plastiki są jednak miększe i przyjemniejsze niż w golfie.
Nie miałem w golfie ale podejrzewam, że działa bardzo podobnie .zile12 pisze:Czy to jest dokładnie odpowiednik DCC w golfie, czy też działa to inaczej ?
No to masz pretekst aby w przyszłości coś zmienić w swoim życiuzile12 pisze:no cóż może następnym razem ?
Automat taki jak tutaj, to naprawdę fajna sprawa ale skrzynia manualna też ma swój urok .
-
- Ma gadane
wydaje mi się, że odpowiednikiem DCC jest audi magnetic ride, a to co ma piteks to raczej tzw tryby jazdy - bez wpływu na amortyzator...
Sprzedam cat-back z mojego GTI - prawie nówka.
- piteks
- _
Właśnie, że wpływ na amortyzatory jest . Najbardziej twarde jest auto w trybie sport, kiera też pracuje inaczej. Najbardziej miękko i kanapowo jest w trybie komfort.
http://content.audi.pl/pl/leksykon/a/audi-drive-select" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeszcze kiedyś muszę rozkminić ustawienia indywidualne
http://content.audi.pl/pl/leksykon/a/audi-drive-select" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 pite
Z myjni do garażu mam 50 metrow, poza tym poniżej -8 już raczej nie jeżdżę na myjniepiteks pisze:Bo na krótkie odcinki najlepszy jest rower lub własne nogi
tomekb29
Bezdotyk jest tam zawsze jakimś wyjściem ale przy dużym mrozie bałbym się, że byłyby to bicze lodowe lub nim do domu dojadę, to woda zamiast spłynąć z auta, to cała zamarznie . Jest jednak pocieszenie, bo na koniec tygodnia ma zrobić się cieplej . Jak nie, to w zaciszu garażu może przygotuję letnie kółka i położę na nie Rim'a od Gyeon'a
Melduje się w nowym temacie. Czekam na kolejne relacje, tak jak to miało miejsce z golfem
Dziwi mnie trochę przesiadka z golfa 7 na A3, techniczne rzecz biorąc to tylko przesiadka na inny kolor lakieru i automatyczną skrzynię
Dziwi mnie trochę przesiadka z golfa 7 na A3, techniczne rzecz biorąc to tylko przesiadka na inny kolor lakieru i automatyczną skrzynię
- piteks
- _
Przychodzi taki czas w życiu mężczyzny, że pragnie zmian w swoim życiu. Wtedy jeden kupuje wędki i łazi moczyć kije, drugi wymienia żonę na nowszy model, a jeszcze inny zmienia furę. Ja należę do tych ostatnich i jak znam życie, to jest to dużo tańsze niż drugi sposób . O pierwszym nie wspominam bo mnie nie kręci .
Może gdyby był już mk8, to bym się nad nim pochylił . Zaufanie do VAG'a zrobiło swoje. Na kartce z hasłem BMW 1 czy A3 więcej plusów było przy Audi. A klasa odpadła zaraz po wejściu do salonu - nie moja bajka .
Relacje będą
Może gdyby był już mk8, to bym się nad nim pochylił . Zaufanie do VAG'a zrobiło swoje. Na kartce z hasłem BMW 1 czy A3 więcej plusów było przy Audi. A klasa odpadła zaraz po wejściu do salonu - nie moja bajka .
Relacje będą
-
- Ma gadane
hmmm, ciekawe, to w takim wypadku co daje więcej ten magnetic ride bo nie bardzo mogę ogarnąć...piteks pisze:Właśnie, że wpływ na amortyzatory jest . Najbardziej twarde jest auto w trybie sport, kiera też pracuje inaczej. Najbardziej miękko i kanapowo jest w trybie komfort.
Magnetic Ride, to amortyzatory z regulowaną twardością za pomocą impulsu magnetycznego. Magnetyzm wpływa na specjalny płyn wewnątrz amortyzatora, przez co zmienia się jego charakterystyka.
To co ma piteks, czyli odpowienik DCC w VW ma zaworek, który przy wyborze profilu jazdy zmienia swoją średnicę, przez co przepływ oleju w amorku się zmienia, co wpływa na twardość amorka.
Magnetic Ride daje to że jest to bardziej zaawansowana technika, pewnie z trochę większymi możliwościami zmiany, działająca błyskawicznie, przez co np mogą się utwardzać mortyzatory tylko po zewnętrznej stronie pojazdy przy pokonywaniu ostrego łuku.
To co ma piteks, czyli odpowienik DCC w VW ma zaworek, który przy wyborze profilu jazdy zmienia swoją średnicę, przez co przepływ oleju w amorku się zmienia, co wpływa na twardość amorka.
Magnetic Ride daje to że jest to bardziej zaawansowana technika, pewnie z trochę większymi możliwościami zmiany, działająca błyskawicznie, przez co np mogą się utwardzać mortyzatory tylko po zewnętrznej stronie pojazdy przy pokonywaniu ostrego łuku.
Bardzo ładne autko Nie chciałeś niebieskiego koloru ? Audi ma w palecie coś podobnego do pacific blue z golfa ?
- piteks
- _
Zgadza się, że jest podobny kolor w Audi (nieco ciemniejszy ten w VW) ale jak już zmieniałem, to chciałem spróbować czegoś innego .
Zauważyłem kolejną ciekawą rzecz. Otóż, w golfie w sumie miałem ten sam silnik co mam obecnie w A3. Jedyna różnica, to taka że poprzedni miał 140KM, a obecny 150KM. Z tego co wiem, to konstrukcyjnie różnią się minimalnie. Jednak przy obecnej pogodzie samochód szybciej się nagrzewa niż jeszcze kilka dni temu golf przy wyższej temperaturze na zewnątrz .
Zauważyłem kolejną ciekawą rzecz. Otóż, w golfie w sumie miałem ten sam silnik co mam obecnie w A3. Jedyna różnica, to taka że poprzedni miał 140KM, a obecny 150KM. Z tego co wiem, to konstrukcyjnie różnią się minimalnie. Jednak przy obecnej pogodzie samochód szybciej się nagrzewa niż jeszcze kilka dni temu golf przy wyższej temperaturze na zewnątrz .
-
- Ma gadane
dzięki za wyjaśnieniemyszu pisze:Magnetic Ride, to amortyzatory z regulowaną twardością za pomocą impulsu magnetycznego. Magnetyzm wpływa na specjalny płyn wewnątrz amortyzatora, przez co zmienia się jego charakterystyka.
A może masz po prostu pełną osłonę silnika, a nie taką niedorobioną półosłonę jak w Golfie i przez to szybciej robi się ciepło w komorze silnika.piteks pisze:Zauważyłem kolejną ciekawą rzecz. Otóż, w golfie w sumie miałem ten sam silnik co mam obecnie w A3. Jedyna różnica, to taka że poprzedni miał 140KM, a obecny 150KM. Z tego co wiem, to konstrukcyjnie różnią się minimalnie. Jednak przy obecnej pogodzie samochód szybciej się nagrzewa niż jeszcze kilka dni temu golf przy wyższej temperaturze na zewnątrz .
Na codzień: Golf VII Variant 1.4 TSI DSG
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro
Od święta: Audi 80 Avant 2.8 Quattro